MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Je m’appelle Jane

Bună dimineaţa, doamnelor şi domnilor!Astăzi vom elucida, după confuzii seculare care au durat 30 de ani, misterul poşetei Hermès.

După numeroase cazuri în care doamne (respectabile, de altfel…) s-au dus tocmai până în Paris, pe rue du Faubourg Saint-Honoré, la numărul 24, fluturând cardul Platinum (dar scrâşnind din dinţi la auzirea preţului cu cinci, poate chiar şase cifre), ca să îşi cumpere şi ele “geantă de-aia de care poartă Victoria Beckham şi toate vedetele din Ciao!”, am conchis că patria noastră avidă de declaraţii de avere la purtător are nevoie de câteva lămuriri.

1. Pentru numele lui Dumnezeu, H-ul din Hermès este mut.

2. Frequently Asked Question: “Vai, fată, după ce că mă costă atâtea mii de euro, de ce tre’ să mai stau şi 2 ani pe lista de aşteptare?

Răspuns: pentru că durează ceva timp pânăcand  cineva îţi vânează  cei doi crocodili, îi jupuie de pielea care apoi va fi tratată, tăiată după tipar, îndoită, cusută (+alte proceduri mai mult sau mai puţin secrete), cu cea mai mare rigurozitate în atelierele franceze.

Je m'appelle Jane www.mauvert.com

3. Kelly sau Birkin?

Sunt curioasă câte dintre posesoarele de geantă Hermès ştiu care e diferenţa între modelul “Kelly” şi cel “Birkin”. Păi ce, nu-s una şi aceeaşi?? Sa zicem că nu.

Je m'appelle Jane www.mauvert.com

Kelly

Deşi modelul de geantă e originar din 1935, nu a devenit celebru decât în 1956, când Grace Kelly, prinţesa de Monaco la vremea respectivă, a fost asaltată de paparazzi care voiau să o fotografieze în noua ipostază de femeie însărcinată. Pentru că ar fi vrut să păstreze secretul, primul impuls a fost să îşi acopere pântecul cu geanta ei preferată Hermès. Fotografiile făcute în seara respectivă au făcut înconjurul lumii, devenind coperte de revste şi, mai mult decât atât, făcând din geanta Hermes una dintre cele mai vândute genţi din toate timpurile (alături de 2.55 de la Chanel).

(recomandare de audiţie în tipul lecturii, click aici)

Je m'appelle Jane www.mauvert.com

Birkin

Câţiva ani mai tarziu, în 1984, se spune că actriţa engleză Jane Birkin călătorea pe ruta Paris-Londra cu avionul, alături de managerul Hermès, Jean-Louis Dumas. La un moment dat, din neatenţie, ea şi-a întors agenda (H, evident), din care i-au căzut toate notiţelele. Dumas i-a luat-o atunci pentru a o îmbunătăţi. S-a întors cu ea după căteva săptămani, cu un buzunar ataşat pe spate, pentru a o face mai practică. Văzând minunea, Birkin a plusat şi i-a povestit lui Dumas despre geanta de piele ideală (chic şi practică deopotrivă) pe care şi-a imaginat-o. Peste câteva săptămâni, aţi ghicit, a primit un colet cu geanta realizată şi un bilet cu dedicaţie. De atunci, modelul de geantă poartă numele Birkin.

Jane Birkin remarked that by 2006, the fame of the bag had exceeded her own: “Now when my daughter (actress Charlotte Gainsbourg) goes to America, they ask her if she is the daughter of the bag.

Diferenţa între modelele Kelly (stânga) şi Birkin (dreapta) constă în faptul că Birkin are două toarte, în timp ce Kelly are una singură. Sistemul de închidere este şi el uşor diferit: Birkin are două găuri dispuse simetric faţă de sistemul de închidere, iar marginea inferioară a părţii cu care se închide este decupată, nu dreaptă, ca în cazul lui Kelly.

Je m'appelle Jane www.mauvert.com

4. E omeneşte să nu-ţi poţi permite o geantă Hermès, dar încearcă să eviţi fake-urile – poţi găsi alternative pentru orice! Dacă insişti totuşi să ai o replică, e important să fie (cât de cât) de calitate: piele, fermoare metalice, căptuşeală şi cusături rezistente şi, nu în ultimul rând, fără logo.

* mauVErt *

Advertisements

19 responses to “Je m’appelle Jane

 1. Nicole 30 April, 2009 at 3:39 pm

  interesant 🙂 abia ti-am descoperit blogul..si voiam sa te intreb: dl Luca, profesor in Unirea ? 🙂

 2. zarali 1 May, 2009 at 9:26 am

  Draga mea, daca nu pronuntam H- ul din numele brandului, nu i vom mai da forta pe plaiuri mioritice… aici e recunoscut drept Hermes cu H pronuntat. Daca spunem “erme” pentru majoritatea va fi no name 🙂

  • mauvert 1 May, 2009 at 11:56 am

   Zarali,

   Hermes cu H pronunţat e ăla de la Slobozia…

   ăsta cu eşarfele e franţuzesc şi îi zicem pe franţuzeşte, că nici Givenchy nu-i zicem pe româneşte ca să înţeleagă tot românul…nu?

 3. natty 2 May, 2009 at 6:32 pm

  pai nu spunem “erme” spunem “ermes”, nu?

 4. Nicole 3 May, 2009 at 1:32 pm

  dap, H-ul este nazal, S-ul se citeste. Parerea mea e ca fiecare spune cum simte. Eu stau in Franta de cativa ani, iar francezii astia pocesc toate numele, fie ca e vorba de romani, polonezi, americani…Asa ca de ce la noi, in Romania, s-ar face atata caz daca nu pronunti un nume “à la française” ? Suna mai bine, dar fiecare dupa posibilitati 🙂

 5. zarali 4 May, 2009 at 10:30 am

  Foarte putini spun ermes, cativa erme, (pentru ca asa au auzit pe la cei despre care stiu ca se pricep, dar n/au sesizat s ul)… si majoritatea Hermes!Ca degeaba purtam esarfa ermes, daca nu le spunem tuturor ca avem un ditamai Hermes ul la gat. Da, de aia de Slobozia de care face si Mircea Badea misto … si apoi de unde mai vine ditamai H ul cu care ne mandrim cu totii???Limba romana presupune pronuntia exacta a ceea ce e scris negru pe alb. Asa ca, (chiar) de ce nu spunem givenchi? :)))
  Hai ca daca mai insist in gluma ajungem sa ne certam serios…:)))

 6. zarali 4 May, 2009 at 10:32 am

  Aaa, folosim si esarfa Hermes in pictorial? Glumeeeeeeesc cu drag… 🙂

 7. Nicole 4 May, 2009 at 2:55 pm

  Zarali: cu cine vrei sa te certi, ca nu am inteles prea bine 🙂
  PS: Hermes – Slobozia ? Cred ca sunt in urma cu evenimentele…
  PPS: Luca e unul dintre cei mai tari profi din Unirea !

  • mauvert 4 May, 2009 at 5:05 pm

   Cum, nu ştii de Hermes Slobozia?! E un parc turistic din Slobozia, construit prin anii 90, în care erau mai multe restaurante şi (cred) locuinţe ale unui miliardar din decada trecută…
   Ideea e că toate construcţiile imitau casele din serialul Dallas :))
   Şi undeva, pe câmp, spre şosea, era făcut un Turn Eiffel în miniatură (al cărui rost nu l-am înţeles niciodată, dar era fascinant să-l privesc când eram mică şi mergeam la mare).

   Google it!

 8. mauvert 4 May, 2009 at 5:10 pm

  Hermes Slobozia este acel ranch construit dupa arhitectura din serialul Dallas + un Tour Eiffel in mijloc… 😀
  Avea vile, parc de distractii, mini zoo etc. A fost construit/finantat de un domn cu multe carduri care a fost arestat cu ceva timp in urma pt ca “spala bani” in fantana arteziana de la Hermes. Nomenclatura nu are legatura cu ceea ce numesc parisieni HERMES (piele oranj, Birkin, esarfe, JP Gaultier).

 9. Nicole 4 May, 2009 at 9:15 pm

  ma simt mult mai luminata :)))

 10. zarali 6 May, 2009 at 6:58 pm

  Nicole, noi glumim pe limba noastra… Avem in colectia chicD10 o esarfa Hermes si de acolo au pornit glumele… esarfa pe care n am prea folosit o azi la pictorialul chic pe care l am facut impreuna cu Ioa… doar glume, draga mea…

 11. zarali 6 May, 2009 at 7:00 pm

  Ioa, multumesc pentru jumatatea de noapte petrecuta in atelier ca sa pregatim pictorialul … asteptam cu drag pe Clau cu coloana sonora!!!!

 12. Nicole 6 May, 2009 at 8:24 pm

  zarali: ok 🙂 astept pictorialul..si esarfa 🙂 o sa il puneti pe vreun site?
  PS: chicD10 imi suna cunoscut…am vazut ceva pe site-ul Medinei..

 13. mauvert 7 May, 2009 at 2:28 pm

  Nicole, chicD10 este campania de reciclare cu stil. Ideea ii apartine Ioanei, iar Zarali s-a decis sa o dezvolte si sa o promoveze si vrem sa facem din asta un eveniment la Brasov. Asa ca noi trei (Ioana, Claudiu, Zarali) lucram de zor la acest nou proiect si speram sa aiba succes asa cum sunt multele targuri care se organizeaza in Bucuresti.

  Medina nu are nicio legatura cu ceea ce inseamna chicD10. Ea a donat cateva articole, a achizitionat altele si incearca sa ne faca promovare si pe blogul ei. 🙂

  ***pentru detalii despre chicD10, viziteaza chicD10.blogspot.com

 14. zarali 8 May, 2009 at 7:55 pm

  Am zis sa mai las si eu un comment, sa se faca 14 :)))

 15. raluca 17 November, 2009 at 11:46 am

  toate ca toate dar…….as vrea si eu o geanta hermes:(((

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: