MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Allez donc vous faire bronzer sur la plage de Saint Tropez

…sau cum ne arată Karl Lagerfeld încă o dată că viaţa e nedreaptă.

Pentru prezentarea colecţiei cruise de anul acesta, the Kaiser a ales Saint Tropez, după ce a plimbat numele Chanel pe yacht-uri şi prin hoteluri celebre din Biarritz, Miami sau Dubai. Şi pentru că în Saint Tropez îşi petrece negreşit o bună parte din veri, Karl a fost un bun amfitrion şi şi-a făcut invitaţii să se simtă pentru câteva zile într-un adevărat oraş Chanel.

Pentru prima seară a organizat în Place de Lices o partidă de pétanque (joc cu bile specific Sudului Franţei al cărui scop este de a arunca bilele de metal cât mai aproape de o ţintă, o mică bilă de lemn colorată, numită şi “cochonnet” – wikipedia). Bilele, la fel ca şi soarele din invitaţie, au fost marcate cu sigla Chanel. La fel şi cupele pentru câştigători (se pare că cel mai priceput a fost tocmai Baptiste Giabiconi, a cărui echipă a şi ieşit câştigătoare. Trofeul a rămas, deci, în familie, ca atunci când Cerbul de Aur e câştigat de români 🙂 ). Nu au lipsit din joc (sau doar ca spectatori) muzele lui Lagerfeld – Vanessa Paradis, Anna Mouglalis, Diane Kruger, Lady Amanda Harlech, & Co, nici party people precum  Olivier Zahm şi Leigh Lezark, nici nume sonore din modă: Freja Beha Erichsen, Abbey Lee Kershaw, Magdalena Frackowiak, Karolina Kurkova, Elisa Sednaoui, Garance Doré, etc…

E impresionant câte evenimente conexe prezentării au fost organizate! Este, fără doar şi poate, o declaraţie că numele Chanel rămâne nestrămutat pe soclul pe care l-a pus Gabrielle, că viaţa e frumoasă, că moda e un prilej de a te simţi bine (pe Coasta de Azur, cred şi eu…) şi că criza nu e pentru cei rich & famous. Pentru că în a doua seară, Karl a invitat pe toată lumea la premiera noului său scurt-metraj, Remember Now, în care a ilustrat luxul, opulenţa, dar mai ales nebunia vacanţelor din Saint Tropez, oraşul în care s-au retras de-a lungul timpului Colette, Alain Delon, Brigitte Bardot, Jane Birkin, Mick & Bianca Jagger – personaje evocate, desigur, în peliculă.

Filmul e de la început până la sfârşit ca un pictorial (toată lumea e perfectă), dar cel mai mult mi-a plăcut cum, spre sfârşit, lângă vinilul vechi cu Sacha Distel, sunt înşirate zece iPod-uri (aluzie la faptul că Lagerfeld are zeci de iPod-uri împrăştiate în toate locurile din lume unde poposeşte?).

Aţi observat că Leigh Lezark (DJ şi model) joacă rolul lui Coco, al Biancăi Jagger, pe cel al scriitoarei Colette, dar şi pe al ei?

În cea de-a treia zi, ca în film, toată lumea s-a adunat după petreceri, şi-a pus straiele Chanel şi a luat un loc la cafeneaua Senequier din portul oraşului, în dreptul căreia s-a desfăşurat prezentarea.

Modelele şi-au făcut apariţia de pe un yacht, cu acelaşi aer nonşalant pe care îl debordau şi în scurt-metraj. Unele dintre ele au mers desculţe, cu sandalele în mână, în paşi de dans sau mai serene, ca şi când s-ar plimba pe plajă.

Colecţia a fost foarte inspirată din trecut, mai precis din nebunii ani ’70. Nu era toată lumea hippie, dar moda era oricum influenţată de spiritul libertin care plutea în aer la vremea respectivă. Jeanşi şi fuste cu talia înaltă din denim (în culori care amintesc de cromatica filmului Dallas), minijupuri, caftane supradimensionate din pânză în nuanţe pastel, salopete din tweed, rochii lungi tricotate sau transparente cu imprimeuri foarte boho, panataloni evazaţi, costume de baie uni sau deux-pièces (în pătrăţele amintind de un picnic pe plajă), purtate cu câte o jachetă emblematică Chanel (pe alocuri tăiată mai scurt, ca să lase nişte piele la vedere cu pantalonii cu talie înaltă). Chiar dacă sursele de inspiraţie au fost multiple, Karl a făcut totul în stilul lui. Le-a accesorizat masiv (frizând kitsch-ul pe alocuri), a făcut câte un sutien din camelii, iar nojiţele unora dintre sandale erau făcute din şnurul simbolic Chanel care de obicei conturează sacourile.

PS: tipul care e din altă poveste în fotografia de mai sus este Sebastien Jondeau, bodyguard-ul lui Karl, care la sfârşit a luat-o pe Georgia May Jagger şi împreună au părăsit “podiumul” în stil mare, pe motocicletă.

PS2: tot la Saint Tropez a fost lansat şi cel de-al doilea număr al revistei 31 Rue Cambon (realizat în colaborare cu Purple Institute).

Nu ştiu dacă aş purta mare lucru din colecţie, dar zilele astea nu mi-a stat gândul decât la mare şi am ascultat pe repeat “Plage de Saint Tropez”. Oare nu are Karl nevoie de cineva din Europa de Est…România…Braşov care să transmită live asemenea evenimente? Pentru el şi pentru că suntem născuţi în aceeaşi zi… cred că aş face un efort 🙂

tex: ioana -mauVErt

fotografii: Chanel, Olivier Zahm, fashionologie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: