MAUVERT

fashion & lifestyle blog

O pasarelă lungă de la Bucureşti până la Paris

Prinsă în vâltoarea de sentimente din ultimele zile (sfârşit de clasa a XII-a, tentative disperate de a recupera 4 ani neexploataţi la maximum alături de colegi, încercări asidue de a desăvârşi ţinuta pentru balul banchetul de absolvire, et caetera), nu am reuşit nicicum să mă adun întru a consemna pe blog fluxul de evenimente din ultima perioadă. Însă azi-noapte am primit un segno di Dio. Se făcea că am primit o superbă pereche de YSL Tribute Two, complet negri – fără artificiile albastre sau galbene, deloc simpli, ci impunători şi agresivi prin perfecţiunea pielii lăcuite, menite să facă din gleznele-mi un altar al dorinţei… Mi-am spus că dacă am ajuns să visez cu ce trebuia să mă încalţ la Pasarela, e imperios să scriu despre THE fashion event of the year, la care dacă nu ai participat, ai face bine să-ţi semnezi demisia din lumea modei, oricum nu te mai ia nimeni în seamă…

Glumesc, asta ar fi fost valabil în cazul în care Pasarela ar fi fost un eveniment ultra-exclusivist, la care pentru a reuşi să intrăm ar fi trebuit cel puţin să ne riscăm vieţile sau să ne vindem sufletele Diavolului. Dar cum accesul a fost liber pentru absolut toată populaţia, cu mic, cu mare, cu bunică şi pisică, nu ne-a fost deloc cu mirare să vedem că sentimentul conferit de eveniment nu mai e ca altădată… Nu a mai fost aceeaşi emoţie ca la Iaşi anul trecut, de exemplu, când mi s-au înmuiat genunchii atunci când Lena Criveanu s-a împiedicat de mine în backstage sau când i-am adresat primele cuvinte lui Ovidiu Buta.

Acum dimpotrivă, ne-am mai maturizat, se pare, întrucât ne-am luat în serios locurile din front row, alături de “cartelul modei” (Alex Conu, Roxana Radu, Alex Buruntia, Andreea Inankur, Adina Necula – membri RFB), cum ne-a botezat Rox. O şuetă cu Ludmila Corlăţeanu, cochetării cu simpaticul Lucian Broscăţean, câteva cuvinte schimbate în fugă cu Alin Gălăţescu şi adevărate declaraţii făcute prin îmbrăcăminte (deşi unul dintre principiile MAUVERT este că blogul nostru nu e un spaţiu de desfăşurare al cultului propriei personalităţi, nu pot să nu admit că am fost mândră să port o ţinută în culori de bomboane fondante, purtând semnăturile designerilor români Diana Bobar şi Irina Schrotter).

foto: Alex Buruntia

foto: Alex Buruntia

Ah, da… vorbeam despre Pasarela, evenimentul în sine. O idee bună. Tare bună, mai ales că un context româno-francez e întotdeauna măgulitor pentru noi. Cinci zile, pline de evenimente “must-attend”. Începând cu expoziţiile Tribut lui Yves Saint Laurent (nu am visat eu pantofii degeaba…),  Eleganţa Românească a Adinei Nanu sau fotografiile-tipar ale lui Dan Pierşinariu (“Astăzi mă îmbrac în chipul tău”), până la filmele cu subiect de (şi la) modă din ultima zi a festivalului, trecând prin prezentările finaliştilor concursului Espoir Mode şi cele ale invitaţilor Adrian Oianu şi Richard René, şi condimentat cu cele două conferinţe pe teme precum Două Secole de Modă* sau Prognoza Tendinţelor**, a fost, într-adevăr, cel mai complex eveniment de modă de bifat, de la începutul lui 2009 până în prezent.

* Despre conferinţa lui Didier Grumbach, Preşedintele Camerei Sindicale Franceze de Haute Couture, citiţi articolele semnate Adina Necula, aici (partea I) şi aici (partea a II-a). Da, chiar există o asemenea instituţie care acordă rarisim şansa de a face parte din cercul restrâns al adevăraţilor couturieri (adică Bote face, cel mult, “hot cutiur”).

** Despre conferinţa lui Gert van de Keuken, Director Artistic la Studio Edelkoort***, citiţi articolele aceleiaşi Adina Necula, aici (partea I) şi aici (partea a II-a).

*** despre Li Edelkoort a scris Claudiu aici.

Dar să le luăm pe rând. Întai şi întâi, au fost comunicatele de presă, care anunţau cu surle şi trâmbiţe că tema întregului festival este “Marions-nous!” sau mai precis: nunta. Ei bine, pe mine m-a bulversat aspectul acesta, pe care văd că nimeni nu l-a luat prea mult în seamă. Ok, a existat secţiunea “Omagiu Artizanilor Modei“, dar acesta a fost a x-a parte din festival, nu întreg festivalul… Înaintea deschiderii, mă gândeam foarte serios aproximativ câte rochii de mireasa şi declinări ale acesteia voi putea să văd în atâtea zile. Evident, nunta nu înseamnă doar rochia de mireasă, însă trebuie să recunoaştem că este elementul care primează. Evident că ar fi fost plictisitor să vedem timp de cinci zile variaţiuni pe tema nunţii, nu zic nu, dar nu sunt lămurită în privinţa exprimării temei “Marions-nous!” cu litere de-o şchioapă peste tot pe unde a fost promovat festivalul…

Totuşi, m-am gândit la posibilitatea ca noţiunea de nuntă să fi fost abstractă, lăsând loc de interpretări, după cum urmează:

La Istvan Cîmpan, mariajul a avut loc înainte ca bărbatul să rămână însărcinat:

istvan cimpan istvan cimpan

Laura Popoviciu le-a dat verighete normalului şi anormalului:

Laura Popoviciu Laura Popoviciu

În cazul designerului Anca Maria Petrea, matematica pură din elaborarea creaţiilor şi romantismul rochiei şi-au spus “da!”:

anca maria petrea anca maria petrea

Maramureşul reinterpretat de Andra Clitan a peţit siluetele autohtone:

andra clitan andra clitan4

andra clitan andra clitan

andra clitan andra clitan

Se pare că invitatul francez Richard René a fost singurul care s-a încadrat în tema festivalului, măcar cu o (dublă) ţinută:

Richard René

Nu întâmplător am postat mai multe fotografii din colecţia Andrei Cliţan. Dacă ar exista o Dacia Literară în modă, Andra ar fi cea care s-ar fi încadrat perfect în principiile enunţate în Introducţia lui Mihail Kogălniceanu. Lăsând gluma de-o parte, cam toată blogosfera de modă din .ro e de acord cu noi că ea ar fi meritat să câştige.

Nu întâmplător a câştigat Laura Popoviciu. Juriul a fost format în majoritate din membri ai filierei franceze, care par să aibă o preferinţă pentru genul de siluetă pe care l-am văzut ediţia aceasta în colecţia ei şi anul trecut în colecţia câştigatoarei Carmen Secăreanu. Laura va defila pe pasarelă până la celălalt capăt al acesteia, la Paris. Acolo va beneficia de o expunere a colecţiei la Cité du Mode et Du Design, în timpul Paris Fashion Week. Totuşi, nu pot să nu mă întreb: oare chiar aşa e percepută România din afară? Strânsă în cămăşi de forţă, latex şi neopren? Parol! Cred că suntem mai mult decât atât.

Nu întâmplător am scris o simplă propoziţie legată de fiecare colecţie. Nu ştiu dacă ne-am mai exprimat până acum părerea despre comunicatele de presă, dar credem că influenţează prea mult. E normal ca fiecare designer să depună o mărturie a ceea ce făcut în colecţia pe care o serveşte pe tavă invitaţilor, însă comunicatele au ajuns să ia locul presei înseşi. Am citit în atâtea locuri aceleaşi lucruri (ok, cu ordinea propoziţiilor puţin schimbată, ca atunci când copiezi într-o lucrare de la colegul de bancă şi speri că profesorul e îndeajuns de neatent încât să nu se prindă) despre colecţiile de mai sus, încât mi-e lehamite. Aş face un experiment: aş lăsa o colecţie fără comunicat de presă în timpul prezentării, urmând ca acesta să fie construit ulterior, din părerile (avizate) emise de cei invitaţi. Să văd dacă aşa ar mai fi două persoane care să interpreteze la fel, sau -mai ales, să empatizeze cu designerul şi să-i priceapă ideile-, cum ar fi că Istvan Cîmpan s-a inspirat din ştirea din ziar potrivit căreia un bărbat a rămas însărcinat…

Ioana – mauVErt

foto: Iulian Iosub, Alex Buruntia

Advertisements

2 responses to “O pasarelă lungă de la Bucureşti până la Paris

  1. Alice In Vintageland 6 June, 2009 at 10:54 pm

    Ca bine ai zis…si eu cred ca Andra Cliţan trebuia sa castige, mi-a placut si ideea si executia colectiei (care de cele mai multe ori e lasata la o parte)!

  2. ion al mariei din dealul de jos 7 June, 2009 at 7:24 am

    moama, ce bine scrii despre un gen atat de minor, cum este moda… te citesc de ceva timp, dar nu credeam ca se poate asa ceva, sa scrii atat de fain, de atractios despre mai nimic. felicitatiunile mele, ioana, succese pre mai departe! n.s.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: