MAUVERT

fashion & lifestyle blog

CHRISTIAN LACROIX – “creatorul cu pensula magică”

Continuăm seria poveştilor din spatele designerilor celebrii, iar astăzi îl sărbătorim pe

CHRISTIAN LACROIX

Christian Lacroix s-a născut pe 16 mai 1951, în Arles (Bouches-du-Rhône), un orăşel pitoresc din sudul Franţei, într-o familie de ingineri. Tatăl său şi bunica aveau înclinaţii spre modă, iar tânărul Lacroix a început de la o vârstă fragedă să schiţeze costume de epocă sau haine inspirate de moda vremii. După terminarea liceului, în 1969 Lacroix s-a mutat la Montpellier, unde a studiat Arte, la Universitatea Paul Valéry. A urmat un mastrat în Istoria Artelor la Sorbona, în Paris. În timp ce muncea pentru lucrarea de dizertaţie – despre îmbrăcămintea din picturile franceze ale secolului al XVIII-lea, el a urmat şi un program de studii muzeale la celebra École du Louvre deoarece pe atunci îşi dorea să devină curator. În aceeaşi perioadă a cunoscut-o şi pe Françoise Rosenthiel, cea care în 1974 i-a devenit soţie.

După terminarea studiilor (1978) Lacroix a ajuns să lucreze drept consultant pentru culori şi execuţie la Hermès, cu ajutorul prietenului său Jean-Jacques Picart – un ataşat al presei pentru mai multe case de modă. Iar în 1980 a fost asistent pentru Guy Paulin, pentru o scurtă perioadă de timp. Din 1981 a început să lucreze pentru Jean Patou, un nume destul de prăfuit la acea vreme. Lacroix a reuşit să restructureze casa Patou şi să-i tripleze vânzările, dar după 6 ani a decis să renunţe să mai stea în umbră şi a deschis propria casă de haute-couture. În demersul său au contribuit aprecierile primite la acea vreme şi un premiu pentru “cel mai bun designer străin” care i-a fost oferit în ianuarie 1987 de către Council of Fashion Designers of America.

Din 1987, Christian Lacroix a început să realizeze colecţii sub propriul nume, fiind inspirat de diversitatea culturală, de picturi exuberante şi de culorile prin care se exprimau artiştii moderni ai vremii. Prima colecţie de prêt-a-porter a realizat-o în 1988, iar specialiştii l-au criticat că nu a reuşit să acopere nevoile de funcţionalitate ale hainelor de care aveau nevoie femeile muncitoare ale vremii.

Criticile nu i-au ştirbit nicidecum faima şi ascensiunea, astfel că în perioada imediat următoare, Christian Lacroix a lansat şi linii diverse de accesorii, a deschis câteva boutique-uri în Paris, Arles, Aix-en-Provence, Toulouse, Londra, Geneva şi Japonia, iar în 1990 a realizat primul parfum care îi portă numele, “C’est la vie”.

Având o formare temeinică în istoria artelor şi a costumului, în scurt timp Lacroix a început să se facă remarcat prin opulenţa creaţiilor sale, prin ideile pline de fantezie, prin celebra fustă scurtă “Le pouf” şi prin decolteurile care alunecau tot mai adânc.

Colecţiile sale dezvăluie reinterpretări extraordinare ale pieselor istorice (corsete şi crinoline), influenţe clasice, precum şi elemente populare preluate din cele mai nebănuite colţuri ale lumii, toate îmbinate într-o manieră proprie. Lacroix a preluat elemente din cultura Orientului, din veşmintele şi tunicile medievale, din uniformele militare napoleoniene sau din costumele ţăranilor mongoli. Îi plac culorile puternice din zona Mediteranei, imprimeurile elaborate şi materialele experimentale, realizate de cele mai multe ori în diferite ateliere locale.

Stilul său are de asemenea reminescenţe şi în teatru datorită pasiunii lui pentru această artă. Colecţiile sale se încheie întotdeauna cu o mireasă.

Lacroix este recunoscut pentru culorile eclectice şi modul în care realizează combinaţii de culoare şi imprimeuri, fiind supra-numit “omul cu pensula magică”. Paleta sa cromatică include nuanţe de: mov, ciclam, roz, portocaliu, galben, roşu, albastru şi verde – uneori toate într-o singură ţinută. Hainele sale sunt uşor de recunoscut datorită vibraţiilor de culoare. În perioada 2002-2005, Christian Lacroix a fost directorul de creaţie al casei Emilio Pucci.

Silueta femeii lui Lacroix se structurează în jurul unor forme trapeze sau piramidale. Designerul foloseşte imprimeuri şi aplicaţii florale pentru a sublinia zona gâtului sau pentru a realize pălării impresionante. Ţinutele sale sunt accesorizate cu pene, fulgi, panglici, franjuri şi volane. Lacroix consideră broderiile drept un element couture şi le uzitează ori de câte ori are ocazia. Broderiile sale au de cele mai multe ori pietre preţioase ori cristale incorporate şi sunt realizate în colaborare cu renumitul broder, Francois Lesage.

De-a lungul carierei sale, Lacroix s-a dovedit a fi un creator versatil, lansând atât linii de couture şi accesorii, cât şi altele mai accesibile (Bazar), parfumuri sau obiecte de mobilier, ori decoraţiuni.

Anul 2002 a fost unul plin de reuşite pentru designerul francez. El a primit râvnitul premiu Legion d’Honneur şi a fost solicitat să creeze noi uniforme pentru compania aeriană Air France. De asemenea, Compania Naţională de Căi Ferate, din Franţa i-a propus lui Lacroix să reamenajeze interioarele a 183 de vagoane aparţinând TGV. Compartimentele au fost “inundate” de culoare. Scaunele au fost tapiţate în nuanţe de lila, roşu cherry, măr verde şi gri antracit. Paleta bogată, modelele şi finisajele moderne conferă trenului o alură “luxury”.

În primăvara lui 2005, staff-ul Air France şi-a primit noile uniforme semnate Christian Lacroix. Eleganţa noilor costume a captat atenţia întregii lumi, iar celebrul magazin Colette, din Paris a creat vitrine speciale cu uniformele Lacroix. Compania Air France are 36 000 de angajaţi, iar noile uniforme sunt constituite din piese interschimbabile: o rochie bleumarin strânsă cu centură roşie, pantaloni slim, sacouri cambrate şi o eşarfă bleu din organza. De asemenea pasagerii care călătoresc cu Air France la Clasa I, vor primi un set de pijamale create de celebrul Lacroix.

Deşi un maestru în modă, Lacroix a fost mereu nepriceput în afaceri. Colecţiile sale nu i-au adus niciodată profituri uriaşe, iar de cele mai multe ori a fost o performanţă să-şi poată achita datoriile. La sfârşitul lui 2008, Lacroix a înregistrat datorii de 30 milioane de euro şi a încercat să vândă compania, după ce a lipsit de la Săptămâna Modei din Paris şi a fost nevoit să concedieze majoritatea angajaţilor săi. Cea mai favorabilă ofertă a venit din partea Şeicului de Ajman, din Emiratele Arabe Unite, care va investi 70 de milioane de euro pentru a relansa casa şi va reorienta profilul companiei dinspre segmental de lux, spre cel prêt-a-porter.

text: mauVErt
foto: christian-lacroix.com; guardian.co.uk, fashionspot.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: