MAUVERT

fashion & lifestyle blog

în 2010, pariez pe…

articol scris cu drag pentru blogul Paulei NEGREA, la rugămintea ei

Trebuie să recunosc că m-am tot căznit şi fâstâcit până să întocmesc lista cu oameni, branduri şi locuri în care îmi pun încrederea anul acesta.

Cine mă inspiră, de cine sunt mândră? Pe cine recomand, deci, Paulei, cititorilor mauVErt şi A Lady Look?

Voi începe cu o revelaţie de sezon. Nu e un nume nou, dar e unul care m-a luat prin surprindere într-un mod foarte plăcut cu prilejul Cluj Fashion Week. Este vorba despre Cristina Bâtlan pentru Cristhelen B., care ne-a arătat un preview a soluţiei pe care care a găsit-o pentru criză. În mod paradoxal, o linie de lux!

De ce nu? Sunt sigură că dacă ar face din acestă colecţie cu care a uimit pe toată lumea la CFW (fiind mult mai elaborată şi targetată) mai mult decât o demonstraţie de podium şi ar introduce-o în magazine selecţionate Musette, feedback-ul pozitiv nu ar întârzia să apară.

Îmi pun mari speranţe în acest proiect pentru că e perfect realizabil: doamna Bâtlan nu e la început de drum în afaceri, are un background financiar cu care să susţină acestă idee şi o linie de producţie prin care să-l materializeze.

——-

Dintre designerii deja prezenţi, simt cum Corina Vlădescu are o ascensiune notabilă într-o societate în care designerii sunt creativi, dar nu se descurcă nicicum în a-şi promova business-ul. Exemplul ei e unul cât se poate de bun, atât din punct de vedere al creaţiilor şi al stilului bine-definit, cât şi din cel al promovării brandului.

Corina a găsit şi o strategie pentru a-şi face cunoscute produsele: când a concertat Roisin Murphy în Bucureşti, s-a dus la ea şi i-a făcut cadou o rochie, gest care a propulsat-o instant în Marea Britanie, unde a mai participat la un concert Roisin, de data aceasta pentru că le făcea costumele cântăreţelor din backing vocals. De acolo la participarea la Oxford Fashion Week nu a mai fost decât un pas.

Designerul a stârnit controversă când a îmbrăcat-o pe Elena Gheorghe pentru videoclipul piesei Balkan Girls, dar a luat-o ca pe succesul transformării look-ului unei cântăreţe locale. Anul trecut, tot din pasiunea ei pentru muzică şi modă, a fost alesă să facă parte din staff-ul de fashion al Madonnei pentru concertul pe care l-a susţinut la Bucureşti. E adevărat că de data aceasta nu a mai furnizat ea costumele de scenă, însă a fost o experienţă din care a învăţat cum se lucrează cu o vedetă de calibru internaţional şi ce presupune, din punct de vedere vestimentar, un concert de o asemenea anvergură.

Apoi, participă la târguri internaţionale de modă (cum ar fi Who’s Next din Paris sau Premium Berlin – la care ai şansa să fii văzut de editori şi buyeri importanţi) şi a participat chiar şi la Târgul Elle Mariaj din 2009, cu câteva propuneri „altfel” pentru rochiile de nuntă.

Anul acesta, în martie, şi-a prezentat colecţia toamnă-iarnă 2010-2011 în Grecia, la Athens Fashion Week, după ce pe cea pentru sezonul în curs a prezentat-o în Gaia BoutiqueClub, fiind acompaniată de un concert live al trupei The Mood.

Pare o chestiune destul de simplă, dar este printre puţinii designeri care în fiecare sezon face câte o şedinţă foto pentru catalogul colecţiei. Cele ale Corinei au devenit emblematice pentru că de fiecare dată protagonista a fost prietena ei, modelul Silvia Giurcă, pe care, de altfel, o veţi vedea frecvent purtând haine semnate Corina Vlădescu, nu doar ca un însemn al prieteniei, ci şi pentru identificarea brandului.

Adăugaţi o relaţie bună cu fashion editorii de la revistele locale (Tabu, Viva!, Elle) cu care colaborează pentru pictoriale şi veţi obţine o mică reţetă a succesului. Şi încă ceva: Corina îşi poartă tot timpul creaţiile! Aşadar, pariez pe ea pentru că ştiu că nu prea am cum să pierd: e un designer care a ştiut cum să se poziţioneze, cum să-şi delimiteze publicul-ţintă şi, mai ales, să persevereze. Sunt sigură că vom mai auzi de ea, şi nu doar o dată sau de două ori – ca apoi să cadă în uitare. Brandul Corina Vlădescu are potenţial şi, ce-i mai important, îl şi exploatează.

(dacă v-am stârnit măcar un pic curiozitatea, o găsiţi în showroom-ul ei de pe Strada Herăstrău, nr 39)

———-

Mă văd nevoită să o menţionez şi pe Maria Filipescu, designer de bijuterii, de data aceasta. Într-o mare de plastic şi cauciuc, Maria a venit cu mecanisme de ceas, metale nepreţioase, catifea şi perle de cultură, pe care, cu fiecare colecţie, le-a ridicat la nivel de artă. Chiar dacă deja am observat tentative de a-i imita stilul, o piesă Maria Filipescu va fi mereu recognoscibilă pentru că numai în bijuteriile ei găseşti atât de multă sensibilitate materializată cu un savoir-faire de invidiat. Pe ea mi-aş paria, la propriu, banii, pentru că nu m-aş sătura niciodată să-i port creaţiile. Drept dovadă că nu sunt singura, Maria vinde. O găsiţi la Idelier, L’Armoire, Ummagumma, Wagner şi on-line pe Molecule F.

———

Vreau să pariez pe boutique-urile designerilor români, dar aici e nevoie de promovare intensă pentru a deschide apetitul publicului. Câţi dintre voi au trecut pragul recent-înfiinţatului Wings al lui Iris Şerban (unde, alături de creaţiile ei, veţi găsi pantofi superbi de la Dnv D’Anovi şi haine bărbăteşti semnate Florin Dobre) sau boutique-ului Lenei Criveanu de pe Calea Victoriei (intrarea Berthelot), care e flancat de magazinele Adinei Buzatu, Irinei Schrotter şi cel al lui Ingrid Vlasov?

Mergeţi, măcar în recunoaştere. Atingeţi hainele, probaţi-le, puneţi întrebări despre cum sunt realizate şi aflaţi justificarea preţurilor. Dacă aveţi un designer preferat care nu deţine încă un astfel de punct de desfacere, puteţi să fiţi siguri că are un atelier, care musai serveşte şi de showroom. Am trecut de perioada în care vedeam designerii ca pe nişte statui de neatins. Ei bine, sunt oameni! Îi găseşti pe facebook, pe mail, la telefon şi, de cele mai multe ori, vor fi flataţi că cineva arată un real interes pentru munca pe care o depun. Dacă vrem să avem modă românească, trebuie să începem să pariem pe ei şi nu doar pe brand-urile străine care ne-au cam orbit în ultima vreme cu strălucirea lor.

——–

Un personagiu care nu trebuie pierdut din vedere nicio clipă e Laura Vărgălui. Nu cred că am mai văzut, până la ea, pe cineva care să fie atât de firesc şi asumat în tot ceea ce face. Cu toate astea, e un caracter deopotrivă greu de digerat şi intimidant, tocmai din cauza sincerităţii fulgurante cu care poate să critice sau din cauza tonului pe care vorbeşte uneori şi pe care l-ai suspecta de a fi arogant. Dar ea e doar o femeie normală, mamă iubitoare, a cărei doctrină e contagioasă: în modă, la fel ca în toate celelalte domenii, trebuie să ai bun-simţ şi să fii tu însuţi, căci e cel mai bun rol pe care poţi să-l joci. Numai să nu te iei niciodată prea în serios. Iar acestă atitudine se reflectă atât în ţinutele Corinei, cât şi în ale ei.

Cum altfel aţi putea să explicaţi L’eau du Robinet sau ştampila portocalie  -70 de pe o rochie lungă, albă şi cel mai probabil vintage, pe care a purtat-o la o petrecere unde crème de la crème a Bucureştiului purta creaţii Dior? O recomand cu toată căldura pentru câte un reality check din când în când. O găsiţi la cea mai recentă invenţie a ei: Titanic Art Shop Confidential (Calea Griviţei 39, Bucureşti). Sau ce, credeaţi că dacă Cochet Image Store a fost luat de ape, va renunţa aşa uşor?

——-

Aş putea să fac o înşiruire de restaurante hip, posh, cool din oraş, dar sunt nişte adrese pe care bănuiesc că toată lumea le-a descoperit deja. Pariez însă pe moo moo, bistroul mic de pe Vasile Lascăr pentru care Andrei Mahu are ambiţii mari şi pe care vrea să-l transforme într-o adevărată afacere la nivel de Bucureşti.

Nu îmi place doar pentru că mâncarea e bună, ci şi pentru că atmosfera e destinsă şi prietenoasă, lucru pe care mai rar îl întâlneşti într-un oraş în care mai peste tot lumea are pretenţii nejustificate. Şi da, acolo vei întâlni de la modele la fotografi, la editori celebri, care au acordat deja votul lor de încredere.

Recitesc textul şi concluzionez că anul acesta (şi anul trecut, şi la anul şi pe veci) mizez pe oameni de la care am de învăţat. Poate să fie vorba de o afacere, o idee sau o personalitate carismatică; toate, în cele din urmă, se rezumă la bun-simţ şi bun-gust, ingredientele cheie ale unui trai frumos.

Ioana Voicu

Advertisements

5 responses to “în 2010, pariez pe…

 1. Kiki 19 June, 2010 at 4:06 pm

  hey 🙂 tocmai am terminat de citit o parte din postarile tale , si vroiam sa-ti spun ca blogul tau este incredibil.

  • mauvert 19 June, 2010 at 5:17 pm

   Hey there… mulţumim!
   Aşteptăm impresii şi după ce vei fi terminat să-l citeşti din scoarţă în scoarţă 🙂

 2. barbu 19 June, 2010 at 4:40 pm

  Bună Ziua
  Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
  Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
  Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
  Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea, să ne acorzi un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
  Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhisper_com sau un email radiowhisper_com@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
  Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

 3. Pingback: MAUVERT a participat la deschiderea noului boutique Musette din Paris « MAUVERT

 4. Pingback: MAUVERT a participat la deschiderea noului boutique Musette din Paris

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: