MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Sufrageria lui Rozalb

La Rozalb de Mura se petrece un fenomen interesant, dupa cum multi dintre noi stiu: o data la 6 luni se schimba decorul. Daca fiecare colectie are povestea ei (si chiar exista cate o poveste, al carei personaj este nimeni altul decat baronul Rozalb de Mura), atunci este doar firesc ca si spatiul de desfacere sa isi schimbe infatisarea. Si iata cum incepe sa exista o arhiva a look-urilor propuse de echipa de designeri de interior Liste Noire pentru Boutique-ul din Curtea Sticlarilor. La inceput au fost “holul englezesc” (chiar cuminte as putea spune, cu tapet alb-gri) si boudoir-ul mov inchis pictat manual cu auriu. Cel de-al doilea look trebuie sa marturisesc ca este un mister pentru mine, caci pe vremea respectiva inca nu fusesem la magazin si nici in arhivele de pe site-ul oficial nu apare. Sau poate ca nici nu a existat vreunul intre primul si cel de-al treilea: nebunia Future inspirata de muzica celor de la The Knife. Cele doua incaperi au fost “tapisate” in intregime in cea mai argintie folie cu putinta, decor intregit de accesorii cum ar fi trofeul de cerb cu ochelarii orange de plastic la ochi, lustra facuta din radiografii sau armoire-ul invelit in cea mai kitsch mushama pe care a gasit-o Ioana Nemes.

Acum, in cel de-al patrulea sezon de functionare, ochii nostri vor avea parte de…

Realitate vs fictiune sau ce naiba cauta o sufragerie romaneasca in mijlocul unui designer store?

Ideea mirajului din colectia “Orasul care nu exista” aprinde imaginatia si spiritul ludic de la Rozalb de Mura. Realitate vs Fantezie si granitele flou si alunecoase dintre ele isi pun obsesiv amprenta pe solutia de design interior venita din partea grupului Liste Noire.

La Rozalb de Mura STORE, in prima incapere te intimpina afabil Realitatea. O recunoaste orice roman. Sufrageria-icon, punct de reper estetic tras la xeroxul uniformizant al vremurilor. Intr-un proiect ce apropie designul de interior de un veritabil exercitiu antropologic, Liste Noire recreeaza ca intr-un laborator sau muzeu camera de oaspeti tipic romaneasca a ultimelor decenii. Omniprezentul maro furniruit se asorteaza naucitor cu bleu-ul peretilor si grena-ul covoarelor.

Sufrageria lui Rozalb www.mauvert.com

Sufrageria lui Rozalb www.mauvert.com

Pe linga masa protapita cu demnitate in mijlocul camerei de-abia ai loc sa te strecori. Lumina coboara incert din tavan. Faimoasele trei garoafe in vaza de cristal, origine necunoscuta. Perdelele de dantela atirna de galerii late de lemn. Bibelourile ca niste trofee cuminti pe mileurile din vitrina. Un tot unitar aproape nostalgic de clasici inca in viata, insa cu siguranta pe cale de disparitie in urma invaziei ikeizante a prezentului.

Sufrageria lui Rozalb www.mauvert.com

Sufrageria lui Rozalb www.mauvert.com

In a doua incapere intram pe tarimul Iluziei. O lumina rece, orbitor de alba si peretii goliti de orice detaliu redau starea de halucinatie sub imperiul careia se afla personajul pierdut in desert. Ca la carte, un fum alburiu inneaca a la David Lynch scena intr-o ceata amagitoare menita sa-ti piarda pasii si sa te buimaceasca. Domesticul nivelant se invecineaza cu un vis straniu si golit de sens.

Sufrageria lui Rozalb www.mauvert.com Sufrageria lui Rozalb www.mauvert.com 

Insa totul e relativ, nu-i asa, si depinde de perspectiva in care privesti lucrurile pentru ca perceptia sa se schimbe dramatic. Din lumina pozitiva a unui secol 21 contemporan sau din perspectiva unui vizitator crescut in livingul chic, in pas cu trendurile, al occidentului, sufrageria noastra este de-a dreptul halucinanta. Si cum altfel ar putea sa fie faimosul interior tras la indigo din apartamentele romanilor, materializare a unui vis rau dintr-o apusa epoca de aur? Prin comparatie, albul imaculat si aseptic al camerei invecinate nu reprezinta altceva decit stilul epurat de locuire din realitatea moderna. Prezentul minimalist comunica cu halucinatia absurda a trecutului.

In tot acest du-te vino destabilizant intre realitati si iluzii, hainele expuse pe standere sunt o prezenta binevenita: obiecte, materialitati si texturi concrete. Pe linga colectia “Orasul care nu exista” de la Rozalb de Mura, in store sunt expuse si creatiile Carmen Secareanu, q.e.d. (Berlin) si bijuteriile Kuki Constantinescu. Plus cele mai recente numere ale revistei Omagiu. (extras din e-mail-ul primit de la Erika Olea)

Referitor la colectia “Orasul Care Nu Exista” semnata olah Gyarfas, un articol foarte pertinent si plin de referinte semnat Octavian Coifan aici .

mauVErt

Advertisements

One response to “Sufrageria lui Rozalb

  1. Pingback: Veni, vidi, dragoste la prima vedere. URBN store. | MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: