MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Ceva e putred în Danemarca – Malene Birger pe Calea Victoriei

Dacă-i acorzi puțină răbdare, Bucureștiul poate să ofere ceva mai mult decât Zara. Chiar design de calitate la prețuri omenești, vorba clișeului. Că drumul până la comori e pavat cu marketing prost, e partea a doua. Cu toată generozitatea din lume, iată un pont de neratat.

Pe Calea Victoriei nr. 12, vis-à-vis de superba clădire a CEC-ului, există un magazin care se numește, în mod cât se poate de banal, „Lifestyle Fashion”. E la mezanin și probabil că nu i-ați trecut nici o dată pragul, goniți de reclamele vulgare de la ferestre care urlă din toți rărunchii Iceberg, D&G și Versace Jeans Couture. Adevărul e că aspectul exterior nu poate să te ducă cu gândul la altceva decât la încă un magazin dubios cu haine de tip ‘portbagaj’ – blugi prespălați și veste lucioase de fâș pentru băieții conducători de boliduri și iubitele lor cu sprâncene tatuate și LV-ul de pe antebraț asortat la treningul de duminică.

În fine, într-o zi, mânată de maliție și de o plăcere culpabilă care-mi fierbea în sângele Blue Klein, am urcat (da, îmi place să studiez magazinele cu haine kitschoase și mai ales pretențiile și rafinamentul clientelei). Și atunci – surpriză! Peste 70% dintre hainele comercializate sunt by Malene Birger.

De unde această împletire nefirească între branduri italienești de mare notorietate între toată suflarea nouveau riche din fața blocului și un brand danez civilizat, cu tradiție, care mizează pe linii curate și farmec discret ?

Întâmplarea a făcut ca proprietarul să fie prezent și am putut să mai risipesc din ceața care învăluie toată povestea. Cu siguranță magazinul a debutat pe linia Iceberg-VJC-Just Cavalli & Co. și probabil că mergea destul de bine. La un moment dat, prin nu știu ce minune, proprietarul a descoperit hainele Malene Birger, i-au picat cu tronc și s-a hotărât că e cazul să le ofere clienților și niște produse cu adevărat de calitate. În toată absurditatea, m-am chiar amuzat cu dumnealui când a recunoscut că restul de 30 % din haine sunt ca niște manele pe lângă opera lui Malene, dar pe care le caută clienții deja fidelizați vechiului stil. În fine, asta nu scuză imixtiunea total nepotrivită de branduri, conceptul confuz și marketingul prost al magazinului (prin faptul că induce în eroare posibilul consumator).

Dar aproape că-mi vine să zic să-l lase așa cum e și să rămână un pont pentru cât mai puțină lume pentru că – aici vine partea distractivă – prețurile sunt absolut acceptabile. E drept că l-am descoperit în perioada reducerilor, când toate articolele din colecția toamnă-iarnă 2010/2011 erau reduse 50% (și probabil încă mai sunt). Oricum, sunt mai ieftine decât pe propriul on-line shop al brandului (am transformat din coroane daneze în ron, am comparat prețurile și toate au ieșit în favoarea noastră).

Ca răspuns la întrebarea care se naște inevitabil – cum e posibil așa ceva? -, ei bine, acest magazin are o politică particulară. La fiecare început de sezon cumpără din Danemarca toată colecția, dar un singur produs din fiecare model. Aparent, pentru ei e mult mai avantajos pentru că au parte de o reducere considerabilă, astfel încât pot să și vândă la prețuri omenești. Pentru cliente e cu două tăișuri – dacă îți place un articol trebuie să ai norocul să fie și mărimea ta (repet, nu există două la fel), dar și dacă îți iei ceva ai certitudinea că nu o să ai neplăcerea să vezi pe altcineva cu aceeași rochie :).

Brandul by Malene Birger a mai fost prezent în București, într-un context mult mai potrivit, în cadrul concept store-ului The Mews. Din păcate, acesta și-a închis porțile în decembrie 2010. Malene Birger a fost numită Best Danish Designer în 2009, iar pe parcursul carierei i-a mai fost acordat de două ori Danish Design Award. Absolventă a Danish Design School, Birger a mai lucrat ca designer pentru Marc O’Polo și Day Birger et Mikkelsen, înainte să pună bazele brandului care îi poartă numele.

toate articolele din fotografii se găsesc în magazinul Lifestyle Fashion, Calea Victoriei, nr. 12, București.

fotografii: bymalenebirger.com

Ioana Voicu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: