MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Cum se vede criza?

Dacă mă întreabă cineva cărui fapt se datorează criza economică, rămân pe gânduri. Nu pot să spun cu exactitate, dar… americanii-s de vină… asta e sigur. Îmi amintesc o conversaţie de prin octombrie (cam când media se pregătea să dea startul panicii generale) în care un prieten îmi spunea, cu cel mai cinic zâmbet, că abia aşteaptă să se întoarcă în Statele Unite ca să îi vadă pe americani în pragul disperării, să vadă cum se comportă ei în vremuri de criză. Nu am mai revenit pe subiect la întoarcerea lui, însă nu asta era important. M-a marcat abordarea lui. Într-adevăr, criza asta economică e un prilej bun pentru a studia oamenii.

Se iau măsuri drastice: aproape în fiecare zi mai aud despre câte o companie care şi-a sistat activitatea şi o dată cu aceasta, valul aferent de oameni disponibilizaţi. Deci există. Nu ştiu pe mine cum m-a afectat criza, încă nu am perceput nicio schimbare în cursul lucrurilor, însă mă uit în jur şi văd fel de fel de reacţii. În lumea modei, bien sûr…

PRESA

Cred că momentul în care am cumpărat numărul de ianuarie al revistei a fost cel în care am realizat că nu e o glumă, chiar trecem printr-o perioadă de recesiune. Ştiu că de regulă ediţiile lunii ianuarie sunt destul de sumare (lucru perfect de înţeles, având în vedere că luna ianuarie e ca o zi de luni… nici iarba nu creşte). E o perioadă de refacere după eforturile depuse în noiembrie şi mai ales decembrie, când se exploatează la maximum potenţialul publicaţiei. Ceea ce m-a siderat însă, a fost lipsa aproape totală de reclame din revistă. Am făcut o comparaţie între ediţiile de noiembrie (2008) şi ianuarie (2009) şi am făcut o statistică: dacă primul număra în jur de 400 de pagini, dintre care 100 reclame, cel din urmă are doar 130 de pagini şi în jur de 15-20 de reclame. Până şi un non-geniu la matematică (aşa ca mine) îşi dă seama repede că proporţiile au scăzut drastic. Şi dacă cifrele nu sunt convingătoare, e suficient să răsfoieşti o dată revista ca să-ţi dai seama că ceva nu e în regulă… prea sunt toate articolele unul după altul, fără delimitările cu care eram obişnuiţi. Adică ni s-a întipărit în subconştient ideea că pagina dreaptă a unei reviste = reclamă.

La un moment dat chiar eram foarte revoltată, îmi amintesc, pentru că am descoperit că peste 60% din Vogue înseamnă doar reclame. La sfârşitul lecturii revistei îmi era greu să îmi dau seama ce am lecturat, de fapt, căci nu făcusem decât să înmagazinez campaniile sezonului respectiv. ELLE (şi cam toate revistele din România, de altfel) reuşise să menţină un echilbru chiar bun în privinţa asta: nici prea multe reclame, dar nici prea puţine, adică nu era nimic bătător la ochi. Cititorul obişnuit nu stă să le numere; ele pur şi simplu sunt acolo pentru că trebuie să fie acolo. De fapt, o pagină de reclamă costă câteva sute bune de euro. De acolo problema: în vremuri în care bugetul trebuie chibzuit cât mai bine, primul lucru pe care îl fac firmele e să renunţe la o parte din publicitate (nu chiar la toate formele ei, căci şi fără publicitate e rău).

Dacă stau bine să mă gândesc, acum două luni, când am cunoscut-o pe Roxana Voloşeniuc (şi când nu mi-a venit în minte altă întrebare decât banala “Şi…cum merg lucrurile la ELLE?”), mi-a spus că sunt afectaţi de criză, însă efectele nu se văd decât acum. Un prieten îmi scria deunăzi că trebuie să ne ţinem tari până la capăt, lucru pe care îl spune şi Roxana în editorialul ei: “Eu cred că nici în timpul celor mai mari crize (doar dacă nu sunt de dimensiuni epice) nu ai voie să contribui la mizeria generală arătând mizerabil“.

ACCESORII

Cam de aceeaşi părere e şi el maestro, Philip Treacy, care declara cu nonşalanţă într-un interviu acordat lui Suzy Menkes: “You don’t need a hat, but some things are good for the soul, especially in times of recession. One of the biggest hat-wearing years was during the war, because people needed something to get their minds off how gloomy everything was. And in the past year, with everybody talking about recession…business has been extremely good!”. Aşadar, ne păstrăm calmul… sau cel puţin păstrăm aparenţele, ca să nu generăm şi mai multă panică.

IMAGINE

O altă consecinţă a crizei economice este o creştere simţitoare a simţului umorului, un mare râsul-plânsul general, după mine. S-au inventat un miliard de glume şi bancuri pe seama recesiunii, dar am sentimentul că “râdem noi, râdem, dar nu e râsul nostru”. Dădeam un interviu legat de event management zilele trecute şi am ajuns la concluzia că eveniment nu înseamnă doar nunţi, botezuri, cumetrii, ci actuala criză în sine poate fi considerată un eveniment. În fond, şi în cazul de faţă e nevoie de organizare şi strategii. Cel mai la îndemână exemplu: Cochet Image Store

www.mauvert.com

www.mauvert.comR.I.P, consumerism iubit!

Daca pe 7-8 noiembrie ati trecut prin fata magazinului Cochet de pe Otetelesanu 3 , printre valurile negre de material de doliu, ati vazut un sicriu care statea tacut in vitrina, speram ca n-ati crezut ca in locul lui Cochet Image Store s-a deschis Cochet Pompe Funebre. Era vorba despre instalatia semnata de designerul Ana Alexe, care a insotit colectia sa expusa in interiorul magazinului. Sicriul din vitrina purta mesajul „Uita-te sub capac!”, o ironie la adresa hiperconsumerismului din societatea actuala, care ne departeaza de spirit si ne apropie de supermarket, un indemn sa ne amintim ca ceea ce consumam ne consuma, de fapt, si ne stapineste atita timp cit existam fizic. Sau, daca suntem in cautarea unei explicaţii facile, putem spune ca in vitrina magazinului (ce ironie!) consumerismul s-a pregatit de ce-l asteapt in timpul recesiunii. Rest in Peace!”

fotografii şi text preluate de pe facebook (Laura Vărgălui)

O altă variantă, poate mai sarcastică, e cea imaginată de Liste Noire pentru decorul expoziţiei Rozalb de Mura la Gaia Boutique Club, sub numele de “Parasyte Shop”:

recesiune-rozalb1 recesiune-rozalb4

recesiune-rozalb2 recesiune-rozalb3

fotografii preluate de pe facebook (Ioana Nemeş)

So…what’s next? Va înceta Bote să mai pună Swarovski pe rochii?

Ioana Voicu – mauVErt

Advertisements

3 responses to “Cum se vede criza?

  1. Gregoire 10 January, 2009 at 1:19 pm

    Chiar dak nu va mai avea bani pentru textilele din care-si realizeaza “fabuloasele” creatii, Bote va continua sa puna swarovski… pe sosete, fuste, si jachetele clientelor lui, care in perioada de criza vor exploata second-hand-urile. Si probabil va fi adulat pentru ca este singulul “creator de couture” care face reconditionari in perioada de criza. 😉

  2. Pingback: Prima leapşă R.R | R.R

  3. Choo 12 January, 2009 at 6:50 pm

    Ooo nu..cum sa explodeze second-hand-urile…:(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: