MAUVERT

fashion & lifestyle blog

La reviste, înainte

În lipsa unor vicii precum fumatul, uitatul excesiv la Tv sau jucatul de jocuri pe calculator, mă declar vinovată de a deţine atât de multe reviste, încât, dacă aş calcula în lemnul folosit pentru producerea hârtiei, probabil că aş fi posesoarea unui copac de statura unui cufăr LV.

Nu citesc orice pentru că nu mă interesează vieţile vedetelor -sau, cel puţin, nu prin prisma tabloidelor- şi pentru că mi se pare un obicei destul de superficial să cumperi reviste la întâmplare, deopotrivă bune şi ne-bune, doar ca să le frunzăreşti de două ori şi apoi să le laşi, îndoite, într-un loc în care vor fi date uitării.  Am ajuns la un punct în care chiar cred că am o relaţie cu revistele mele. În fiecare lună apar una, două, trei noi în arhiva mea, dar mereu mă întorc la cele care, cu cât sunt mai supuse greutăţii suratelor care le acoperă în teanc, cu atât mă fascinează mai mult (se pare că mitul eternei reîntoarceri există şi în realitate, nu doar în cărţi). Mereu regăsesc titluri, fotografii, citate, articole sau interviuri întregi despre care îmi dau seama că mi-au rămas atât de bine întipărite în minte încât le cunosc perfect locul în cadrul unui anumit număr al revistei, layout-ul sau şopoul. În timp, citind din nou şi din nou revistele de acum 5 ani şi până în zilele noastre :), am căzut iremediabil pradă nevoii de a şti în permanenţă ce vrăji au mai făcut edtorii mei preferaţi. Apoi, cred că la mijloc mai e şi un oarecare defect profesional deprins o dată cu începerea colaborării cu PUSH. Până acum ceva timp, nu stăteam să analizez designul copertei, reclama de pe coperta 2+pagina 3 şi următoarele spread-uri, numărul de oameni din redacţie, etc… Dar am înţeles că sunt detalii importante, care te ajută să-ţi faci o idee despre cum e concepută respectiva revistă.

hpim80612

Marea mea dragoste e ELLE (România), despre care am vorbit în nenumărate rânduri. Cu ea a fost un coup de foudre de la primul număr care mi-a picat în mâini, pentru că am simţit cum revista aceea literalmente avea să-mi schimbe viaţa. Cu primul meu ELLE în mână l-am cunoscut pe Clau, cu care am pornit o discuţie despre John Galliano, iar de atunci  putem spune că a luat naştere mauVErt. Desigur, pe atunci nu ştiam că vom avea un nume verde-movuliu sau că vom scrie pe un blog, dar trăiam fiecare descoperire din lumea modei cu o intensitate atât de puternică încât nu se putea ca din pasiunea noastră comună să nu se nască ceva. Sigur, ELLE îmi e dragă şi probabil că nu voi înceta niciodată să o achiziţionez lună de lună, ’till Death do us part, dar am început să simt că are nevoie de ceva nou. Cineva a lăsat o dată un comentariu aici pe blog, în care a surprins esenţa a ceea ce începusem să simt şi eu: “Nu o mai citesc ca pe vremuri. Nu pentru că a scăzut calitativ, ci pentru că are nevoie de ceva nou. E ca şi atunci când mănânci aceeaşi prăjitură delicioasă şi gustoasă in fiecare zi, fară a-i schimba reteta. Le-am văzut pe câteva dintre fete la o întalnire a Clubului de Carte ELLE. Parcă îi ştiu de o veşnicie şi am avut un mare regret când au început să plece, unul câte unul. Lioara a fost şi va rămane cea mai dragă sufletului meu, iar Roxana mi se pare intruchiparea bunului gust si a modestiei.” Apoi a urmat lovitura finală, plecarea lui Maurice, care -oricât de controversat ar fi el ca şi personaj- are un stil inconfundabil de a realiza pictoriale ori excesiv de colorate, ori negre şi pline de expresivitate, ca cerul înnorat al Parisului, oraşul la care face referire într-un mod aproape obsesiv în textele sale. Aşadar, ca să pot urmări în paralel evoluţia celor care au rămas la ELLE şi a celor care au migrat către pajişti mai verzi, mă văd nevoită să consult în fiecare lună şi THE One.

dsc01277THE One, care tocmai şi-a ţinut ziua … Cea de-a treia aniversare a revistei sub îndrumarea Andreei Esca. Nu aş putea să emit opinii vehemente (întrucât deţin atât de puţin numere ale publicaţiei încât îmi ajung degetele de la o mână ca să le număr), însă mi se pare de admirat faptul că e realizată 100 % în România şi că mereu au subiecte interesante. Atuul lor îl constituie, după mine, Andreea Macri, care îmi imaginez că locuieşte la Paris (sau dacă nu, face vizite săptămânale – altfel nu-mi pot imagina cum e mereu au courant cu tot ce se întâmplă acolo). Mai mult decât atât, în fiecare număr pe care l-am văzut, ea a fost realizatoarea câte unui interviu cu Jerôme Dreyfuss, Azzedine Alaia sau Rick Owens.

În privinţa layout-ului, sunt de părere că The ONE s-a cam inspirat de la Harper’s, chiar dinainte ca acesta să apară la noi. Acum că le avem pe amândouă, similitudinile sunt destul de uşor de observat (caracterele şi modul în care sunt scrise titlurile; paginile care delimitează capitolele – de obicei fotografii din backstage cu titluri aplicate). Eh, nu e mare lucru, nu ne poticnim de aşa ceva. Esenţa sunt articolele, care de cele mai multe ori îmi plac, aşa că bravo! şi la cât mai multe aniversări în colaborare cu Agatha Ruiz de la Prada.

* mauVErt *

Advertisements

2 responses to “La reviste, înainte

 1. ;) 9 May, 2009 at 1:00 pm

  O revista care ma fascineaza: flair magazine din 1950, o revista de o calitate inimaginabila, publicata de Fleur Cowles in 1950 si la inceputul lui ’51. Creata din 5 tipuri de hartie, cu colaboratori precum Slavador Dali, Eleanor Roosevelt sau Jean Cocteau – o revista de moda, design, arta si avangarda, cu un nume pe masura.
  Datorita costurilor imense de productie, revista nu a rezistat decat un an – dar a meritat. Exemplare are Flair 1950 se gasesc inca pe ebay.

  niste lunk-uri despre Fleur si flair:
  http://flairforarchives.wordpress.com/2008/10/24/who-is-fleur-cowles/
  http://www.lookonline.com/flair.htm

 2. Pingback: O REVISTA CU FLAIR : RFB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: