MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Ecuaţii cu necunoscute în modă

Cele mai recente veşti care au crescut pulsul oamenilor din industria modei sunt cele legate de mutările designerilor de la o casă de modă la alta. În fiecare an suntem martorii unor permutări spectaculoase şi în cele mai multe cazuri, neaşteptate, pe care ni le servesc vârfurile ierarhice ale grupurilor de lux.

Raf Simons, noul director de creaţie al casei Dior

Un mare şoc al ultimilor ani a fost cu siguranţă înlăturarea din februarie 2011 a lui John Galliano de la Christian Dior, casa al cărei director artistic fusese timp de 15 ani. Cauza a fost o replică antisemită rostită după prea multe pahare de alcool într-un restaurant parizian, care l-a trimis direct la tribunal sub acuzaţia de comentarii rasiste. Unele surse susţin că ar fi fost vorba despre o conspiraţie foarte atent pusă la punct pentru a-l înlătura pe designerul mult prea teatral pentru perioada de criză şi recesiune economică prin care trecem.

Timp de un an de zile, colecţiile Dior au fost realizate de foştii asistenţi şi de echipa lui Galliano, perioadă în care grupul LVMH a curtat designeri precum Marc Jacobs, Riccardo Tisci sau Christopher Kane pentru a ocupa postul de director artistic al casei. Încetul cu încetul, veştile despre John Galliano au încetat să mai apară, acesta fiind trimis cu forţa într-un con de umbră.

După lungi deliberări, zilele trecute a fost confirmat faptul că noul director artistic al casei Christian Dior este Raf Simons, care a părăsit casa Jil Sander (la cârma căreia a revenit însăşi fondatoarea Jil Sander), cu doar o lună în urmă. Se pare că belgianul aduce exact suflul nou pe care conducerea Dior vrea să-l impună casei, după ce stilul exagerat de dramatic al creaţiilor lui Galliano devenise, în opinia lor, depăşit. Pe cât de şocantă pentru unii, pe atât este de îmbucurătoare pentru alţii alegerea lui Raf Simons pentru a ocupa noul post. Liniile curate şi minimaliste cu care ne-a obişnuit la Jil Sander, în combinaţie cu moştenirea istorică a casei Dior, prevestesc că viitoarele colecţii Christian Dior vor atinge apogeul eleganţei.

Pilati, încotro?

O altă ecuaţie cu necuscută care le dă bătăi de cap celor din industria modei este întrebarea ce se va întâmpla cu Stefano Pilati, acum că a plecat de la Yves Saint Laurent? Postul lui de la YSL a fost repede ocupat de Hedi Slimane, designerul care a devenit celebru pentru cei sapte ani pe care i-a petrecut revoluţionând moda masculină la Dior HOMME.

În timp ce în aer pluteşte o emoţie colectivă legată de faptul că Slimane nu a mai realizat până acum nicio colecţie pentru femei, încep să apară zvonuri cum că italianul Pilati este eligibil pentru casa Giorgio Armani, al cărei designer în vârstă de 77 de ani s-ar putea retrage în viitorul apropiat.

Ce părere aveţi despre venirea lui Raf Simons la Dior?

text: Ioana Voicu
surse: vogue.co.uk, wwd.com, fashionologie.com
Advertisements

One response to “Ecuaţii cu necunoscute în modă

  1. Pingback: O nouă eră (Yves) Saint Laurent « mauVErt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: