MAUVERT

fashion & lifestyle blog

BREF Modă : Maurice Munteanu

Maurice Munteanu by Marius Baragan

foto: Marius Bărăgan

fashion editor THE ONE

“Ma gandesc la istoria unui moment. La ceva care sa-mi fi schimbat perspectiva. Niciodata nu mi-au placut pronosticurile, m-am ferit de ele. Tocmai pentru ca mi s-a demonstrat, de-a lungul timpului, ca eroii mor primii. Si designerii sunt, in felul lor, niste eroi. Sigur ca exista o serie de nume despre care vom schimba impresii si peste 20 de ani. Sigur ca exista viziuni care au modificat / schimbat / imbunatatit / improspatat / revolutionat moda acestor ani.

Ma gandesc la Margiela. Ei bine, Maison Martin Margiela a devenit deja o Scoala. O directie. Este imposibil sa nu ne gandim la sacourile negre, la mega-umerii deveniti deja o marca si folositi intr-o maniera atat de personala, la capele din blana, la rochiile nude ce pareau de pe o alta planeta, la ochelarii-banda, la salopetele fabuloase…  Sunt convins ca M.M.M se incadreaza perfect in scenariul acestei perioade.

Maison Martin Margiela - fall/winter 2006 Maison Martin Margiela spring summer 2007 Maison Martin Margiela spring summer 2008 Maison Martin Margiela spring summer 2009

Rick Owens face haine de multa vreme. Lucra in L.A si vindea destul de bine, dar nu avea o recunoastere internationala, nu provocase inca isterii la scena deschisa. Anii 2000 au fost pentru vizionarul Rick terenul propice de joaca. Jachetele sale PERFECTE din piele, cizmele over-size ce depasesc linia genunchiului, tricourile desirate din jerse de bumbac, celebrele cojoace nu cred ca mai au nevoie de nici o prezentare. Rick rulz!

rick owens spring 2004 rick owens fall 2005 rick owens spring 2006 rick owens fall 2008

Alber Elbaz – pentru Lanvin a schimbat perceptia despre feminitate. A transformat femeia moderna in ceva ce este imposibil sa nu iti placa. A imblanzit-o, a invaluit-o in metri de matase, a rasfatat-o. Elbaz iubeste femeile atat de tare incat a desenat pentru ele cele mai tulburatoare rochii din matase, a imaginat cele mai provocatoare trenciuri, bref, s-a jucat cu mintile noastre. Si noua, evident, ne-a placut. Micul Alber, dragul de Alber, vrajitorul de Alber nu putea lipsi de aici.

Lanvin fw 2005 lanvin ss 2008 lanvin fall 2008 lanvin spring 2009

Nicolas Ghesquière – a rasturnat imaginea Balenciaga. Dar aceasta rasturnare nu a fost intamplatoare, nu i-a “ciobit” renumele, din contra – a dus la adevarate isterii in ceea ce priveste rochiile minuscule & drapate, sacourile college, pantalonii jodhpur sau mantourile ultra-structurate, ultra-imprimate din neopren si matase, reteta 100% Balenciaga.

Balenciaga f 2006 Balenciaga ss 2007 Balenciaga ss 2008 Balenciaga f 2007

Nu mi-am propus sa fiu nici subiectiv, nici obiectiv. Imi place sa fiu neutru. Am vorbit despre ce mi-a placut sa vad in toti acesti ani, despre numele care cred ca ne vor veni in minte cand ne vom referi la aceasta perioada. Dupa cum spuneam, urasc sa fac pronosticuri. “Protejatii” mei – nu stiu cum altfel sa le spun – nu sunt nume noi, precum Gareth Pugh. Functionau in sistem de multa vreme. Dar eu, cand ma gandesc la 2000 – 2009, nu pot sa ii trec cu vederea. Nu vreau, de fapt.”

*** Textul face parte din proiectul BREF MODĂ 2000-2009 şi a fost redactat de Maurice Munteanu exclusiv pentru mauVErt

Advertisements

One response to “BREF Modă : Maurice Munteanu

  1. Silvia C 2 October, 2009 at 6:53 pm

    Elbaz, Margiela si Ghesquiere sunt cu adevarat revolutionari ai modei in ultimul deceniu, un superb bref de moda, perfect punctat de catre unul din cei mai buni stilisti din moda romaneasca, bravo Maurice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: