MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Ovidiu Pop şi Mona Velciov – laureaţii PASARELA 2011

 

 

Festivalul PASARELA din acest an a avut ca momente principale cele două concursuri – Espoir Mode şi Pasarela Access, la care s-au întrecut mai multţi tineri designeri români.

Primul eveniment al weekendului a fost defilarea-concurs Espoir Mode, în care cei 5 tineri designeri preselecţionaţi au prezentat fiecare câte 5 ţinute.

 

Teodora Baciu de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca a prezentat o parte din colecţia ei In slow motion, care studiază legătura între designul vestimentar şi cel de obiect, folosind ţesături naturale imprimate prin serigrafie.

Ioana Ciolacu, de la Universitatea de Artă din Bucureşti, câştigătoare a premiului European Fashion Awards 2011 a prezentat creaţii din colecţia Muna, inspirată de conceptul de ou primordial, cu ţinute simple şi grafice în care surpriza vine dinăuntru, pe nuanţe de gri, galben şi auriu.

 

Lana Dumitru, a doua concurentă din Bucureşti, a propus juriului 5 ţinute din colecţia Evei, dedicată evoluţiei rolului femeii, de la momentul primordial (rochia nud) până la imaginea ei virtuală (rochia Facebook).

Creaţiile Double Edge ale lui Constantin Băbeanu de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca au avut ca punct de plecarea ideea de caleidoscop, în care imaginea fiecăruia este compusă din interacţiunea între cea socială şi cea afectivă.

Şi în fine, laureatul Espoir Mode de anul acesta, Ovidiu Pop, tot de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca a sedus juriul cu o colecţie masculină foarte bine gândită şi pusă la punct, Parfum de Crise, în care dandy-ul interbelic îşi regândeşte statutul în modernitate.

 

„Are foarte multe de învăţat, dar ce ne-a făcut să-l alegem pe Ovidiu Pop a fost că am găsit în el reflexele naturale ale unui designer, şi în creaţii, şi în prezentare.” a declarat Francine Pairon, membră a juriului, care îi va fi profesoară lui Ovidiu Pop la IFM începând cu luna septembrie.

Anul acesta nu am fost prezenţi la eveniment, însă din fotografiile pe care le-am vazut până acum aş fi mizat tot pe designerul Ovidiu Pop. Hainele lui sunt perfect purtabile, pot fi oricand scoase din contextul prezentării şi expuse într-un magazin. Se vede atenţia pentru detalii, pentru accesorii, dar şi o cromatică armonios utilizată. Festivalul Pasarela i-a deschis tânărului designer o nouă cale, pentru că în urma câştigării concursului Espoire Mode, Ovidiu Pop va pleca cu o bursă de un an la Institutul Francez al Modei de la Paris.

Instalaţia-concurs de accesorii Pasarela Access, curată de Dan Pierşinaru, a fost deschisă pe toată durata weekendului. Designerii de accesorii care au expus în concurs au fost Angi Apostol, Ioana Matei, Ileana Danci, Mona Velciov, Andra Lupu, Mihaela Zvinca, Raluca Buzura, Ana Marchetanu şi Romana Topescu, şi au avut deplină libertate de prezentare a creaţiilor sub forma  unor instalaţii-opere de artă. Nici aici juriului nu i-a fost uşor să se decidă. Câştigătoarea Mona Velciov este din Iaşi, a terminat acolo Şcoala de Arte Frumoase (*** pentru clarificare vezi primul comentariu), iar experienţa ei de grafician se regăseşte în creaţia de accesorii. Mona Velciov foloseşte drept materie brută artefacte folclorice, care au sedus juriul şi pe care le-a prezentat sub o formă foarte ingenioasă, în oglindă.

 

În urma câştigării acestui concurs, designerul Mona Velciov va face un parcurs al mai multor case de design de accesorii organizat de IFM.

foto: facebook.com/Pasarela Événement 

mauVErt 

Advertisements

4 responses to “Ovidiu Pop şi Mona Velciov – laureaţii PASARELA 2011

 1. brustureanu 23 July, 2011 at 10:02 am

  Cred ca gresiti, nu exista Scoala de arte frumoase in Iasi. Mona Velciov nu avea cum sa absolve aceasta scoala decit pana in 1990, si chiar si atunci, nu putea absolvi decat specializarea pictura sau sulptura, cele doua alternand. Specializarea grafica, (daca a absolvit aceasta specializare) a fost infiintata in anul 1990 in cadrul Academiei de Arta “George Enescu”, a carei denumire s-a schimbat din anul 1997 in Universitatea de Arte.
  Exista in Iasi pentru pasonati de arta doar o Scoala populara de arta, similara cu cea din Bucuresti.

  • mauVErt 23 July, 2011 at 11:25 pm

   Domnule Brustureanu,

   Va multumim pentru remarca dumneavoastra. Este foarte important sa corectam informatiile eronate, insa vreau sa precizez ca eroarea s-a strecurat probabil in comunicatul de presa post eveniment, pe care l-am primit si din care am postat pe blog intocmai.

   Asadar, voi pune o nota in text, catre comentariul dumneavoastra.

   • toni 27 October, 2012 at 7:12 pm

    O cunosc pe Mona Velciov, fost Curcă. Am fost colegi de liceu. Din păcate, nu a făcut nici o facultate, nu are studii superioare, cum spune ea. Dar asta nu înseamnă că nu are ceva talent.

 2. Alexandra 31 July, 2011 at 2:47 pm

  intr-adevar,colectia lui Ovidiu Pop mi se pare cea mai frumoasa dintre cele prezentate ,desi ideea Lanei Dumitru este foarte atractiva 🙂

  alexandra @
  shoependant.blogspot.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: