MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Apocalipsa după H&M

Nu m-au durut niciodată brațele așa cum mă dor în dimineața asta. Nici după cele mai intense ore la sală, în care instructoare malefice cu brațe de Madonna m-au supus la cele mai chinuitoare exerciții. Sunt conștientă că acesta nu e decât felul vieții de a-mi râde în nas, după ce ani de zile le-am ironizat pe toate purtătoarele de geantă pe antebraț. Dar dacă toată lumea se plânge de migrene, angoase, depresii, ipohondrie, insomnie, neurasteníe și alte simptome frecvente în lumea modei, găsesc că am și eu, om care stă destul de bine cu Nordul, atât dreptul, cât și obligația morală să mă plâng de ceva. Și ce motiv mai bun decât o sesiune extraordinară de cumpărături, în regim VIP?

Totul a început cu o invitație nominală în poștă. Coarda sensibilă atinsă: cine mai trimite, în ziua de azi, scrisori și alte nimicuri desuete prin snail-mail? Exact, aproape nimeni. Cu atât mai măgulitor demersul. Apoi, mesajele obsesive de pe absolut orice perete, panou publicitar sau fațadă de bloc. Am citit de atâtea ori propoziția „Orașul tău e pe cale să se schimbe” încât aseară, după ce am ieșit din magazin, am conchis, hipnotizați și cvasi-spălați pe creier, că da, orașul se va schimba. Că va arăta și lumea din București ca lumea dintr-o capitală de țară occidentală/civilizată. Ceea ce-mi amintește de vorba de duh pe care spus-o un prieten mai deunăzi: „păi dacă se deschide H&M în România, aproape că nu mai ai de ce să ieși din țară!”. Totul pe-un ton foarte sarcastic, mă văd nevoită să precizez.

Dar să nu-mi uit vorba. Atâta strategie în comunicare nu am mai pomenit până acum. Toată șampania, tartinele, invitațiile în poștă, brățările de intrare, reducerea de 25% și în special densitatea de figuri publice/fețe cunoscute pe metru pătrat au avut ca mesaj exact filosofia H&M: de acolo se îmbracă toată lumea, indiferent de buget. Ceea ce e o chestie foarte-foarte inteligentă, pentru că au evidențiat faptul că și persoanele care, vorba aia, dau pe un sacou Balmain cât pe o garsonieră din București, coboară printre ‘muritori’ și stau la coadă la cabina de probă sau la casă cot la cot cu fashionistele aspirante, care nu se vedeau nici în cele mai tainice vise de budoar pe picior de egalitate cu personajele lor preferate din reviste sau de la tv. Pe de altă parte, nici vedetelor nu le strică să fie văzute cumpărând item-uri mass market, în ideea că poți să arăți impecabil și cu bani puțini – vezi Natalie Portman și aparițiile pe  covorul roșu în H&M.

Momentul Kodak al serii a fost când, răpusă de ore întregi de mers într-o pereche perfectă de escarpeni negri Louboutin, cu ultimele puteri, o doamnă distinsă a capitulat apoteotic, renunțând la tălpile roșii în favoarea primilor balerini de pe raft. Moda și democrația.

Cum ar veni, suedezii au găsit formula magică prin care să mulțumească pe toată lumea.. Eu aș fi și mai mulțumită  dacă data viitoare aș avea un personal shopping assistant (să-l denumim generic Oswald) care să-mi care geanta în care se află aparatul foto de 1 kilogram + alte nimicuri și să ajungă la o oră rezonabilă la care să mai prindă un Shopping Bag în care să-mi țină toate achizițiile timp de trei ore, cât mă plimb eu prin magazin. Asta ca să nu mă mai aleg cu febră musculară de la cumpărături, că e mai mare rușinea.

Și-un Tom Wilson angajat full time DJ în magazin, căci tare ne-a plăcut cu el la pupitru.

Ioana Voicu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: