MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Reality and Imagination. Lifestyle, Fashion and Film | Diane Pernet

Diane Pernet e un personaj. Te simţi inconfortabil în prezenţa ei pentru că poartă nelipsitul văl şi faimoşii ochelari de soare, la care nu renunţă nici în cele mai slabe condiţii de iluminare. Aproape că îţi vine să te întrebi cum reuşeşte să mai şi vadă pe unde păşeşte cu tălpile ortopedice imense pe care le poartă pentru a compensa, cumva, statura ei mignonă. Cu toate astea, deşi ea e vădit o excentrică, tot tu – om normal – te simţi ciudat. Gesturile lui Diane sunt naturale. Când face paşii ei mici, parcă pluteşte. Când vorbeşte, parcă recită o poezie cu vocea ei gravă, dar extrem de relaxantă.

La orele 15:00 fix eram la hotelul Paradis, după oarecare nelămuriri în trafic cauzate de hărţi citite greşit într-un oraş în care niciunul dintre noi n-a mai condus niciodată. Dar am ajuns, asta era important.

Imediat după noi şi-a făcut apariţia şi Diane Pernet, jurnalista care e celebră în primul rând pentru look-ul ei sumbru. Dar există şi un fond în spatele imaginii sale iconice. A studiat designul vestimentar („pentru doar 9 luni, pentru că dacă mai stăteam o clipă în locul ală simţeam că o să-mi piară şi ultima fărâmă de pasiune pentru design”, spune ea) şi chiar a fost designer, timp de 13 ani, la New York. Peisajul dezolant al oraşului de la începutul anilor ’90 a făcut-o să se mute de acolo (unde altundeva?) la Paris. Sigur că între timp s-a ocupat şi de cealaltă mare pasiune a ei, filmul. După patru ani de studii în domeniu, a creat de la costume pentru film la pelicule propriu-zise timp de 10 ani. La Paris a lucrat pentru ELLE.com şi VOGUE Paris.com, iar din februarie 2005 a început să scrie pe blogul „A Shaded View on Fashion”, un blog cu statut de pionier în domeniul modei, la nivel mondial. Ne-a spus chiar şi o anecdotă despre cum la început posta şi făcea poze cu un telefon mobil Nokia iar la un moment dat, când a făcut un exces de zel şi s-a încăpăţânat să facă live blogging de la Londra la Monte Carlo, s-a trezit cu o factură telefonică de 900 de euro. Atunci s-a hotărât că cel mai bine e să-şi cumpere un aparat foto şi să lucreze mai „convenţional”: aparat foto+pc.

Când vine vorba de blogul ei, se luminează la faţă (vorba vine, oricum nu i se văd ochii, iar tenul îi e acoperit cu pudră albă). Îl iubeşte ca pe propriul ei monstruleţ (apelativ folosit de ea), care trebuie hrănit zilnic. Pe blogul ei nu face altceva decât să promoveze talente. E plăcerea ei în viaţă. Dacă îi place de ceva sau de cineva, sigur va primi recomandarea ei. Dar ca să îi placă, trebuie să fie o idee bună materializată perfect.Altfel nu trece de filtrul ei. Ne-a povestit în timpul conferinţei cum, de-a lungul timpului, a fost agasată cu nenumărate e-mail-uri de la persoane care voiau cu orice preţ să apară pe blogul ei. Dacă nu îi place opera cuiva, pur şi simplu îi spune să lucreze în continuare, pentru că încă nu este desăvârşită. Şi, deşi există zvonuri despre ea ca despre Anna Wintour, că poate să „facă sau să distrugă pe oricine”, Diane a declarat cu seninătate: „Of course nobody wants to be criticised. But it’s not my hobby to destroy anybody”.

Am întrebat-o şi noi ce înseamnă un blog bun, şi aşa cum ne aşteptam, ne-a răspuns că un blog cu adevărat bun e cel de care te ocupi în fiecare zi, pentru care te implici, în care îţi exprimi propriul punct de vedere şi care are, pe cât se poate, un conţinut original. Nimeni nu vrea să citească articole copy-paste sau traduse de pe alte bloguri/site-uri.

Mai mult decât atât, Diane apreciază tinerii bloggeri pentru suflul nou pe care îl aduc în modă. Părerea ei e că generaţia care în prezent are între 10 şi 20 de ani e cea care poate „să salveze lumea”. Sigur că aici a venit vorba, inevitabil, dspre Tavi Gevinson (Style Rookie), pe care o apreciază şi cu care are o colaborare pentru platforma on-line talenthouse.com (pentru care le-a cerut, desigur, acordul părinţilor adolescentei).

De asemenea, vede un talent imens şi în persoana lui Tommy Ton, fotograful de la Jak & Jil, despre care spune că are o adevărată viziune şi se evidenţiază în domeniul blogurilor de streetstyle. El şi Bill Cunningham de la The New York Times, fotograful deja în etate, dar care nu şi-a pierdut apetitul pentru moda străzii de 20 de ani de când face asta.

(mai multe despre colaboratorii Dianei într-un articol viitor)

Sigur că s-au mai dezbătut şi alte subiecte la acest workshop. Au fost multe întrebări din partea jurnaliştilor, dar şi a studenţilor de la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, chiar dacă la început lumea a avut trac şi a ezitat să pună întrebări. Asta pentru că oricine se intimidează în faţa Doamnei cu Văl Negru…

Ne vedem

www.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.com

foto & text: Ioana Voicu, Claudiu Enescu

Advertisements

2 responses to “Reality and Imagination. Lifestyle, Fashion and Film | Diane Pernet

  1. catalin 16 April, 2010 at 6:53 pm

    Diane este minunata. am cunoscut-o in decembrie la Bucuresti cand a avut o prezentare despre vizita ei de cercetare despre scena creativa

  2. Pingback: Cum miroase dragostea? | MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: