MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Sarah Burton – debut de succes la Alexander McQueen

La aflarea veştii despre moartea marelui McQueen am avut impresia că totul de va prăbuşi, că brandul o să moară sau o să rămână undeva în umbră, dar iată că cei care ţineau frâiele companiei, economic vorbind, nu au pierdut timpul şi au instalat-o rapid la conducerea departamentului de creaţie pe Sarah Burton. Sarah a fost cea mai firească alegere, în condiţiile în care ea a fost mâna dreapta a lui Lee McQueen şi a petrecut timp important alături de el; timp în care a reuşit să observe îndeaproape stilul designerului, a reuşit să “fure” secrete şi să înveţe foarte multe lucruri despre ce presupune un adevărat show de modă.

Burton a fost cea care a finalizat şi a organizat ultima prezentare cu rochiile marelui designer. La acel moment nu ne-am putut da seama prea mult de potenţilul ei la McQueen, însă acum avem în faţă încă două exemple de creativitate ale Sarei Burton: colecţia masculină Alexander McQueen – primăvară/vară 2011, precum şi colecţia Cruise 2011.

Colecţia masculină Alexander McQueen este o colecţie de tranziţie între stilul teatral cu care ne surprindea de fiecare dată Lee, şi noua estetică pe care încearcă să o impună Sarah Burton. Deşi colecţia s-a numit „Pomp ande Circumstance”, prezentarea propriu-zisă (show-ul) a fost destul de temperată. Timpul a fost scurt aşa că Burton a mizat pe elemente iconice din colecţiile anterioare ale lui McQueen, mixate cu influenţe din istoria costumului englez. Colecţia prezintă o varietate a formelor care rezultă din îmbinarea elementelor preluate din perioada primului Război Mondial, cu elemente ale uniformei şcolare Eton. Atât pantalonii cât şi jachetele apar în varianta slim-fit, dar şi largi, voluminoase.

Referinţele bizantine prezente în colecţia feminină toamnă/iarnă 2010 au fost translatate ca imprimeuri pe câteva piese de rezistenţă ale noii colecţii pentru bărbaţi. De asemenea şi primul ansamblu vestimentar al prezentării a evidenţiat foarte bine stilul colecţiei: haina austeră de culoarea cimentului, pantaloni albi mulaţi (colanţi) şi un accent roşu-sângeriu, cămaşa care se zărea pe sub haină.

Degradeurile picturale, utilizate adesea de McQuuen, au fost punctate şi în această colecţie printr-un sacou alb-negru, purtat cu pantaloni baggy. Tot ca trimitere la stilul imperial britanic, observăm gulerele înalte şi ţinute cu talia foarte bine marcată care ne amintesc de vestimentaţia adevăraţilor dandy britanici.

Cea mai coerentă reflectare a stilului lui McQueen a fost încercarea lui Burton de a reda interacţiunea între stilul aristocrat şi cel muncitoresc. Deşi nu s-a ridicat la nivelul show-urilor teatrale cu care ne-a obişnuit McQueen, consider că Burton şi-a făcut treaba onorabil având în vedere circumstanţele. Nu a epatat cu un show care ar fi putut fi considerat deplasat şi a încercat foarte frumos şi subtil să facă trecerea spre o nouă etapă, spre o nouă estetică.

***

Pentru colecţia Resort 2011, Sarah Burton a avut ca surse de inspiraţie păpuşile realizate de Hans Bellmer şi costumaţia luptătorilor Samurai. Ea a reluat cu încredere elemente foarte feminine din creaţia celui căruia i-a fost ucenică. A reconfigurat o jachetă în stil victorian, într-o rochie-cămaşă din bumbac. Talia a fost ridicată, încercând să redefinească noua siluetă. A păstrat ideea imprimeurilor care l-au consacrat pe McQueen şi, la fel ca şi la colecţia pentru bărbaţi, a realizat tranziţia spre ceea ce pregăteşte pentru viitor.

Rochiile de seară sunt spectaculoase şi punctează foarte frumos silueta. Rochia din şifon roşu-sângeriu face trimitere la vestimentaţia Isabellei Adjani în „Regina Margot”, unul din filmele preferate ale lui Alexander McQueen. Ca şi Lee, Burton are o atracţie pentru elementele macabre, dar şi pentru o eleganţă superioară.

Umerii sunt perfect marcaţi, iar uneori sunt înnobilaţi cu armuri precum cele ale samurailor. Unele materiale au fost hibridizate, astfel dantela a fost transformată în şifon pentru o rochie de cocktail.

Colecţia Sarei are anumite detalii teatrale, însă este foarte purtabilă. S-a mizat pe o nouă strategie comercială. Mi se pare o colecţie foarte reuşită, care reprezintă continuarea perfectă a stilului McQueen.

text: Claudiu /mauVErt
foto: thefashionisto.com;  fashionologie.com; style.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: