MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Bref Modă: Lucian Broscăţean

Lucian

designer/ formator la Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca

“Moda este profund transgresivă. Ea încalcă reguli, anulează graniţe, acţionează de multe ori ca un efect de motion blur şi poate să funcţioneze ca un seisomograf al mutaţiilor din mediul social, politic, cultural. Această natură transgresivă a modei duce la inevitabile schimbări de paradigmă care devin liniile directoare ale fiecărei decade.

Decada 2000- 2009 a fost marcată de o serie de direcţii novatoare, de colecţii care au conturat noi personaje, atitudini, stări… Voi încerca să vorbesc despre câteva  demersuri creative care au avut forţa de a schimba modul în care este percepută moda ca fenomen socio-cultural.

Afterwords”- show-ul conceptual realizat de Hussein Chalayan pentru sezonul de toamnă/iarnă 1999/2000, a reprezentat o  schimbare fundamentală de paradigmă  şi a fost  imboldul pentru o serie de experimente fashion- art ale acestei decade. Tema ce viza o zonă politico- socială foarte delicată- refugiaţii din zona de conflict Kosovo– deschidea o nouă perspectivă asupra modului în care poate fi concepută   haina. Husele montate pe scaunele realizate de Paul Topen îşi schimbau morfologia şi se puteau transforma în rochii, iar masa din cercuri concentrice lua forma unei fuste în A. Versatilitatea acestor item-uri avea să influenţeze nu numai moda conceptuală ci şi liniile comerciale- în special produsele sport. Vizionarul Chalayan „traduce” în metafore vizuale,  noi lifestyle-uri, conturează personaje stranii, pune în discuţie teme tabu.

hussein chalayan afterwords1

hussein chalayan afterwords2

hussein chalayan afterwords3

hussein chalayan afterwords4

hussein chalayan afterwords5

hussein chalayan afterwords6

hussein chalayan afterwords

Vizionarele rochii- robot din colecţia „One Hundred and Eleven” care se metamorfozau la un singur click pe o telecomandă erau simboluri ale lumii digitale, ale hyperrealităţii atât de caracteristice acestei decade.

hc_ss07_one hundred and eleven30a hc_ss07_one hundred and eleven30c hc_ss07_one hundred and eleven30f

De la show-ul „Afterwords” şi până la colecţia „Earthbound” 2009/2010, Chalayan a reuşit să provoace mişcări seismice atât la nivel estetic cât şi la nivel filozofic.

earthbound fw 2009-2010 44 earthbound fw 2009-2010 37 earthbound fw 2009-2010 40

Futurismul explorat de Nicholas Ghesquiere la Balenciaga tradus în materiale hi-tech şi personaje desprinse parcă din cele mai avansate jocuri virtuale, colecţiile statement Marc Jacobs, show-urile McQueen sau Galliano, universurile monahale conturate de Rick Owens, minimalismul ascet promovat de Raf Simons în colecţiile Jil Sander, poezia show-urilor Dries van Noten, taieturile savante ale hainelor create de Hedi Slimane pentru Dior Homme, feminitatea creaţiilor Lanvin, universul ermetic Margiela sunt câteva din demersurile care au repus în discuţie problematici precum noile lifestyle-uri, noile proporţii şi implicit noile personaje urbane…

balenciaga ss 2007 marc jacobs ss 2008 alexander mcqueen fw 2006

john galliano ss 2006

rick owens fw 2003-2004 jil sander by raf simons fw 2006 dries van noten ss 2005

dior homme by hedi slimane spring 2007 Lanvin fw 2007 maison martin margiela fw 2009

Miuccia Prada reuşeşte în fiecare sezon să şocheze introducând sau reinterpretând noi şi noi elemente ce ţin de lexicul complex al modei. Elemente imprumutate din costumele de scuba diving, drapaje desprinse parcă din frizele greceşti, imprimeuri ce amintesc de vechile picturi chinezeşti, digital print, straturi de dantelă, materiale peliculizate, rochii candelabru sau broderii savante sunt caracteristice repertoriului formal pe care Prada îl îmbracă în numeroase straturi de semnificaţie…  Ca orice creator vizionar Prada suprindă spiritul timpul şi reuşeşte să încorporeze în hainele brandului- amintiri din viitor

prada ss 2007 prada ss 2008 prada fw 2008

A doua parte a decadei a adus în atenţie mulţi tineri designeri cu viziune ale căror demersuri vor avea cu siguranţă multe de spus în următorii ani. Lumea stranie (inspirată de filmele horror şi de imagini de la Getty Museum sau Death Valley) conturată de Laura şi Kate Mulleavy de la Rodarte, colecţiile conceptuale Marios Schwab sau Christopher Kane, arhitecturile create de Gareth Pugh sunt direcţii foarte relevante pentru ceea ce înseamnă moda azi sau pentru ce poate să însemne mâine…

rodarte ss 2007 rodarte fw 2008 rodarte ss 2009

marios schwab fw 2006 christopher kane fw 2009 gareth pugh ss 2007

Momentul acesta de trecere spre o nouă decadă va sta, pentru mine, sub semnul genialei colecţii create de vizionara Rei Kawakubo pentru Comme des Garcons (toamna iarnă 2009/2010). Sugestiv intitulată „WONDERLAND”, colecţia pare a fi un MANIFEST împotriva climatului socio-economic capricios. Ţinutele concept, fragilitatea personajelor, creativitatea debordantă conturează o UTOPIE…un wonderland poetic…”

comme des garcons fw 2009 wonderland comme des garcons fw 2009 wonderland2 comme des garcons fw 2009 wonderland3

*** textul face parte din proiectul Bref Modă 2000-2009 şi a fost redactat de Lucian Broscăţean exclusiv pentru mauVErt

Advertisements

4 responses to “Bref Modă: Lucian Broscăţean

  1. Silvia C 13 October, 2009 at 9:05 pm

    Am citit acest articol cu multa curiozitate, intradevar am aflat lucruri pe care nu le stiam. Chalayan este unic si original, este singurul designer care imbina arhitectura la propriu cu moda, un geniu. Legat de Miuccia Prada, eu sincer nu o inteleg, de cateva sezoane pur si simplu nu reusesc sa inteleg ce este atat de grozav la hainele sale, intradevar ii admir accesoriile, dar piesele vestimentare nu, in rest nu am avut pareri contradictorii referitoare la altie colectii, Prada este o enigma pentru mine, inca.

  2. Pingback: RFB » BREF Modă 2000-2009 by mauVErt

  3. Pingback: ‘Topos’ by Lucian Broscatean | AloModa

  4. Pingback: RFB » Interviu: Lucian Broscatean

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: