MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Zenobia

Pe celebra Mama Zina o tin minte din emisiunea Marinei Almasan, “Ceaiul de la ora cinci”, de pe TVR1. Era acea prezenta blonda, in varsta, mereu imbracata in taior, cu buzele mult prea rujate si cu o pereche de ochelari pe cap (un obicei de care ar trebui sa scape toata lumea, caci nu e elegant deloc). Evident ca la vremea respectiva, cand nu aveam nici cea mai mica idee cine e si cu ce se ocupa, nu imi spunea nimic numele dumneaei. Mai avea cate o mini-parada din cand in cand in cadrul emisiunii, unde vorbea in termeni pomposi despre tendintele de la Paris (pe care cred ca nici nu mai trebuie sa mentionez ca “le urma cu religiozitate”) si despre Casa de Moda Venus.

zina-dumitrescu.jpg

In prezent, numele Zina Dumitrescu face mai degraba trimitere la cercul Catalin Botezatu – Mihai Albu – Rita Muresan – Laura Olteanu – familia Columbeanu, decat la persoana in sine. Anul trecut au existat zvonuri cum a incercat sa isi puna capat zilelor inainte sa implineasca 70 de ani, pe motivul unei depresii ca e prea inaintata in varsta si ca nu mai reuseste sa arate la fel de bine ca in tinerete, oricat ar incerca. Apoi a urmat “marea deschidere” a unui nou atelier in Bucuresti, cu o colectie pe nume Azzara (Azzaro, if you only knew), in incercarea “Marii Doamne a Modei Romanesti” de a mai da carierei sale o ultima rasuflare… Un alt zvon spunea ca vom avea parte si de o biografie a doamnei Dumitrescu, scrisa de “Nasul” Radu Morar… Dar ce face Zina Dumitrescu de fapt? Acum, nimic… Intra in istorie si cam atat.

Ce a facut in general? Dupa ce in tinerete a fost un model de succes alaturi de Stela Popescu, s-a orientat catre industria de confectii si a inceput sa lucreze la Casa de Moda Venus de pe Calea Victoriei. Si iata perioada de glorie a Zenobiei Dumitrescu, Zina, “mama” Zina, care in toata cariera ei a tintit spre un public amator de lux, ademenindu-i cu blanuri si texturi opulente. Daca acest public ar fi fost mai educat insa, si-ar fi plecat capul in fata Doamnei Doina Levintza, un exemplu demn de urmat in peisajul modei romanesti.

Zenobia www.mauvert.com

Rad, dar de necaz, de fiecare data cand intru intr-o discutie cu cineva despre moda romaneasca si vine vorba, inevitabil, de designeri. Iar cum toate pornesc de la general spre particular, prima mentionata si adulata este aceasta amintire a Zinei, dupa care Bote si Mihai Albu… si cam atat. Imi este realmente greu sa ii aduc in prim-plan pe mult-discutatii tineri designeri si sa conving lumea ca ar trebui sa le acorde o sansa, macar sa se intereseze de numele acestea de care “nu au auzit niciodata”.

Probabil ca nu voi convinge prea multe femei de 40 de ani sa devine fane Carmen Secareanu sau Greyland School, dar oricine e receptiv la nou se poate delecta privind colectii Maria Lucia Hohan, Stephan Pelger sau Andreea Vicol. Este, intr-adevar, mai usor sa crezi ca Zina a fost sarutata pe frunte de Coco Chanel in anii ’60 decat sa spui clar si raspicat ca vremea tinutelor imaginate de dumneaei este desueta si ca trebuie sa mergem mai departe (exista chiar si o gluma cum ca din perioada comunista ne-au mai ramas trei “colosi”: Casa Poporului, Sidex si Zina). Nimic mai adevarat, avand in vedere ca in una din vizitele recente la Bucuresti am trecut pe langa faimoasa Casa de Moda Venus, care parea sa se se fi oprit undeva in 1991 si timpul a continuat sa alerge pe langa ea pana la ora actuala.

Peisajul cu costume care ma duc cu gandul la serialul Dallas, o nunta cu tema “Cold in the Wild West” si ficusii care impanzesc magazinul de prezentare ca o vegetatie deja luxurianta, este tot ce se mai poate vedea pe geamul prafuit sau fumuriu al atelierului de pe Calea Victoriei.

Zenobia www.mauvert.com

Ioana – mauVErt

Advertisements

One response to “Zenobia

  1. roxanaradu 23 March, 2008 at 2:57 pm

    frumos si franc scris! imi place!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: