MAUVERT

fashion & lifestyle blog

3, Doamne!… şi multe doamne…

S-a încheiat şi Romanian Fashion Week-ul de la Iaşi, s-a comentat mult, s-au iscat controverse şi polemici şi s-au făcut inevitabile comparaţii cu evenimentul organizat la Cluj-Napoca. A luat sfârşit un nou sezon de pezentări, grupate în trei puncte strategice, din care fiecare a tras propriile concluzii. Iată cum văd eu lucrurile:

Bucharest Fashion Week merge înainte fără probleme financiare, mizează pe promovarea şi parteneriatul cu Fashion Tv şi îşi menţine direcţia cu care a început. Aceeaşi designeri, kitsch şi glamour în doze maxime, un eveniment care a acaparat foarte bine un public avid de monden. Titulatura este mult prea mult pentru ceea ce este evenimentul în sine: un spectacol de varietăţi.

Cluj Fashion Week a debutat în forţă ca un eveniment complex, cu invitaţi de renume, multe activităţi conexe, bloggeri în front-row, foarte buni designeri debutanţi şi o ultimă seară demnă de o săptămână a modei, internaţională. Încă nu este totul bine pus la punct, încă nu a fost stabilită o direcţie clară a evenimentului (unele voci spun că Cluj Fashion Week va rămâne un eveniment foarte bun pentru lansarea tinerilor designeri, în timp ce noi am observat o alternanţă între debutanţi şi designeri deja consacraţi), însă pentru o primă ediţie feedback-ul a fost pozitiv. Iar cel mai important lucru este că organizatorii au anunţat şi au început deja organizarea celei de-a doua ediţii a Fashion Week-ului, care va avea loc în noiembrie.

Romanian Fashion Week a revenit după absenţa de anul trecut. Cu greu, cu mari eforturi financiare, “cel mai longeviv şi celebru eveniment de modă din Romania” – aşa cum a fost el descris în incipitul tuturor textelor cu iz de comunicat de presă, a încercat să se menţină la fel de tonic ca în anii precedenţi (în 2008, când am fost prezenţi la Iaşi, pe cont propriu – fără acreditare şi facilităţi de presă – evenimentul a fost unul foarte reuşit). Evenimentul de anul acesta mi s-a părut foarte fad. Parcă i-a lipsit ceva. Reţeta pe care s-a mers până acum – la care s-au mai adăugat câteva bombonele mioritice – nu mai funcţionează. Şi mi se pare că în loc să se găsească o formulă nouă, organizatorii refuză criticile şi emit nişte replici evazive care ar putea fi comprimate într-o sintagmă de genul: “Evenimentul este foarte bun pentru că avem notorietate. Şi mai mult de atât, multumiti-vă cu faptul că s-a organizat într-o perioadă atât de precară şi apreciaţi marile noastre eforturi.” (Repet: Aceasta replică îmi aparţine!) Pentru orice eveniment se fac eforturi: unele sunt mai mici, altele foarte mari. Majoritatea acestor evenimente aduce beneficii şi prestigiu organizatorilor, precum şi celor direct implicaţi (în acest caz: designerilor). Cum cei neimplicaţi nu au niciun beneficiu, este normal să vorbească şi de bine şi de rău. În plus voiajele de presă şi faptul că organizatorii asigură (sau nu) jurnaliştilor/invitaţilor o cazare, nu îi obligă cu nimic pe aceştia din urmă să scrie/vorbească de bine despre eveniment.

Nu vreau să lansez o nouă polemică; acestea sunt concluziile la care am ajuns. Vorbesc acum, strict din prisma spectatorului care a privit totul din exterior***: am urmărit prezentările în transmisiunea live (execrabilă, de altfel), apoi am privit fotografiile şi m-am delectat/scârbit cu recenziile/cronicile/poveştile post eveniment. Organizatorii s-au duelat cu bloggerii, un blogger a jignit alt blogger, toată lumea care povesteşte pe un blog se autointitulează “jurnalist de modă”, iar scrierea comunicatelor de presă a devenit sport naţional. (Sunt foarte curios câţi din toţi aceşti “mari specialişti în comunicare” au citit vreun autor relaţionist).

Cam acestea sunt concluziile la care am ajuns după cele trei Fashion Week-uri din acest sezon, evenimente care încearcă să se integreze într-un sistem al modei româneşti; un sistem deocamdată virtual.

Iar astăzi am mai auzit ceva: Sibiu Fashion Week. Prima reacţie: WTF ?! :))

LATER EDIT:

Organizatorii Romanian Fashion Week au anunţat deja intrarea evenimentului într-un circuit normal, cu două ediţii pe an. Conform ultimului comunicat publicat pe fashion&beauty.ro ediţia din toamnă va fi dedicată în exclusivitate profesioniştilor şi clienţilor direcţi din moda românească. Ca o noutate, ediţia viitoare va fi diferită de ceea ce s-a făcut până acum; designerii îşi vor prezenta colecţiile pentru sezonul primăvară/vară 2011 în showroom-uri special amenajate.

*** Nu am fost prezenţi la Iaşi din două motive. În primul rand nu am primit acreditarea. Nici până acum nu am înţeles care au fost criteriile de selecţie a bloggerilor. (Problema selecţiei a fost lansată şi la Cluj Fashion Week, după ce organizatorii şi-au dat seama că o parte din bloggerii invitaţi avea cu totul alte preocupări decât interes pentru evenimentul în sine)

Până la urmă nu acreditarea a fost principala piedică (pentru că puteam foarte bine să mergem pe cont propriu ca în 2008), ci sesiunea. Am avut examene stabilite în perioada în care s-a desfăşurat evenimentul aşa că am renunţat.

Claudiu /// mauVErt

Advertisements

10 responses to “3, Doamne!… şi multe doamne…

 1. R.R 23 June, 2010 at 8:23 am

  Uoff cu bloggerii vroiam sa zic …

 2. Paula Negrea 23 June, 2010 at 9:43 am

  Sper sa fi aflat pana la sesiunea asta ca Doug Newsom e o ea. Daaa? 🙂
  Va imbratisez cu drag, ne vedem diseara.

  • mauvert 23 June, 2010 at 9:41 pm

   Dap Paula! Nu ma indoiesc ca si tie ti-au mancat viata cele doua doamne (C. Coman & Doug Newsom )si cartile lor…
   Dar sunt extrem de utile 😉

 3. mihai c. 25 June, 2010 at 10:33 am

  Pt ileana/ cred ca sunt cel mai in masura sa-ti confirm ca CFW va avea loc in perioada 10-13 noiembrie 2010. Va fi o editie deosebita, acum stim ce nu a fost ok, invatam din mers, si invatam repede. Criticile si observatiile sunt binevenite, acestea ne fac sa reparam ceea ce trebuie. “Cluj Fashion Week” traieste iar semnalele nu vor intarzia sa apara. Precizan ca ne flateaza unele opinii pozitive si ne motiveaza cele negative. Tin sa precizez ca CFW nu concureaza cu nimeni, nu suntem alternativa nimanui, pur si simplu dorim sa facem ceva de calitate si nu vom gasi ca scuza “criza” ca sa nu o facem .

 4. ileana 1 July, 2010 at 4:30 pm

  Intrebarea mea era daca il mai faceti impreuna cu domnul galatescu ca vad ca va spurcati unul pe celalalt. Si de ce sunteti tot timpul numit tepar?

 5. marius 3 August, 2010 at 5:36 pm

  In concluzie nu prea avem nici un eveniment de fashion care sa fie la un nivel menit sa rivalizeze cu suratele mai celebre de afara?

 6. Cristina 17 October, 2010 at 6:31 am

  Va asteptam la Sibiu unde cu siguranta va fi un eveniment deosebit si ferit de scandalurile obisnuite din cate observ pe la celalalte festivaluri. Nu am inteles de ce wtf ca se tine si sibiu fashion week, trebuie sa aibe si sibiul ceva de spus in acest domeniu iar organizarea promitem sa fie impecabila! Asadar va asteptam pe 26 noiembrie la Sibiu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: