MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Soirées de la Mode #4

Luni, 30 martie 2009, s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a evenimentelor de modă denumite generic, Soirées de la Mode. Gazda evenimentului – şi organizator în acelaşi timp – Alin Gălăţescu a încercat să creeze atmosfera prezentărilor de modă parisiene, alegând ca loc de desfăşurare al prezentărilor de modă, sala luxuriantă Le Diplomat, a hotelului Athénée Palace Hilton. Evenimentul de modă a fost reprezentat de două colecţii (toamnă-iarnă 2009/2010) ale celor mai buni tineri designeri ai momentului, Ligia Carabet (Timişoara) şi Lucian Broscăţean (Cluj).

Am ajuns la hotelul Hilton, cu câteva minute înainte de orele 20, când aproape toţi invitaţii erau prezenţi şi serveau şampanie într-un scurt moment de socializare – întâlniri, reîntâlniri, noi cunoştinţe. M-am bucurat să-i revăd pe Roxana Radu, Alex Burunţia, Ludmila Corlăţeanu, Alex Talkovski, Maria Tudor (urban style), Paula Negrea (a lady look), Claudia Castrase sau Alex Conu. Destul de multă lume, ţinute mai mult sau mai puţin interesante, un podium construit în formă de U, tavanul sălii Le Diplomat, de care am rămas fascinat şi o doamnă “cu greutate” – miss XXL, care oferea interviuri spectaculoase televiziunilor. Între invitaţi, i-am observat pe: Andreea Esca, Ovidiu Buta, Iulia Vântur, Laura Cosoi, Adrian Oianu, Marian Pălie, Gianina Corondan, Wanda, Dana Dorobanţu şi Monica Columbeanu.

p3301202c

Soirées de la Mode #4 a început cu prezentarea LIGIEI CARABET, absolventă a Facultăţii de Artă şi Design, din Timişoara. Prin colecţia “Mille Feuilles”, Ligia a încercat să realizeze o proiectare a femeii în viitor, utilizând tehnici şi materiale speciale, precum şi diferite aplicaţii ingenioase. Structural, designerul a utilizat pliseuri, asimetrii şi drapaje, realizând articole vestimentare elaborate, într-o colecţie unitară. Ligia a recreat silueta femeii, realizând forme contorsionate în care libertatea de mişcare este limitată. A realizat volume şi a subliniat părţi ale corpului, combinând texturi fine cu stofă din lână. O colecţie de avangardă, cât se poate de purtabilă. Câteva din propunerile vestimentare au fost îmbrăcate peste salopete strech, din dantelă de bumbac, manechinele căpătând astfel o sexualitate diafană. Cromatica a fost limitată, Ligia constuindu-şi colecţia în nuanţe de gri, antracit şi negru, cu accente violet-prună. Colecţia Ligiei a fost foarte bine pusă în valoare de accesorii. Pantofii (DnV by D’anovi) foarte înalţi cu platformă şi toc stiletto, în culori neutre sau în nuanţe de mov şi fuchsia accentuau senzualitatea manechinelor, iar bijuteriile masive (Carla Brillanti) din cristale Swarovski străluceu năucitor în lumina reflectoarelor. A fost o colecţie interesantă, bine construită, iar Ligia merită urmărită pe viitor.

p3301236c

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea designerului LUCIAN BROSCĂŢEAN, clujeanul care a debutat anul trecut la RFW Iaşi, aducând pe podium materializarea “Simptomelor Nomade”. Lucian şi-a continuat experimentul urban şi a pătruns mai adânc în fenomen, încercând să exploreze reflexiile omului în el însuşi, în ceilalţi, în clădiri sau cer. Colecţia “Sky Mirror” a fost inspirată de universul straniu al lucrărilor urbane aparţinând sculptorului indian, Anish Kapoor. Kapoor foloseşte suprafeţele lucioase convexe şi concave prin care încearcă să reflecte imagini distorsionate, creând noi geometrii, elementelor urbane (oameni, clădiri, fenomene, cer). Lucian a reuşit să expună ideea de bază realizând ţinute hibrid, prin care a impus noul tip de siluetă. Asocierea diferitelor materiale, un negru mat, pătrunzător şi altul lucios, proaspăt scos din vopsea, noua geometrie a tăieturilor şi detaliile minuţios finisate l-au ajutat pe designer să-şi materializeze ideile într-o colecţie bine structurată, cu elemente de avangardă. Lucian s-a jucat cu materialele şi a realizat suprapuneri impresionante în stilul său specific. Am observat un mix de înfluenţe culturale, reunite în aceeaşi ţinută-concept. Toată colecţia a fost negru-funerar (combinaţii de piele, stofă, bumbac, jerseu, plasă) cu elemente în dungi alb-negru. Cămăşi, pantaloni largi de tip şalvari, reinterpretări kimono, pălării, umeri subliniaţi şi turbane. Designerul a introdus în colecţia sa materialul plasă cu care a subliniat anumite zone ale corpului, creând şi un efect porn-chic în combinaţie cu pielea neagră. În aceeaşi notă am interpretat şi încercarea de a ilustra vălul arăbesc folosind material-plasă. Colecţia a fost impresionantă şi datorită pantofilor realizaţi în colaborare cu sculptorul clujean Mihuţ Boscu. Platfomelor sculptate minuţios în lemn vopsit negru le-au fost adăugate fâşii din piele, care se înnodau pe piciorul manechinelor.

Prin acest experiment, Lucian a avut ocazia să-şi expună din nou cele mai nebănuite idei, materializate cu un talent evident,  continuând să exploreze universul urban abscons.

A fost o seara reuşită, dar care s-a încheiat poate prea repede. Oricum discuţiile au continuat prin cafenelele din spatele Ateneului în care s-au refugiat câteva grupuri de invitaţi. 😉

/// mauVErt

foto: Alex Buruntia pentru RFB

/// pentru mai multe fotografii  /// RFB:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: