MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Personal Style BLOG / vs / Fashion Journalism BLOG

După ce a observat diverse rivalităţi între bloggerii care pozează pentru proiectul lor de personal style şi cei care se ocupă de modă în manieră informativă, Ana-Maria Morodan de la High Street Cardigans ne-a propus un experiment foarte antrenant. Ne-a invitat în arenă şi ne-a aruncat mânuşa, împreună cu cinci întrebări tăioase despre activitatea noastră. La final, ca un duelist onorabil,  ne-a oferit posibilitatea revanşei. Credeaţi c-am iertat-o? Citiţi interviurile şi vă veţi convinge! 😉

[O variantă mai scurtă a acestui proiect o puteţi citi şi pe perfecte.ro]

Ana-Maria Morodan: Motivul pentru care eu nu public pe blog-ul meu articole de critica/news despre moda este pentru ca nu consider ca detin informatiile necesare pentru a emite o parere pertinenta.  As vrea sa-mi  spuneti care sunt dupa parerea voastra, atributele pe care trebuie sa le posede un blogger cand scrie despre fashion la modul informativ.

mauVErt: A scrie despre fashion la modul informativ presupune, în primul rând, o documentare foarte amplă pe subiectele pe care le abordezi şi, în al doilea, capacitatea de a sistematiza informaţia astfel încât acesta să fie accesibilă cititorilor. Asta implică un grad mare de curiozitate, pasiune pentru domeniu, dar şi obiectivitate. Este important să fii organizat, selectiv (în funcţie de target-ul blogului) şi să verifici informaţia din mai multe surse pentru a o reda cu acurateţe.

A.M.M: Ati reusit intr-un timp foarte scurt sa va impuneti ca fiind o voce care comunica faptele “as they are” fara a va lasa influentati de favoritisme, motiv pentru care ati starnit si starniti atat reactii positive dar  si negative.  Aceste reactii  va motiveaza sau va scad din doza de entuziasm avuta in faza incipienta?

m: Feedback-ul este foarte important, mai ales în online. Cel negativ, exprimat prin comentarii mai mult sau mai puţin răutăcioase, prin aluzii pe reţelele de socializare sau prin reacţii neprietenoase în viaţa reală, ne-a învăţat să nu luăm personal orice remarcă şi ne-a ambiţionat să ne continuăm treaba cu şi mai multă scrupulozitate. Desigur, cel pozitiv vine întotdeauna ca o recompensă pentru lucrul bine făcut.

A.M.M: Exista o vadita competitie intre aceste doua categorii de blog-uri si mai ales exista o rivalitate exprimata destul de agresiv si pe alocuri penibil. Aceste reactii provin in mare parte dinspre tabara  jurnalistilor de moda, detinatori de blog-uri. De ce credeti ca se intampla asta?

m: Nu credem că există o competiţie reală între blogurile de stil personal şi cele informative, tocmai pentru că modalitatea de exprimare este diferită. Avantajul blogurilor de stil personal este că personajele sunt mult mai vizibile şi îşi câştigă mult mai facil notorietatea, pentru că pot să se adreseze foarte uşor unui public internaţional. Problema vine, cel mai probabil, dintr-o neînţelegere clară a statutului pe care fiecare vrea să-l obţină: jurnaliştii ajung lideri de opinie, în timp ce blogerii de stil personal devin surse de inspiraţie vestimentară.

A.M.M: Ce beneficii (in afara de statisfactia personala) va poate aduce faptul ca incet, incet deveniti o voce demna de luat in seama pe scena jurnalistilor de lifestyle and fashion  din Romania?

m: În cazul nostru, beneficiile materiale nu sunt deocamdată,  notabile.  Cel mai important este că am reuşit să stabilim nişte relaţii fireşti cu persoane din domeniu, că putem avea acces la evenimentele de modă care ne interesează şi că munca noastră a fost apreciată în diferite publicaţii.

A.M.M: „Ipostaza in care un fashion journalism blogger pretinde beneficii materiale in schimbul publicarii pe blog a unor informatii  este mai verticala  decat vanzarea de spatiu publicitar pe blog-urile de personal style. ”

Este o afirmatie emisa de unul dintre jurnalistii de moda din Romania, care activeaza in mediul online. Care este parerea voastra raportat la aceasta afirmatie?

m: Până la urmă, ambele categorii de bloggeri încearcă să îşi „vândă” publicul. Important este să încerci să găseşti modalitatea cea mai avantajoasă astfel încât informaţia să nu fie trunchiată şi publicul să resimtă cât mai puţin influenţa advertiserilor. Este penibil când scrii despre brand-uri internaţionale premium şi vinzi spaţiu publicitar unor brand-uri de calitate îndoielnică. Cu alte cuvinte, credem că informaţia şi publicitatea se pot îmbina armonios dacă ştii cum să păstrezi standardele.

REVANŞA

mauVErt: Cum crezi că e mai comod să îţi câştigi notorietatea : să postezi fotografii cu tine în diverse ţinute sau să scrii texte consistente despre subiecte legate de modă ?

Ana-Maria Morodan: Prima este legata in mare parte de simtul tau estetic si de  informatie. Pentru a doua ipostaza este nevoie de studiu, documentare si multe ore petrecute in fata calculatorului. Q.E.D.

m: Imaginea pe care ţi-ai construit-o pe blog este aceeaşi cu cea pe care o ai în viaţa reala?

A.M.M: Pentru o mai buna acuratete a raspunsului ati putea sa faceti un sondaj de opinie printre oamenii aflati in imediata mea apropiere.

m: Eşti foarte prolifică în activitatea de pe blog. Asta presupune că îţi ‘alimentezi’ constant garderoba cu piese pe care le porţi, poate, o singură dată. În ce măsură crezi că te transformă acest fapt într-o victimă a modei?

A.M.M: Daca una dintre conotatiile acestei etichete se refera la dorinta permanenta a unui individ de a se inconjura de lucruri frumoase, imi asum acest stigmat. Daca vorbim despre depersonalizare si achizitia pieselor vestimentare impulsiv si in neconcordanta cu personalitatea ta, nu cred ca este aplicabila in cazul meu. Desi este normal ca evolutia noastra la nivel de individ sa ne reflecte si pe plan vestimentar, cu o singura accesare a blog-ului meu o sa constatati ca existe anumite atribute care sunt o constanta in evolutia mea stilistica.

m: Ai ajuns să resimţi faptul că activitatea ta devine mai mult o obligaţie faţă de advertiseri decât un hobby ?

A.M.M: În niciun moment. Îmi place mult ceea ce fac cu High Street Cardigans. Desi la prima vedere poate fi catalogata drept frivola, aceasta activitate  a reusit sa ma disciplineze si sa-mi impuna o anumita rigurozitate zilnica care s-a dovedit a fi benefica si constructiva pentru mine.

m: De ce consideri ca blogurile de personal style sunt importante pentru industria modei?

A.M.M: Cred ca impreuna cu blogurile de street style au reusit sa prezinte aceasta industie unui public vast intr-un mod comprehensibil.

foto: Cătălin Opritescu – lightaholic.com 
Advertisements

3 responses to “Personal Style BLOG / vs / Fashion Journalism BLOG

  1. modniza 18 January, 2012 at 6:34 pm

    foarte interesant.o iubesc pe Ana ! si blogul Mauvert citesc cu interes.felicitari!

  2. mauVErt 18 January, 2012 at 9:26 pm

    Mulțumim! Ne bucurăm că vă place mauVErt. Vă așteptăm oricând pe la noi :).

  3. Pingback: The Wi(n)dow – povestea fotografiilor în vitrină « mauVErt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: