MAUVERT

fashion & lifestyle blog

CLUJ Fashion Week # day 3 – “1-100” Installation; ASVOFF; Fashion Shows

S-au oprit ploile şi a fost o zi plăcută, numai bună pentru plimbări pe jos. Programul s-a modificat din nou şi o parte dintre cei de aici nu au fost anunţaţi. Au alergat buimaci dintr-un loc în altul şi la finalul zilei au realizat că nu au reuşit să surprindă mare lucru.

La 17.00 am fost la Bastionul Croitorilor, unde s-a ţinut expoziţia “1-100” Installation plus Photo Exhibition a invitaţilor Miquel Villalobos şi Graham Tabor. Cu o oră întârziere, expoziţia a fost deschisă publicului curios – sau curioşilor care au mai rămas, pentru că mulţi dintre cei prezenţi iniţial au plecat imediat după sfertul academic.

După expoziţie am plecat la Teatrul Naţional, unde începând cu orele 19.30 a început vizionarea scurt-metrajelor prezentate de Diane Pernet în cadrul celui mai important festival internaţional de modă şi film, A Shaded View on Fashion and Film, care începe la Paris (pe durata a 3 zile) şi apoi face înconjurul planetei. Sala Teatrului este extraordinară, iar când pătrunzi în interior rămâi pur şi simplu fără răsuflare. Candelabrele, scaunele din lemn tapisate cu catifea roşie, lojele, lemnul scupltat şi pictat extrem de elegant fac din acest spaţiu înmiresmat cu parfumul anilor 1900, unul luxuriant.

Seara am luat parte la cea de-a doua serie de prezentări din cadrul Cluj Fashion Week. Sala a fost plină, iar o mare parte din invitaţi a stat în picioare, deşi teoretic numărul de locuri ar fi trebuit sa fie egal cu numărul de invitaţii. Trecând peste problemele organizatorice, evenimentul în sine a fost destul de nebulos. Deşi începutul a fost bun, spre final ne-am pierdut interesul şi răbdarea şi am încheiat într-o manieră “de-a râsul – plânsul”.

Universitatea din Timişoara a deschis seria prezentărilor cu o colecţie unitară, în alb-negru şi maro. Linii şi volume care ar fi putut fi mult mai definite, precum şi o serie de broderii şi aplicaţii prin care studenţii au încercat să realizeze un interesant imprimeu geometric.

A urmat George Neagu cu o colecţie feminină, dominată de rochii. Negrul a fost predominant, temperat cu puţin alb şi un verde închis foarte expresiv. Am văzut multe elemente din stilul lui George: pliuri, încreţituri, drapaje şi volume timide, într-o abordare mult mai matură şi au fost câteva piese care mi-au plăcut mult. Creaţiile lui George reflectă o senzualitate atenuantă, care merge mai mult spre vulnerabilitate.

Anca Ciatarâş a avut o abordare destul de modernă, dar am văzut şi câteva elemente mai puţin originale. Am apreciat diversitatea materialelor (rigid-fluid, mat-metalizat) într-o paletă alb-negru cu accente de auriu. Umerii sunt rotunzi şi se continuă perfect cu mâneca, iar tivurile se termină cu volane şi pliseuri. Designerul a utilizat neopren, brocart, combinaţii de piele şi organza, satin, lame şi tricot. Silueta este reconstruită, iar  talia este marcată sau estompată de volane ample. Anca Ciatarâş a utilizat croiuri elaborate pentru o colecţie foarte purtabilă.

Vika Gorenco şi-a prezentat colecţia de diplomă şi pe podiumul de la Cluj-Napoca. Şi a primit încă o dată aprecieri. Colecţia ei a fost alcătuită în întregime din tricotaje; a fost creativă, foarte elaborată  şi cu multe elemente romantice. Creaţiile au fost realizate în totalitate manual şi au reflectat un aer neglijent şi foarte feminin, dar şi multele ore de muncă şi elementele de tehnică.  A fost un show diferit faţă de tot ce am văzut la Cluj, un experiment coerent şi o perspectivă nouă.

Din toate cele opt prezentări de modă, mi-a mai plăcut modul în care Ioana Covalcic a încercat să realizeze efecte geometrice inedite prin suprapuneri şi decupaje.

Despre ce a mai fost nu vreau să mai dezvolt nimic. Seara s-a încheiat într-o manieră nedorită cu un show pe cât de lung, pe-atât de plictisitor şi nepotrivit.

foto: mauVErt
text: Claudiu Enescu

Advertisements

4 responses to “CLUJ Fashion Week # day 3 – “1-100” Installation; ASVOFF; Fashion Shows

 1. Robert 19 April, 2010 at 8:56 pm

  Pai de ce? Adica hai pana la capat, daca tot am inceput! Nu?

  • mauvert 19 April, 2010 at 9:27 pm

   Robert, am decis sa nu pierd timpul cu nişte chestii care nu merita.
   Off the record o sa-ti spun că Universitatea din Lyon de la care aveam super aşteptări numai pentru faptul că este franceză, a adus la Cluj o colecţie care se preta doar pentru catalogul La Redoute. La o altă prezentare modelele au defilat în rochii, cu şosete negre până sub gleznă, ceea ce mi s-a părut total nepotrivit, iar un domn corean a încheiat show-ul cu o prezentare extrem de lungă şi oribilă. Cineva îmi spunea: “hainele lui zici că sunt din Europa”. :))

   Cam asta a fost… cea mai proasta seara!

   P.S. Si eu ma uit la Gala UNITER 😉

 2. Robert 20 April, 2010 at 9:38 am

  Nu stiu, mie mi se pare ca daca relatati, trebuie sa o faceti pana la final, critici unde este cazul. Din cauza asta intrebam ce s-a intamplat. Acum stiu, merci 🙂

 3. psaico 20 April, 2010 at 11:07 am

  Galerii foto si video din toate cele 3 zile pot fi gasite si pe http://www.clujlife.com/tag/cluj-fashion-week/ 😉 Multumesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: