MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Geniul Alexander McQueen

The Metropolitan Museum of Art din New York a ales să omagieze creaţia de geniu a lui Alexander McQueen printr-o expoziţie tribut care va conţine cele mai iconice şi spectaculoase creaţii ale designerului britanic, reunite generic sub titulatura “Savage Beauty”.

Expoziţia va fi organizată de The Costume Institute şi va celebra contribuţia extraordinară pe care Alexander McQueen a adus-o modei contemporane. Începând cu colecţia de absolvire pe care a prezentat-o în 1992 şi terminând cu ultimul său show de dinainte de moarte, din februarie 2010, McQueen a experimentat şi a mers dincolo de înţelegerea modei doar din prisma utilităţii ei, spre expresia conceptuală a culturii, politicii şi identităţii prin modă. Creaţiile sale iconice constituie munca unui artist al cărui mediu de exprimare a fost vestimentaţia.

Peste 100 de ţinute vor fi expuse, inclusiv creaţiile sale elaborate care reflectă siluete exagerate reinterpretate sau contemporane. Ingeniozitatea tehnică stigmatizează creaţiile sale, cu o sensibilitate inovatoare, care îl păstrează în avangarda modei. Expoziţia va fi deschisă publicului începând cu 4 mai şi se va finaliza la 31 iulie 2011.

VOGUE-ul american susţine acest eveniment omagial, iar pentru ediţia din luna mai a acestui an  Steven Meisel şi Grace Coddington au realizat un pictorial spectaculos cu câteva dintre piesele vestimentare care vor fi expuse. Sarah Burton a vorbit despre show-urile spectaculoase ale lui McQueen, despre munca extenuantă şi despre sursele de inspiraţie ale mentorului ei.

 

WIDOWS OF CULLODEN /// fall 2006

Colecţia a fost inspirată de masacrul din 1745 lansat de englezi asupra scoţienilor iacobiţi, eveniment care l-a marcat pe McQueen din prisma rădăcinilor scoţiene ale familiei lui. Femeile erau văduvele soldaţilor din armata sacrificată. De fapt, această rochie a fost recreată după rochia mea de mireasă – pe care o purtasem cu doi ani înainte. A trebuit să-mi dau seama cum se lucrează cu dantela, pentru că trebuia să creăm acele volane aplicate şi Lee era total nemulţumit de rezultat. Aşa că am tăiat toate florile din dantelă şi le-am reaplicat pe tulle obţinând astfel propriul nostru material. Toată lumea îşi aminteşte de colecţia asta datorită apariţiei lui Kate Moss ca hologramă. Lee iubea show-ul ăsta!

 

VOSS /// spring 2001

Cea mai mare parte din colecţia asta a fost despre nebunia colectivă a lumii. A fost prezentată la Londra, într-o cutie din sticlă oglindită din două părţi. Modelele aveau capetele bandajate şi se mişcau ca nişte bolnavi dintr-un azil psihiatric. Lee a vrut ca partea de sus a acestei rochii să fie realizată din diapozitive chirurgicale, pe care le-a găsit într-un magazine de articole medicale, de pe Wigmore Street. Apoi le-am vopsit manual cu vopsea roşie, le-am găurit şi le-am asamblat asemeni unor paiete. Au urmat penele de struţ albe, pe care le-am pictat şi le-am integrat în fiecare strat al fustei.

 

NUMBER 13 /// spring 1999

Creaţia aceasta face parte din show-ul spectaculos de la Londra în care Shalom Harlow stătea pe o placă rotativă în timp ce era pictată cu spray de nişte roboţi. Această ţinută a fost realizată din lemn pentru a avea exact forma unui evantai. Asta înseamnă măiestrie! Aimee Mullins a defilat în prezentare cu aripi din lemn şi proteze sculptate pentru picioare. Erau atât de multe idei acolo! Fiecare din aceste show-uri de modă însemna cât zece ale altcuiva.

 

SARABANDE /// spring 2007 

Colecţia a fost bazată pe “Sarabanda” lui Handel din filmul Barry Lyndon. Prezentarea a avut loc la Cirque d’Hiver Bouglione, din Paris, cu muzicieni clasici care cântau pe scena sub un candelabru gigant. Aceasta rochie a avut flori proaspete pe ea. Le-am inserat chiar înainte ca modelul să iasă pe podium şi au început să cadă una câte una în timp ce ea mergea. Îmi amintesc că oamenii spuneau că Lee nu a avut timp suficient şi a întârziat. Am râs mult atunci. A fost un accident!

 

IT’ S ONLY A GAME /// spring 2005

Toate fetele erau îmbrăcate în piese de şah, iar show-ul a fost regizat sub forma unui joc de şah. Era vorba despre tabla de şah a modei. Lee era un vizionar şi avea un umor foarte dezvoltat. Aceasta era una dintre cele două piese cal. El a realizat-o împreună cu Steve Powell, un expert de la un spital de protetică, care a realizat mulajul corpului. Iar părul de cal a fost furnizat de cei care realizează caschetele pentru Garda Regală a Reginei.

 

VOSS /// spring 2001

Aceasta este o cămaşă de forţă, un kimono cu mâneci legate la spate, brodat cu păsări şi flori. Florile de pe pălărie erau naturale. Am salvat toate piesele cheie din fiecare colecţie deoarece sunt o colecţionară obsedată. Uneori Lee se mai uita la ele doar ca să-şi amintească ce mai făceam noi. Acesta era dicţionarul pe care el în construia cu adevărat.

sursa: vogue.com 
Advertisements

One response to “Geniul Alexander McQueen

  1. la Vinia 28 April, 2011 at 8:08 am

    mi-ar placea tare mult sa vad expozitia asta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: