MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Vintage Luxury Ceremony (updated)

fend 041

Încet, dar sigur, vom putea să încetăm să ne plângem că “în provincie” nu se întâmplă nimic, din punct de vedere al evenimentelor. Într-adevăr, încă nu se poate discuta despre prezentări serioase de modă, dar treptat, persoanele interesate de acest domeniu ajung să se cunoască prin intermediul unei serii de adunări cu specific fashion, ceea ce, sunt foarte sigură, va duce pe viitor la proiecte măreţe. După cum văd eu lucrurile, la Braşov suntem încă în stadiul în care încercăm să clarificăm lucrurile, pentru că, din nefericire, oamenilor li s-a inoculat o concepţie total greşită despre ce ar trebui să fie moda românească. Atunci când ne vom fi dezis de Bote, Daniela Munteanu şi alte astfel nume care alimentează masele cu o modă sclipicioasă, fără valori autentice, vom putea să respirăm uşuraţi, căci misiunea noastră va fi ca şi îndeplinită: publicul va fi cel care va cere un show Lena Criveanu, Răzvan Ciobanu sau Andra Cliţan. Până atunci însă, drumul este lung şi anevoios.

fend 058

În încercarea noastră de a tatona terenul, după Talciocul de Stil din Hărman şi colecţia ChicD10 prezentată în cadrul Miss Vesuvius, ne-am alăturat fetelor de la Fendissima (cotat printre cele mai bune saloane de înfrumuseţare din oraş), pentru a organiza o expoziţie inedită de lucruri, aţi ghicit, vintage, dar şi de lux.

Aşadar, s-a luat o bucată colecţie de haine ChicD10 strânse într-o ladă de zestre – pentru vânzare, o bucată colecţie de haine şi obiecte vechi româneşti, şi o a treia parte  formată din – cireaşa de pe tort – rochii vintage semnate de mari creatori de modă, aparţinând Alinei Iakab (proprietara salonului Fendissima). Imaginea de mai jos mi se pare cea mai reprezentativă pentru ideea de fuziune pe care am vrut să o promovăm: în spatele fetei îmbracate în mireasă (da, este un port popular vechi de peste 100 de ani) se găsesc o rochie Christian Dior (st.) şi una Marithé et François Girbaud (dr.). Dacă stai să te gândeşti, nu doar Yves Saint Laurent s-a inspirat din costumul nostru popular, celebrând ia, ci simt şi un aer de Gucci by Frida Gianinni când mă uit la acelaşi costum cu ilic şi salbă de aur la gât (vezi colecţia toamnă-iarnă 2008-2009). Sigur, astăzi nu ar mai sta nimeni trei ore să se îmbrace (de reţinut că modelul nostru a fost îmbrăcat de altcineva – pentru că există o singură persoană care mai ştie să aranjeze acel port de nuntă – într-un timp atât de îndelungat), însă există câteva elemente ale costumului popular care pot fi luate separat, adaptate modei zilelor noastre şi purtate cu mândrie.

IMG_6476

Dar asta nu e totul…

fend 056

În cadrul expoziţiei am reunit lucruri vechi, necunoscute sau date uitării, cu altele noi, care acaparează lumina reflectoarelor. Plăcuţa cu numărul 16 este primul număr al imobilului construit la începutul secolului al XX-lea în centrul Braşovului, care în prezent găzduieşte salonul Fendissima. Rochia Chloé nu este vintage (să nu se creeze confuzii), însă este una dintre donaţiile Alinei Iakab pentru campania ChicD10, pe care am atârnat-o la intrare, pentru a întâmpina invitaţii, alături de bicicleta veche în coşul căreia stătea frumos un buchet de flori de câmp. Tot la intrare, o rochie Emilio PUCCI, creată special pentru Saks Fifth Avenue. În celelalte încăperi, rochii lungi din mătase naturală cu imprimeuri florale (cu sau fără eticheta unei mari case de modă), pe care Alina Iakab nu ezită să le poarte la evenimente pretenţioase ca balul Rotary. În fond, eticheta e doar un pretext. Dacă nu am fi strigat în gura mare că la expoziţia noastră vor fi rochii Dior, Krizia, Nina Ricci sau Prada, ideea nu ar mai fi părut atât de strălucită, deşi obiectele în sine (rochiile, eşarfele, accesoriile) sunt de valoare în primul rând pentru calitatea materialelor, măiestria cu care au fost executate şi fragmentele de istorie cu care s-au încărcat de-a lungul anilor. Semnătura pe care o poartă se pune la sfârşit.

IMG_6448fend 060fend 067fend 066fend 068

Până la urmă, contează maniera în care porţi un lucru. Cine ar fi crezut că rochia pe care Elena de la DJ Project (ambasadoarea campaniei ChicD10) a purtat-o în clipul piesei “Hotel” este o simplă rochie de la T!NA R.? Chiar dacă, financiar vorbind, rochia respectivă nu reprezintă o avere, ea a devenit o piesă de colecţie prin prisma circumstanţei în care a fost purtată.

fend 061

Dincolo de obiecte şi etichete, s-au purtat conversaţii relaxate… despre doamna din Boholţ care mai ştie să aranjeze costumul popular din prima fotografie, despre Aura Cercel şi creaţiile ei splendide, despre noua noastră “vecină” de oraş – Dana Tănase, despre Ramona Voicu, pictoriale şi fotografi buni… totul asezonat cu vin spumant şi cu sushi pregătit de însăşi gazda evenimentului, Alina Iakab. Vizitatorii s-au delectat cu achiziţii chicD10 (orice la preţ de 10 euro) şi MARCELLA by Marcela Cosnean (organizatoarea Talciocului de Stil din Hărman), căci a fost şi dumneaei prezentă cu o selecţie de rochii cu design retro şi imprimeuri florale, care s-au încadrat perfect în peisaj.

fend 065

fend 099

fend 072

Despre eveniment, pe bloguri:

RFB – aici

ChicD10 – aici

Braşov Looks – aici (click pentru a vedea ţinutele purtate la eveniment)

Jurnal de Mândra – aici (click pentru a citi poveştile lucrurilor expuse în cadrul evenimentului)

Bo3mia – aici

În presă:

Realitatea Braşov – aici

Adevărul – aici

Bună Ziua Braşov – aici

Info Braşov – aici

TVS:

Ioana – mauVErt

Advertisements

2 responses to “Vintage Luxury Ceremony (updated)

  1. meda pop 23 June, 2009 at 6:34 am

    Fooooarte sic totul. Si la Brasov! Incredibil!!! Sper sa nu fie doar un inceput plin de elan si sa vi se taie pe parcurs…

  2. mauvert 23 June, 2009 at 11:47 am

    Multumim Meda. De obicei suntem foarte perseverenti si nu abandonam asa usor. Sunt sigur ca proiectul se va dezvolta frumos si cu mai mari proportii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: