MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Vederi din SHOWROOM: MURMUR

Andreea Bădală vorbeşte despre hainele pe care le creează cu aceeaşi voluptate cu care vorbeşte despre un vin bun sau despre un fel de mâncare gătită la rang de artă. Lucrează intens şi riguros pentru MURMUR, brand-ul pe care îl creşte cu atât de multă plăcere încât decizia de a renunţa la postul de assistant studio manager la Alexander McQueen, în detrimentul propriei afaceri, pare perfect justificată.

Întâlnirea cu Andreea Bădală a fost o invitaţie în povestea ei misterioasă şi seducătoare. Cu aerul că trăieşte în America anilor ’40-’50, Andreea ne-a poftit în showroom, unde am găsit toate piesele din colecţia The Good Wife aşezate aproape matematic pe mese de călcat lângă globuri mari de lumină, dar şi pe stendere iluminate cu lămpi industriale. Decorul simplu şi funcţional în care sunt plasate piesele MURMUR, veritabile instigatoare de gânduri neortodoxe, redă exact sentimentul pe care îl inspiră Andreea ca personaj.

În ziua în care ne-am întâlnit, buclele de divă burlescă îi cădeau perfect pe umăr şi acopereau o parte din găurile tricoului coroziv de culoarea milkshake-ului de mentă. Purta pantaloni plume cu buzunare, imprimaţi cu buline şi o pereche de pantofi vintage decoraţi cu pene. Nimic din înfăţişarea Andreei nu e indiscret sau exagerat, însă ceva din privirea de jad lasă să se întrevadă o senzualitate înnăscută, cea pe care a imprimat-o liniei de lenjerie şi prêtà-porter cu care a făcut furori atât aici, cât şi în străinătate.

După ce ne-am făcut comozi în salonul de primire, am lăsat-o pe Andreea să ne povestească despre paşii pe care i-a urmat în carieră. Cu o voce calmă şi cu un discurs foarte coerent, ea ne-a istorisit parcursul pe care l-a avut din facultate până în prezent. Pentru că studiile de la Universitatea de Artă şi Design din Bucureşti nu au fost suficiente, Andreea s-a concentrat foarte mult pe profesionalizare înainte de a face marele pas către un brand propriu. Aşadar, a făcut stagii de pregătire la Venera Arapu şi Maria Lucia Hohan în ţară, şi la Richard Nicoll, Tata-Naka, Emilio de la Morena şi Alexander McQueen Menswear în afară.

Stagiul la Alexander McQueen

Ştiam despre acest internship la McQueen şi eram foarte nerăbdători să aflăm cum a fost să îl cunoască şi să lucreze cu unul dintre cei mai influenţi designeri ai erei noastre. Andreea îşi aminteşte cu drag despre experienţa unică pe care a trăit-o în cele patru luni de stagiu şi vorbeşte cu modestie despre întâlnirea cu geniul Lee McQueen: „era un tip foarte moody; vorbea foarte puţin, dar cei care lucrau cu el înţelegeau exact ceea ce voia el să exprime”. Nu a ajuns acolo întâmplător, ci a fost unul dintre cele mai înalte target-uri pe care şi le-a setat în materie de studii.

Ştia că după ce a petrecut suficient de mult timp în atelierele de creaţie pentru femei, avea nevoie de experienţă şi în divizia de menswear, pentru a se concentra pe disciplina detaliilor subtile şi riguroase. Acolo a învăţat cea mai importantă lecţie despre ce înseamnă concept şi tehnică impecabilă, în timp ce a lucrat la colecţia toamnă-iarnă 2010/2011 a brand-ului. În sediul McQueen din Londra, în care există o mică industrie foarte bine pusă la punct, nişa Andreei a fost pe tipar creativ. A făcut şi a refăcut sute de tipare şi a lucrat mult pe mulaje, pentru ca, în final, una dintre jachetele propuse de ea să fie prelucrată la Milano şi introdusă în prezentare. Perfecţionismul şi perseverenţa ei au făcut să fie unul dintre cei patru stagiari care au plecat împreună cu echipa McQueen de la Londra la Milano, pentru prezentarea colecţiei din timpul Săptămânii Modei pentru bărbaţi. Atunci s-a ivit şi oportunitatea de a se angaja în companie, când s-a eliberat un post de assistant studio manager, iar cei vizaţi pentru ocuparea lor erau cei mai buni stagiari, printre care şi Andreea.

A fost cea mai grea decizie pe care a luat-o vreodată, însă a hotărât că a stat suficient de mult încât să vadă care e mecanismul din spatele unui brand atât de puternic şi că după această experienţă, este pregătită să se întoarcă în România, unde să îşi deschidă propriul atelier.

Cum s-a născut Murmur?

În timpul şederii în Londra, începuse să îşi contureze în minte ideea despre ce vrea să facă. Oraşul a fost cel propice pentru a observa că acolo, lumea nu ezită să îşi exprime sexualitatea prin vestimentaţie, iar acesta nu trebuie să fie neaparat un aspect vulgar. Ba mai mult, a avut ocazia să se documenteze despre brand-uri de lenjerie cu un impact major pe piaţa de lux, ca Agent Provocateur sau Bordelle şi a descoperit magazine specializate pe ideea de lux erotic, precum preferatul ei, Coco de Mer.

Cu toate acestea, scopul Andreei nu a fost să creeze doar lenjerie intimă, în sensul tradiţional al cuvântului. A vrut ca prin piesele pe care le imaginează, să se întoarcă la valoarea estetică iniţială a femeii, aceea de tezaur sublim. Mai mult, a avut flerul să realizeze că pe piaţa de la noi, erotismul nu este exprimat la nivel de artă, ci doar în cel mai vulgar mod cu putinţă, şi că acesta ar fi segmentul ideal pe care ea să îl exploateze.

Aşa s-a născut MURMUR, numele care să exprime senzualitatea fără să o strige. În prima colecţie, Traces, Andreea le-a pus cămăşilor şi salopetelor nişte fermoare speciale care, bruscate, se desfăceau dintr-o singură mişcare. În cadrul aceleiaşi colecţii a dezvăluit rochiile şi tricourile corozive, realizate din tricot gravat. Filosofia lor este că în timp, se dezbracă singure pe tine, găurile accentuându-se după fiecare spălare. Ideea acestor tricouri a venit în urma unor experimente în atelier şi a devenit, între timp, un proces atât de complex, încât Andreea şi echipa ei au ajuns să prepare singuri culorile dorite pentru fiecare model în parte şi doar după aceea să trimită materialele în ateliere specializate unde să fie vopsite.

A urmat colecţia Magnetise, pentru toamnă-iarnă 2011-2012, în care a exploatat antiteza transparent-opac şi grafismul corsetelor şi al hamurilor ca elemente centrale ale rochiilor. În colecţia primăvară-vară 2012 intitulată sugestiv The Good Wife, Andreea Bădală şi-a imaginat femeia perfectă, casnica anilor ’50, care e atât administratorul ideal al căminului, cât şi femeia fatală care să ştie cum să menţină o relaţie amoroasă de durată. Şi de data aceasta, hainele au mecanisme ingenioase pentru dezbrăcare rapidă, detalii cu transparenţe sau decupaje care să dezvăluie suficient de multă piele încât să incite, dar suficient de puţină încât să nu cadă în vulgaritate.

Această linie fină de demarcaţie dintre lenjerie intimă şi prêt-à-porter i-a sedus şi pe buyerii străini, care au fost mai mult decât încântaţi de direcţia brand-ului MURMUR, atunci când l-au descoperit la Târgul de Prêt-à-Porter de la Paris. Andreea ne-a povestit că în fiecare zi primeşte solicitări de la clienţi din străinătate. În prezent, piesele sunt de vânzare în boutique-uri on-line din Londra şi Paris, cel mai celebru fiind Mise en Cage. În plus, colecţiile MURMUR sunt promovate pe nenumărate blog-uri şi site-uri internaţionale. În România, puteţi achiziţiona linia Murmur prin comandă directă la showroom-ul deschis publicului sau on-line pe Molecule-F.

Pentru viitor, echipa din spatele brand-ului şi-a propus să dezvolte linia MURMUR Take Away, care va fi o extensie la preţuri accesibile a brand-ului, astfel încât oricine e pasionat de design-ul MURMUR să îşi poată achiziţiona o piesă.

Citiţi mai multe articole din seria “Vederi din SHOWROOM”

text: Ioana Voicu
Foto: Claudiu Enescu
showroom MURMUR: Strada Icoanei, nr. 75 A, Bucureşti

Advertisements

6 responses to “Vederi din SHOWROOM: MURMUR

 1. zipcodefashion 24 April, 2012 at 8:38 am

  imi place foarte mult perspectiva voastra asupra atelierelor creative din Bucuresti. demersul jurnalistic m-a atras prima data la blog-ul vostru si ma bucur ca ati reinceput sa postati mai des articole pe care le citesc mereu cu placere. felicitari

  • mauVErt 24 April, 2012 at 9:46 am

   Dragă Alexandra,

   Ne bucurăm că citeşti cu plăcere articolele noastre. Vrem să le oferim cititorilor conţinut original într-o proporţie cât mai mare, iar feedback-ul este mereu binevenit.

   Toate cele bune,
   mauVErt team

 2. Pingback: Fashion FILM: The Wall [MURMUR] « mauVErt

 3. Pingback: Inna, senzualitate de budoar în clipul Inndia « mauVErt

 4. Pingback: Lady Gaga si Britney Spears poarta MURMUR | MAUVERT

 5. Pingback: Joc de roluri cu noua linie MURMUR Roleplay | MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: