MAUVERT

fashion & lifestyle blog

KILT CULT

O traditie care a inceput cu multe secole in urma vorbeste despre barbati in fusta. Nu este vorba despre izmene, nadragi sau cum le-ati mai spune voi pantalonilor, ci chiar despre FUSTE.

Kiltul scotian sau fusta pentru barbati este simbolul unei natiuni, la fel cum este kimono-ul pentru japonezi sau cum sunt itarii si ilicul (vesta) pentru romani. Dar de unde toata povestea cu fustele?
Inca din antichitate, barbatii din Mesopotamia, Grecia, Imperiul Roman sau Egipt purtau tunici sau fuste pana la genunchi. Kilturile isi au originea in vremea clanurilor scotiene si irlandeze, iar multe din cele intalnite astazi sunt din timpul reginei Victoria. Fiecare clan de scotieni avea propria distinctie, kiltul, care era diferit in ceea ce priveste imprimeul: pete, buline, dungi, carouri.

tunica.jpg50388813.jpgsr_swhdr_eightyardkilt_polyviscose.jpg

Chiar si astazi, barbatii din unele zone ale Africii, Orientului Mijlociu sau Pacificului poarta fuste. Pentru noi, kiltul este ceva extravagant, tocmai de aceea manifestam si o oarecare reticenta, desi kilturile par a fi foarte confortabile, oferind barbatilor libertate de miscare. Iar asta pentru ca pe sub kilt nu trebuie sa mai purtam nimic. ;))
Materialul din care se confectioneaza kiltul traditional se numeste TARTAN si este o stofa din lana sau bumbac, in carouri sau cu imprimeu cadrilat. In functie de statut, respectiv clan, tartanul are diferite culori, modele si un alt nume. In 1740, companiile producatoare de imbracaminte au inventat un model care sa nu aiba legatura cu nici un clan. Acesta a fost denumit ulterior, Black Watch.

Singura problema este ca fustele sunt interzise in institutii sau la diferite intalniri oficiale, respectiv la locul de munca, pentru simplul fapt ca atrag mult atentia asupra lor. (De parca femeilor cu fuste minuscule li s-ar spune ceva!!!).

black_watch_tartan.jpg tartan-ifurman.jpg antimtartan.jpg 

clanne_stewart_tartan.jpg clackson-tartan.jpg 600px-macaulay_hunting_tartan.jpg 

Cel mai cunoscut designer britanic, care produce kilturi este Howie Nicholsby. El a preluat afacerea familiei, incercand sa duca mai departe traditia fustelor masculine, reinterpretandu-le cu ajutorul materialelor neconventionale cum ar fi: pielea, denimul sau PVC-ul transparent. Primul kilt confectionat de el, pe cand avea  doar 18 ani, se gaseste si astazi in biroul lui. Este un model confectionat din PVC argintiu cu model de sarpe.

howie.jpg

Preturile unui kilt Howie Nicholsby variaza intre 450 $ si 5000 $. Howie incearca sa faca din kilt o piesa vestimentara uzuala, si nu doar una traditionala. Astfel ca fustele sale au fost imbracate nu numai de Madonna sau Robbie Williams, ci si de britanicii de rand. Multe celebritati au aparut la diferite evenimente sau gale purtand kilturile lui Nicholsby. Printre acestia se numara: Vin Diesel, Sean Connery, Ewan McGregor, Alan Cumming, Stone Phillips, Rod Stewart etc.

celeb-robbie-williams.jpg vinhalf1.jpg

57509852.jpg 200rodstewart.jpg

 cel-ewangerry-burnsnightcharity1_25_04.jpg sean-connery.jpg

Nicholsby nu este singurul designer care face kilturi. Pe langa alte companii engleze exista si cativa designeri internationali care au abordat in colectiile lor diferite fuste pentru barbati, concepute din diverse materiale si culori. Printre acestia se numara Jean Paul Gaultier, John Galliano, Giorgio Armani, Kenzo, Rei Kawakubo sau Yohji Yamamoto. Observam o preocupare deosebita a designerilor asiatici pentru piesele vestimentare excentrice.

yamamoto1.jpggalliano2.jpggaultier2.jpggaultier6.jpggaultier7.jpgvivienne-westwoods-man-in-kilt-an-instant-symbol-of-scotland.jpg

Un kilt este binevenit in garderoba unui barbat cu stil. Chiar daca nu poate fi purtat decat in situatii speciale, macar odata pe an, o puteti face… de Halloween. Sigur nu veti parea ridicol!

Claudiu – mauVErt

Advertisements

2 responses to “KILT CULT

  1. Octavian Coifan 18 November, 2007 at 9:14 pm

    “excentricitatea” extrem orientala vine poate si din costumul lor traditional feminin si masculin. a se vedea “pantalonii” in China sau India sau costumul masculin japonez.
    un kilt in romania… cred ca e musai cu o pipa si un accent pe masura! 🙂
    E o poza care merita sa fie pusa… cea cu lagerfeld in “fusta” Dior Homme (e pe siteul de la confidential).

  2. andrei 22 January, 2009 at 9:18 pm

    dar in romania se pot gasi kilturi de cumparat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: