MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Îngeri şi Demoni – ultima colecţie Alexander McQueen

Ultima colecţie a lui Alexander McQueen a fost prezentată ieri la Paris, într-un cadru restrâns şi demn, aceasta reprezentând onorurile finale aduse de echipa sa de încredere. Aceştia au vrut să arate încă o dată pasiunea şi creativitatea designerului care atingea prin fiecare colecţie a sa culmile tehnicilor couture. Sarah Burton, mâna dreaptă a lui Alexander McQueen, a descris cum în incipitul acestei colecţii, McQueen a renunţat la lumea internaută pe care a valorizat-o extrem de mult în show-ul trecut. „Pentru această ultimă colecţie designerul a vrut să revină la tehnicile manuale, artizanale pe care le iubea atât de mult, precum şi la acele elemente care de obicei se pierd atunci când faci modă. A studiat mult arta Evului Mediu şi a găsit lumina şi frumuseţea acestei perioade. Venea în fiecare zi la atelier, tăia şi drapa materiale pe manechin.”, a spus Sarah. Cele 16 ţinute prezentate ieri la Paris au fost finalizate în procent de 80% până în momentul morţii designerului.

Colecţia pe care McQueen nu a mai apucat să o finalizeze are o frumuseţe poetică, medievală şi îmbină elemente ale iconografiei religioase cu altele „clasice” preluate din colecţiile sale anterioare. El a utilizat materiale pe care au fost imprimate fotografii digitale ale picturilor din biserici – îngeri şi demoni imprimaţi pe jaquard -, apoi a tăiat materialele realizând cape grandioase sau rochii scurte drapate. A realizat aplicaţii preţioase care să sugereze simplitate. În loc de agresiune, creaţiile lui McQueen transmit graţia Madonnelor medievale şi a impărăteselor bizantine pe care designerul le-a studiat în ultima perioadă.

Pentru oricine care a urmărit evoluţia lui McQueen de-a lungul anilor, trimiterile la colecţiile sale de bază au fost evidente. Bandanele purtate de modele, unele fiind decorate cu pene, sugerează atât fondul britanic rebel al designerului, cât şi portretistica medievală nordică în care personajele aveau capul acoperit cu astfel de accesorii. Jacheta cu guler înalt, realizată în totalitate din pene aurii, face trimitere la primii paşi pe care McQueen i-a făcut în haute-couture, odată cu colecţia Icarus, după ce a preluat conducerea Givenchy în 1996. De această dată însă, jacheta a fost realizată cu mult mai multă pricepere şi i-a fost adăugată o fustă din straturi de tulle alb, suprapuse, care avea tivul decorat cu o delicată broderie aurie.

Într-un fel această ultimă colecţie conţine elementele preferate ale lui McQueen: croitoria şi romantismul. Poate că el nu ar fi ales să-şi prezinte colecţia într-un cadru atât de intim, pentru că ar fi omis transmiterea conceptului printr-o punere în scenă excepţională, aşa cum ne-a obişnuit de fiecare dată. Dar circumstanţele triste, i-au obligat pe cei care s-au ocupat de show să se limiteze la o abordare intimă, discretă în care apropiaţi ai designerului să-l omagieze şi să se delecteze cu ultimele sale creaţii.

mauVErt

foto: style.com

Advertisements

2 responses to “Îngeri şi Demoni – ultima colecţie Alexander McQueen

  1. Iz Andrew 11 March, 2010 at 7:56 pm

    Tinuta aurie e super.

  2. Laurette 14 March, 2010 at 10:58 pm

    Fără cuvinte. Sau mai bine spus…cuvintele nu ar fi indeajuns.
    Magnific! Pur si simplu!:x

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: