MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Agnes în Ţara Minunilor

Fiecare om e cum e casa lui – mai vesel, mai sobru, reţinut, exhibiţionist, dezordonat-organizat, atent la detalii, etc… Aşa că unul dintre lucrurile mele preferate în relaţie cu designerii e, atunci când se poate, să merg în atelierele lor de creaţie, în showroom-uri sau în magazine pe care le-au gândit şi decorat în funcţie de personalitatea lor. Acolo îţi dai seama în ce mediu se simt ei confortabil, ce lucruri le plac, observi surse de inspiraţie, moodboarduri şi alte lucruri care spun, în general, despre o persoană la fel de multe ca hainele pe care le poartă.

Despre Agnes Keszeg v-am mai povestit cu ocazia târgului Autor. Ea e una dintre prezenţele acelea rare care te fac de la prima vedere să te simţi ca în poveşti. Chiar dacă nu îi ştii ilustraţiile, păpuşile sau bijuteriile, nu prea ai cum să nu remarci că din mâinile ei ies minuni. O emană prin fiecare por. Îi observi sclipirea în ochii mari şi limpezi de copil. Cu statura minionă, tunsoarea à la Fantaghirò (prinţesa din “Peştera Trandafirului de Aur” care ne-a marcat copilăria) şi o graţie regală în alegerea ţinutelor, Agnes te vrăjeşte. Nici nu ştiu dacă să cred că desenele sunt inspirate din lumea ei sau lumea ei e o proiecţie 3D a ilustraţiilor pe care le schiţează cu atât de multă dăruire. Cred că nici nu putea să-şi găsească o îndeletnicire mai potrivită decât ceea ce face acum. Faptul că e absolventă a secţiei de Design Vestimentar a UAD Cluj-Napoca se observă în desenele ei, fie că sunt destinate fashionistelor cititoare de ELLE sau copiilor care citesc poveşti înainte de culcare. Dacă analizezi cu atenţie, vei observa o atenţie deosebită pentru costumele şi accesoriile personajelor ei, majoritatea cu referinţe puternice în istoria modei sau aluzii la creaţii contemporane celebre.

Ne-am reîntâlnit cu Agnes cu ocazia celei mai recente vizite la Cluj-Napoca, când i-am propus să ne arate atelierul în care lucrează. Atelierul are sediul în sufrageria locuinţei lui Agnes şi a soţului ei, în care te simţi ca în ţara Minunilor. Toate lucrurile sunt mici, dar spaţiul este mare, cu tavanul înalt sub formă de boltă. Clădirea este una veche de câteva sute de ani şi se învecinează cu Casa Matei Corvin din centrul Clujului. Acum vine partea mea preferată: amenajarea interioară. Apartamentul lor ar fi un subiect nemaipomenit pentru ELLE Decoration sau GoodHomes pentru că, după mine, e una dintre locuinţele acelea cum ar trebui să fie: cu o amprentă personală inconfundabilă, simplă şi cu mult bun-gust. Şi cu un scuter cu design retro parcat în curte :).

Ne-a părut rău că nu am ajuns cu câteva zile mai devreme, ca să mai prindem deschis magazinul Festen de la parterul locuinţei, care găzduia creaţii ale lui Agnes, dar şi ale Carlei Szabo sau ale Mariei Filipescu. Mobilierul alb din magazin, realizat la o fabrică din Târgul-Mureş a fost mutat în apartament, unde şi-a găsit locul printre piese cumpărate de le Ikea şi mulţimea de lucruri mărunte pe care aş fi pierdut cu drag zile întregi să le descopăr. De la cărţi pentru copii la maşini de cusut şi o mulţime de desene, pe masa de lucru puteai să ai orice surpriză. Nu am putut să fotografiez desenele pentru că sunt cumpărate de revista ELLE, deci sunt proprietatea lor, dar dacă cineva şi-a pus întrebări în legătură cu ele, vă spun eu că sunt desenate pe coli de hârtie A3, cu creioane sau în acuarelă şi nu suferă post-procesare pe calculator.

Înainte să plecăm, am tras o privire şi în dulapul ei

…şi în bucătăria unde ne aştepta cu o tartă cu smochine cu blatul de mălai (reţeta lui Jamie Oliver).

Ah, şi încă ceva. Agnes îşi face singură rochia de mireasă şi invitaţiile pentru nuntă. Mi se pare formidabil să poţi să îţi materializezi singur ideile, fără să trebuiască să-i explici cuiva cum să-ţi croiască rochia de vis şi să nu înţeleagă unde baţi.

Casă de piatră! (frumoasă este deja)

fotografii şi text

Ioana Voicu

Advertisements

6 responses to “Agnes în Ţara Minunilor

 1. Sil 23 June, 2010 at 8:22 am

  Ador papusile lui Agnes, intradevar locuinta ei seamana cu Tara minunilor:)

 2. mauvert 23 June, 2010 at 10:12 am

  daaa, papusile sunt minunate, la fel si bijuteriile! mai ales colierele. Mi le-as cumpara pe toate! 🙂

  ioana

 3. csilla 27 August, 2010 at 11:09 am

  Ma bucur sa vad ca artisti tineri atrag atentia publicului, Agnes merita toate aplauzele, a fost si este o fata minunata, talentata. Ma simt onorata ca o cunosc.

 4. Pingback: Lanvin pentru H&M, Giambattista Valli pentru Moncler… Agnes Keszeg pentru mauVErt?! « mauVErt

 5. Pingback: RFB » Lanvin pentru H&M, Giambattista Valli pentru Moncler… Agnes Keszeg pentru mauVErt?!

 6. Pingback: Blogul Cristinei Bazavan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: