MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Fashion film: Tetralogia Lady Dior cu Marion Cotillard

Filmul de modă, fie el lung sau scurt-metraj, a cunoscut o expansiune rapidă astfel că tot mai multe case de modă internaţionale (Chanel, Dsquared2, Lanvin, Rodarte, Dior, Valentino etc) au adoptat această metodă pentru a-şi prezenta un produs, o tendinţă în modă sau pur şi simplu o viziune artistică ori un stil de viaţă.

La început am privit cu scepticism această nouă modalitate de exprimare, pentru că nu puteam să înţeleg care este scopul real şi până la urmă de ce este nevoie de un cosum atât de mare de resurse câtă vreme aceste produse media nu sunt difuzate nici măcar pe canalele de televiziune specializate. O campanie publicitară bine constuită aduce pe lângă plusul de imagine şi prestigiu, şi nişte câştiguri semnificative. Mi-am dat seama ulterior că scurt-metrajul de modă se adresează unui nişe mult mai restrânse şi reprezintă un mod mult mai complex prin care designerul îşi materializează creativitatea pentru că se poate folosi de imagine, motricitate, culoare, muzică, simboluri, personaje etc. Până la urmă aceste produse sunt tot o modalitate de promovare, o formă de advertising care nu se bazează pe canoanele clasice, dar care poate avea un efect mai puternic asupra unui public deja fidelizat.

Unul dintre cele mai bune exemple de scurt-metraj, în care totul se învârte în jurul unui produs, căruia designerul a încercat să-i construiască un univers propriu de semnificaţii, este Lady Dior. De fapt aici nu a fost vorba de un singur film, ci de o tetralogie care în ansamblul ei poate transmite şi mai multe semnificaţii.

Seria Lady Dior a început în mai 2009 la Paris, cu primul film „The Lady Noire Affair”, regizat de Olivier Dahan, un thriller în nuanţe desaturate şi un omagiu adus filmelor lui Alfred Hitchcock. Pentru primul film a fost ales Parisul ca un simbol al eleganţei clasice, o semnificaţie pe care casa Dior încearcă să o imprime poşetei iconice. În linii mari filmul ilustrează povestea unei femei discrete şi foarte sofisticate, care trebuie să salveze un tânăr chipeş, ţinut captiv de un bancher diabolic. Finalul o surprinde pe Marion Cotillard, eroina senzuală, pe schelele Turnului Eiffel – o imagine care reflectă perfect mixul Lady Dior-Paris.

Cel de-al doilea film, intitulat Lady Rouge şi regizat de Jonas Akerlund a apărut în martie 2010 şi a fost filmat la New York. Marion este de această dată cântăreaţă şi interpretează alături de băieţii de la Franz Ferdinand, piesa “The eyes of Mars”. Perspectiva se schimbă: roşu devine leitmotiv, iar Marion alternează între rolul de divă senzuală şi cel de cantăreaţă cu un look foarte masculin.

După Parisul clasic şi New York-ul libertin, pentru cel de-al treilea film a fost aleas Shanghai-ul, ca o îmbinare între tradiţie şi modernitate. “Lady Blue” a fost regizat de David Lynch şi lansat în mai 2010. O poveste de dragoste atemporală presărată cu imagini vechi şi noi din metropola asiatică, trandafiri albaştri, lux şi o poşetă Lady Dior care păstrează secretele eroinei.

Finalul seriei este marcat de povestea “Lady Grey” la Londra. Şi nu trebuie să mai căutăm alte motivaţii ale alegerii Londrei ca destinaţie atâta timp cât avem declaraţia extrem de firească a lui Galliano: “London is where I began”. Şi dacă pentru Paris culoarea simbol a fost negru, pentru Londra este griul, făcând referire la cerul înnorat, predominant pentru oraşul britanic. Acest ultim film al seriei a fost regizat de John Cameron Mitchell şi i-a avut ca protagonişti pe lângă Marion Cotillard şi pe Sir Ian McKellan  şi Russell Tovey.

Analizând imaginile mi-am dat seamă că Lady Grey reflectă cel mai mult stilul lui Galliano şi conţine nişte elemente iconice ale creaţiei sale: cabaretul, clepsidra, pictura sau ciorapii cu jartea ai bărbatului. De asemenea acţiunea este încărcată şi cu o profundă tensiune erotică.

Filmul surprinde mai multe locuri din Londra, cum ar fi: Brixton Academy, The Rivington Club şi London Eye, putând fi considerat un omagiu adus oraşului. Lady Grey este o artista de cabaret cu un şarm magic şi chiar puteri de vindecare. Ea redă motrivitatea unui bătrân invalid (Sir Ian Mckellan), iar prin senzualitatea sa misterioasă transmite emoţie, inspiră si îl transforma în pictor pe un tanar zugrav (interpretat de Russell Tovey).

Marion Cotillard, actriţa care a interpretat cele patru ipostaze Lady Dior a fost cea mai potrivită alegere. Imaginea ei de femeie fatală uneori jucăuşă, alteori extrem de rigidă scoate în evidenţă personalitatea femeilor cărora li se adrezeasă Lady Dior.

Claudiu /// mauVErt
foto: dior.com
video: youtube.com
Advertisements

One response to “Fashion film: Tetralogia Lady Dior cu Marion Cotillard

  1. Pingback: Marion Cotillard este Lady DIOR « MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: