MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Vederi din SHOWROOM: Venera Arapu

Săptămâna trecută am fost invitaţi la magazinul Venerei Arapu de pe strada Banu Antonache nr. 59 pentru un preview al colecţiei toamnă-iarnă 2012-2013. Vizita a fost un prilej bun ca să ne concentrăm din nou atenţia asupra unuia dintre cei mai cunoscuţi designeri români.

Numele Venerei Arapu este frecvent vehiculat în zona de fashion şi lifestyle autohton, pentru că de-a lungul anilor a devenit un personaj iconic. Toată lumea este familiarizată cu apariţiile sofisticate ale Venerei la evenimentele high class din Bucureşti. Cu toţii am ţinut, la un moment dat, în mână, o copertă care o înfăţişa pe Venera într-un decor somptuos realizat de ea. Oricine a auzit de Venera Arapu îi asociază brand-ul cu oraşul ei de suflet, Paris. Putem să punem semnul egal între numele ei şi designul vestimentar, cel de interior şi un business profitabil.

Cu toate acestea, în ultimii ani, imaginea hainelor marca Venera Arapu a fost una incertă pentru piaţa din România. După ani de zile în care a vândut doar în Asia şi Europa, în toamna anului trecut a redeschis un boutique sub numele propriu în Bucureşti.

Ca un scurt istoric, Venera a absolvit Facultatea de Modă din cadrul Academiei Naţionale de Artă din Bucureşti (promoţia 1996), apoi şi-a continuat studiile la Şcoala Superioară de Arte şi Tehnici de Modă din cadrul ESMOD, din Paris, unde a şi locuit timp de 12 ani. Acolo a beneficiat de un stagiu de pregătire la Givenchy în perioada în care designerul casei era Alexander McQueen, iar în 1997 a fost primul designer român care a prezentat o colecţie în cadrul Săptămânii Modei de la Paris. În tot acest timp, fabrica ei de textile din Bucureşti producea atât pentru brandul propriu, cât şi în sistem lohn pentru clienţi din străinătate, dintre care cel mai cunoscut este Versace. În perioada în care viaţa ei se împărţea între Paris şi Bucureşti, Venera a atins cu bagheta ei magică şi localuri extrem de cunoscute în Bucureşti precum Gaia, French Bakery, Balthazar şi  propriul ei restaurant, Market 8.

În 2010 a început să predea cursuri de modă şi business la Universitatea de Arte din Bucureşti, la secţia de design vestimentar. După un an în care şi-a dat seama că studenţii nu au aproape niciun contact cu industria, Venera a decis să pună bazele Asociaţiei pentru Creaţie Vestimentară Românească. Cu alte cuvinte, a încheiat un parteneriat cu Universitatea de Arte prin care studenţii să facă stagii de practică în atelierul şi în fabrica ei.  Acesta a fost momentul premergător lansării brand-ului VITRINA. Creaţiile realizate de studenţi pentru noul brand pot fi cumpărate din boutique-ul pe care Venera l-a deschis în octombrie 2011, în zona Floreasca.

La press brunch-ul organizat săptămâna trecută în magazin am cunoscut-o pe Maria Trepcea, persoana care se ocupă de partea de comunicare a brand-ului Venera Arapu. Maria ne-a prezentat colecţia toamnă-iarnă 2012 şi ne-a expus direcţia pe care Venera vrea să o impună liniei sale vestimentare. Pentru că însuşi designerul are o personalitate eclectică, stilul ei flamboaiant se regăseşte şi în piesele vestimentare imprimate digital. Rochiile şi bluzele de mătase au imprimate siluete feminine îmbrăcate provocator, care de la distanţă crează iluzii optice. Munca pentru colecţie a fost aşadar dublă, întrucât în prima fază au fost realizate ţinutele care au fost fotografiate, iar în a doua, imaginile au fost imprimate pe produsele finale.

Am coborât şi în atelierul situat la subsolul magazinului, unde am găsit-o pe Venera, care lucra alături de asistente şi de fiica ei Clea, la un birou mare din lemn masiv patinat. În continuarea biroului, într-un spaţiu suficient de mare, croitoresele făceau ultimele retuşuri pentru Venera Arapu Couture, colecţia cu care designerul va fi prezent la cel mai cunoscut târg de modă din Orientul mijlociu – The Bride Show – organizat în fiecare an la Dubai. Foarte amabilă şi încântată de curiozitatea noastră, Venera ne-a invitat să facem un tur al atelierului pentru a vedea exact cum se desfăşoară munca pentru o colecţie.  Conceptul de iluzie optică a fost păstrat şi pentru unele dintre rochiile lungi din mătase albă care aveau imprimate siluete îmbrăcate all black.

Creaţiile Venera Arapu vor fi disponible şi într-un magazin on-line integrat în site-ul care va fi lansat în curând.

Cum vi se pare colecţia Venera Arapu toamnă-iarnă 2012-2013? 

Citiţi mai multe articole din seria “Vederi din SHOWROOM”

text: Ioana Voicu
Fotografii: Claudiu Enescu

Advertisements

2 responses to “Vederi din SHOWROOM: Venera Arapu

  1. Pingback: The Royal DIET « mauVErt

  2. Pingback: RFB » The Royal DIET

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: