MAUVERT

fashion & lifestyle blog

DORK – pentru barbati

Nu putem sa nu recunoastem ca in ultima perioada moda din Romania a dobandit un ritm alert. Se lanseaza noi designeri, tineri talentati care promit inovatie si bun-gust. Imi place sa sustin tinerii designeri si sa promovez munca lor. Mi-ar placea sa vad mai mult interes din partea lor, dar si din partea iubitorilor de moda. Sunt curios cand voi vedea o fashionista care renunta la o tinuta Gucci, D&G, Armani pentru a adopta articole vestimentare “made in Romania” by Lena Criveanu, Mircea Barbulescu, Irina Marinescu sau Olah Gyarfas. 

Pentru barbati lucrurile stau mult mai trist: designerii care au o linie masculina sunt foarte putini. Dar din cei care sunt, exista cativa care fac lucruri extraordinare. Designul vestimentar, ca orice alta profesie are nevoie de pregatirea pe care ti-o da numai o scoala de specialitate. Carcotasii ar putea intreba: ce-ti poate conferi in plus scoala in acest domeniu, care de multi este considerat doar un hobby? Pai, te invata ce inseamna forma, iti da notiuni de estetica, de volum, de cultura, intr-un cuvant te invata sa construiesti. O haina trebuie sa intre intr-o forma, intr-o constructie, intr-un tipar arhitectural. Iar pentru asta trebuie sa cunosti istoria costumului si multe alte informatii pe care daca nu le ai, se vede. 

Unul dintre designeri care face parte din categoria mai sus mentionata este Olah Gyarfas. Iar o noutate o reprezinta un nou brand pentru barbati, denumit DORK.

DORK

DORK este primul brand romanesc semnat de doi designeri. Este vorba despre o colaborare intre Amir Dobos si Dan Arcus, actuali masteranzi ai Universitatii de Arte si Design, din Cluj-Napoca. Cei doi au avut si colectii separate, anterioare proiectului Dork, premiate la diverse concursuri de moda. Prietenia care ii leaga si dorinta de a se lansa pe piata modei masculine, mai putin evoluata la noi, au facut ca aceasta colaborare sa fie un success, ei lansand o colectie de debut, urmata de participarea la Saptamana Modei de la Iasi, din 2007, cu colectia de toamna URBANASCETICA. Prima colectie “Confidential.ro” reprezinta inceputul unui proiect de lunga durata a carui finalitate necesita dezvaluirea treptata a conceptului, dupa cum au declarat cei doi. Fiind o colectie prêt-a-porter, s-a impus o sintetizare minutioasa a elementelor etno alaturi de cele sociale. A rezultat astfel o colectie omogena, unitara si cu un mesaj clar. 

dork-30-thumb-400-0-10.jpg dork-08-thumb-400-0-10.jpg

dork-14-thumb-400-0-10.jpg dork-22-thumb-400-0-10.jpg

collection_4309.jpg collection_43121.jpg

Din conceptul fantezist al unuia si minimalismul celuilalt a rezultat DORK, un personaj aparent ciudat, care se contureaza din extremele societatii. Personajul simbolizeaza tanarul introvertit, solitar si cufundat in munca sau studii si care, prin hainele pe care le poarta si atentia pe care o acorda detaliilor, are o atitudine cool si denota modernism.

Momentan cei doi designeri se pregatesc de lansarea colectiei de primavera-vara 2008, care va avea loc joi, 28 noiembrie, la Palatul Parlamentului (Sala Bratianu). Dan Arcus a declarat ca sezonul care urmeaza “este unul foarte eclectic, in care personalitatea, individualitatea fiecarei persoane este la un mare pret.”. Culorile folosite pentru realizarea colectiei se inscriu perfect in tendintele lansate in marile capitale ale modei. Atitudinea si predispozitia dumneavoastra spre inedit sunt insa cele mai importante.

Acum nu ne ramane decat sa vedem noua colectie si sa gasim hainele celor doi in magazine. Si asteptam ca si alti designeri talentati sa se implice in moda masculina. 

Claudiu – mauVErt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: