MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Daphne Guinness – Lecţia de vanitate

Fiecare persoană are o abordare diferită faţă de modă: de la cele care trăiesc prin modă şi respiră modă, până la cele pentru care  moda este o preocupare frivolă, iar hainele au doar funcţie utilitară. De fapt, toţi suntem nişte personaje, însă la fel ca într-o piesă de teatru, există unii care sunt mai proeminenţi decât ceilalţi. 

Daphne Guinness este o astfel de apariţie ciudată. În ultimii ani, ea s-a făcut remarcată prin cele mai surprinzătoare, intrigante şi cameleonice alegeri vestimentare. Fie că aleargă prin Place Vendôme sau poartă o discuţie cu Carine Roitfeld la o cină oarecare, ori asistă sfioasă la un discurs funerar, doamna Guinness reuşeşte întotdeauna să atragă toate privirile asistenţei. Părul ei vopsit ca blana de sconcs a ajuns aşa dintr-o greşeală pe care s-a gândit apoi să o exploateze într-un mod creativ. Trupul suplu poate fi încorsetat într-o rochie din paiete, din cea mai recenta colecţie Chanel Couture, sau înveşmântat în maiestoase drapaje greceşti ori în armuri future din materiale rigide. Niciodată nu-i lipsesc bijuteriile preţioase cu diamante şi pantofii cu platformă inspiraţi de renumiţii chopine ai curtezanelor veneţiene din secolul XVI, a căror dimensiune sfidează atât preceptele feminităţii, cât şi legile gravitaţiei; uneori la propriu, pentru că a fost surprinsă de câteva ori căzând de pe platformele special create pentru ea de Christian Louboutin.

Pentru ediţia din martie a publicaţiei Tatler Hong Kong, Daphne Guinness a fost fotografiată de duo-ul Markus Klinko şi Indrani Pal-Chaudhuri, purtând unele dintre cele mai specatculoase creaţii haute-couture semnate: Chanel, Azzedine Alaia, Serkan Kura şi Genghis Khan.

 

Cine este de fapt această “creatură” împodobită cu diamante şi pene?

Probabil că nu există vreo persoană interesată de modă care să nu fi auzit la un moment dat de ea. Daphne Guinness este moştenitoarea unei familii de berari irlandezi, una din nepoatele Dianei Mitford, fosta soţie a lui Spyros Niarchos – descendentul unei dinastii greceşti extrem de bogate, mama de 44 de ani a trei copii, actuala consoartă a lui Bernard-Henri Lévy – un bogat intelectual francez, şi o muza pentru fotografi ca David LaChapelle şi Steven Klein, dar şi designeri precum Gareth Pugh sau Karl Lagerfeld.

Faptul că este mereu descrisă în funcţie de bărbaţii din viaţa ei se relevă şi în schimbările sale radicale de imagine din ultimul deceniu. În timpul căsătoriei cu Niarchos era în permanenţă înconjurată de bodyguarzi şi de staff-ul personal, iar viaţa lor se desfăşura pe insula privată a clanului din Grecia şi în reşedinţele acestora din New York şi Saint Moritz. Niarchos era un soţ gelos si posesiv, iar Guinness devenise foarte reţinută şi conservatoare sub jugul căsătoriei lor. Izolată ca într-o cuşcă Fabergé, Daphne a încercat să scape de constrângerile vieţii ei prin haine. Divorţul a fost pentru ea o eliberare şi o impresionantă schimbare de stil.

Daphne Guinness nu este doar o femeie care realizează combinaţii vestimentare excentrice. Colecţionează creaţii haute-couture şi este preocupată frecvent de noi proiecte artistice. A finanţat şi a produs scurt-metrajul “Cashback”, nominalizat la Oscar, şi a regizat un altul, “The Phenomenology of Body”. De asemenea, ea realizează styling-ul pentru editorialele prietenilor ei apropiaţi, fotografii Steven Klein şi David LaChapelle. Dar nu toate eforturile sale artistice sunt mediatizate; ea este, de asemenea şi o mare iubitoare de poezie, a studiat Shakespeare la Academia Regală de Artă Dramatică din Londra, iar în cercuri restrânse cântă ca o perfectă soprana selecţii din opere pe care le-a studiat când avea 20 de ani. În timpul liber, organizeaza licitaţii şi evenimente caritabile la care îşi vinde hainele pentru a ajuta organizaţii de femei din toată lumea.

Un fashion-icon veritabil

Pentru că este bogată şi are statut social privilegiat, dar şi pentru că este binecuvantată cu o teatralitate greu de clasificat, doamna Guinness tinde să devină neînţeleasă pentru mulţi privitori care o consideră ciudată. Cu toate astea, ea este extrem de cerebrală şi nu-i place să fie etichetată drept o excentrică. Asemeni unei gheişe a secolului 21, Daphne are tendinţa de a încălca normele tradiţionale şi de a pune în scenă o imagine neortodoxă, dinamică şi eminamente feminină, cât se poate de relaxată şi firească.

Daphne Guinness a devenit un fashion-icon autentic şi este sursă de inspiraţie pentru toată lumea: de la Lady Gaga la Tom Ford, de la Valentino la hoarde de bloggeri de pe întreg mapamondul. A fost o prietenă apropiată a Isabellei Blow, iar după moartea ei, Daphne a cumpărat întreaga garderobă a editoarei britanice pentru a conserva stilul eclatant al acesteia. A început să se învârtă în lumea modei datorită lui Blow, iar pe Alexander McQueen l-a cunoscut din întâmplare, după ce designerul a remarcat-o pe stradă şi a abordat-o recomandându-se drept cel care a creat jacheta pe care ea o purta în acel moment.

Garderoba ei arată ca o galerie de artă, iar fiecare haină sau bijuterie este tratată ca o operă veritabilă. Când nu gaseşte ceea ce îşi doreşte sau ceea ce îi place să poarte, îşi creează singură. Estimează că a realizat peste 100 de piese vestimentare şi, deşi ar exista cerere pentru asemenea comori, nu are niciun interes să le facă pentru altcineva în afară de ea. Tot ea a fost prima care a purtat pantofii Armadillo – cunoscuţi şi ca lobster-shoes – din colecţia Alexander McQueen primăvară vară 2010. Şi pentru că îi erau cu cinci numere mai mari, i-a căptuşit cu ziare.

   

În 2011 Fashion Institute of Technology din New York, a găzduit expoziţia dedicată garderobei doamnei Guinness. O echipă de 30 de curatori şi croitorese au muncit timp de 2 ani pentru această expoziţie care a reunit în jur de 100 de piese vestimentare şi accesorii personale, creaţii couture ale designerilor Alexander McQueen, Chanel, Christian Dior, Givenchy, Christian Lacroix, Valentino, Azzedine Alaia, Tom Ford, Dolce & Gabbana, Rick Owens şi Gareth Pugh, precum şi haine realizate chiar de ea.

Vă place stilul excentric al lui Daphne Guinness?

text: Claudiu Enescu 
surse: wikipedia.com, nytimes.com, harpersbazaar.com
foto: fashiongonerogue.com
video: asiatatler.com
Advertisements

One response to “Daphne Guinness – Lecţia de vanitate

  1. Vlad iuga 22 April, 2012 at 8:18 am

    Frumos articol, un adevarat omagiu (liric) doamnei Guiness. De bun augur asemenea articole, astept(am) pe viitor publicarea altor articole despre viata si operele ei in viitor 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: