MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Tineri Designeri # 2 – UAD Cluj-Napoca

RALUCA POPA

Care este conceptul ţinutelor pe care le-ai prezentat la Gala UAD?

Colecţia de licenţă prezentată în cadrul Galei UAD a avut ca punct de pornire anatomia umană, interiorul corpului uman. În cadrul demersului, haina a devenit un spaţiu de inserţie pentru muşchi sau organe (sugerarea acestora a fost realizată prin tehnica digital print), iar corpul la rândul lui inducea ideea de spaţiu de inserţie pentru haină.

Care au fost sursele de inspiraţie?

Documentarea şi sursele de inspiraţie au fost diverse, de la tratate de anatomie şi desene stiinţifice, la artişti şi designeri, reviste, campanii publicitare. Am pus foarte mult accentul pe o documentare interdisciplinara tocmai pentru a surprinde cat mai multe faţete ale temei abordate.

Ce materiale ai folosit pentru ţinutele prezentate şi de unde le-ai procurat?

Materialele folosite sunt piele sintetica, materiale peliculizate si tricoturi pe care le-am procurat de la diverse magazine si depozite din tara. Asupra lor am intervenit cu texturi create manual fie prin coasere, fie prin presare termica. O parte din materiale le-am imprimat in tehnica digital print.

Cât de greu ţi-a fost să realizezi mini-colecţia şi ce presupune ea din punct de vedere financiar?

Nu a fost nici greu nici usor asta pentru ca imi place foarte mult ceea ce fac. Am avut ajutorul Atelierului UAD in realizarea colectia, lucru pentru care sunt foarte recunoscatoare. Am muncit mult si la tipare, dar mai ales la realizarea texturilor si am invatat foarte multe lucruri noi  la fiecare etapa de lucru.

Care crezi că sunt oportunităţile unui absolvent care a terminat o facultate de design?

Oportunităţi sunt ca în fiecare domeniu, cele pe care ţi le faci. Trebuie să vrei să faci ceva, să te implici, să fii pasionat, iar opotunităţile sunt sigură că vor apărea. Unii îşi vor face propriul brand, vor lucra în producţie sau în fabrici, în timp ce alţii  se vor axa pe domenii conexe designului vestimentar. În industria modei, oportunităţi sunt, dar important e să găseşti exact partea care ţi se potriveşte cel mai bine.

Ai început să lucrezi şi pentru vânzare? Se găsesc undeva hainele create de tine?

Nu, nu am început sa lucrez pentru vânzare (hainele pentru prieteni şi pentru mine nu  le pun in calcul), dar se  poate pune în calcul designul de merchandise pentru TIFF – tricouri, genţi sau căni ce puteau fi cumpărate în timpul festivalului.

Proiectul pentru TIFF a fost foarte important pentru mine (poate şi pentru că am câştigat 🙂 ), am lucrat cu plăcere, dar cred ca pentru toţi a fost aşa. Tema a fost dată întregului departament de design vestimentar, şi fiecare a venit cu foarte multe propuneri, idei care pot fi utilizate pe viitor, poate pentru alte ediţii ale TIFF. Propunerea mea a utilizat turnuleţul emblemă al festivalului în crearea unei „construcţii”, fie în variante colorate, fie alb-negru. A fost foarte placut să văd un design creat de mine purtat de mai multe persoane. E important pentru noi, ca studenţi, să avem un astfel de feedback-ul, şi e bine când acesta este unul pozitiv. La TIFF reacţiile au fost pozitive la foarte multe din propunerile noastre şi cred că e bine să existe cât mai multe colaborări de acest gen.

Care sunt designerii tăi preferaţi?

In fiecare sezon ma surprinde cineva, de la fiecare e un element care sa-mi placa, as mentiona Miuccia Prada, Marc Jacobs, Rodarte, Marios Schwab, si tanarul designer Katie Eary, dar sunt multi altii care imi plac si pe care ii urmaresc.

Ce ţi-ai propus să faci mai departe şi cum te vezi peste 10 ani?

Mi-a propus sa fac foarte mult, si poate nu imi ajunge timpul ;P ….vreau sa ma confrunt cu ceea ce inseamna industria modei si sa fiu foarte constienta de ce vreau sa fac cu adevarat. Peste 10 ani ma vad la fel de entuziasta si activa in dorinta de a afla mai multe despre universul modei, fie ca voi avea un brand propriu, voi lucra ca designer sau o alta meserie conexa.

foto: Raluca Popa
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: