MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Savoarea şi tradiţia Schlumberger

Când a fost fotografiată la primele ore ale dimineţii într-o ţinută despre care mulţi au crezut că e imposibil de purtat altundeva decât la o recepţie, Anna Dello Russo a declarat că pentru ea nu mai are importanţă momentul zilei şi că nici măcar nu are nevoie de o ocazie specială pentru a purta o rochie aurie de seară. Lecţia pe care am învăţat-o de la ea este că dacă îţi place un lucru şi te simţi bine cu el, oricât ar fi de sofisticat, poţi să ţi-l însuşeşti ca şi când ar fi făcut parte dintotdeauna din universul tău cotidian.

Asemenea unei creaţii couture, şampania este considerată apanajul luxului şi a intrat în mentalul colectiv ca băutura desfăcută doar în momente de sărbătoare. La fel cum doar anumite case de modă au voie să declare că realizează haute couture, pentru a evita orice confuzie, este bine de ştiut că doar vinurile spumante provenite din regiunea Champagne din Franţa pot fi numite şampanie. Toate celelalte îşi păstrează denumirea tehnică de vin spumant. Oricare ar fi provenienţa lor, calitatea cea mai apreciată la vinurile spumante este metoda de fabricaţie.

Metoda tradiţională, champenoise, presupune ca cea de-a doua fermentare a băuturii să aibă loc în sticlă, procedură ce încă mai implică rotirea manuală a fiecărei sticle din cramă zilnic. Pentru a fi siguri că fiecare sticlă din cramă este rotită, la baza fiecarei sticle de Schlumberger este marcat un punct alb, cunoscut sub numele de punct de cramă. Acesta atestă că fiecare sortiment Schlumberger este obţinut prin metoda tradiţională. Perlajul şi gustul fin al diferitelor sortimente Schlumberger este dat de perioada de maturare de până la 48 de luni.

Vinurile spumante Schlumberger sunt produse în Austria prin metoda tradiţională, fapt certificat de punctul de cramă de la baza fiecărei sticle. Istoria lor începe în 1842, când Robert Schlumberger, un austriac care a învăţat tainele producerii şampaniei în cramele din Reims, Franţa, unde a fost maestru pivnicer la “Ruinart Père et Fils”, îşi deschide propria afacere cu şampanie. Schlumberger a cucerit nu doar înalta societate din Austria, ci şi pe cea britanică, băutura lui devenind la 1862 recunoscută şi apreciată la curtea Reginei Victoria a Angliei. În prezent, Schlumberger este un brand cu tradiţie, apreciat de cunoscătorii din întreaga lume.

Oricât de strictă ar fi dieta, una dintre plăcerile noastre vinovate în după-amiezele de vară este să ne delectăm din când în când cu reţete noi de deserturi sau de cocktail-uri. Pentru că am degustat vinurile spumante Schlumberger la nenumărate evenimente la care am participat, ne-am făcut o provizie serioasă pentru zilele incendiare în care nu am dori decât să stăm pe şezlonguri la umbră şi să ne bucurăm de perlajul fin al unui vin spumant răcoritor.

Pentru un weekend la mare, în kit-ul de obiecte esenţiale pentru plajă am inclus şi miniatura de Schlumberger Golden Dry, ideală pentru un beach picnic în doi.

Acasă, după un brunch în familie, am experimentat vinul spumant Schlumberger cu sucurile naturale beckers bester din fructe presate direct.

Mimosa

În 1925, un barman al hotelului Ritz din Paris, a creat Mimosa, un cocktail răcoritor care a devenit rapid băutura preferată a doamnelor care luau brunch-ul în restaurantul hotelului.

De fapt Mimosa este o variaţie de Buck’s Fizz, un alt cocktail celebru creat în 1921 de Pat McGarry, un barman al clubului Buck din Londra. Singura diferenţă între cele două este inversarea proporţiilor de dozaj a băuturilor. Un Mimosa perfect se serveşte dintr-un pahar flute în care se pun o treime şampanie sau vin spumant sec şi două treimi de suc de portocale. Pentru o tuşă de rafinament mai poţi pune câteva picături de Cointreau.

Noi am preparat Mimosa cu ⅓ de Schlumberger Golden Dry şi ⅔ de suc de portocale  beckers bester. E important ca o şampanie sau un vin spumant premium să fie combinate cu un suc de aceeaşi calitate. beckers bester este alegerea perfectă pentru că nu conţine adaos de zahăr, nu are coloranti sau conservanti şi este obţinut din 21 portocale proaspete presate direct.

Dacă citricele ţi se par anoste şi îţi doreşti o combinaţie mai exotică, poţi înlocui sucul de portocale cu nectarul beckers bester Maracuja. Savoarea intensă de fructul pasiunii se combină perfect cu gustul armonios şi parfumat de Schlumberger Golden Dry.

Fresh KIR

Kir-ul este băutura perfectă pentru o seară în compania prietenilor. La începuturi el se prepara din vin alb sec şi Crème de Cassis (lichior de coacăze negre). Acest cocktail era băutura preferată a preotului Félix Adrien Kir, primar al Dijon-ului, de la care şi-a primit şi denumirea sub care îl cunoaştem astăzi. Din 1950 şi până în prezent au apărut mai multe variaţii de Kir, însă cel mai elegant este Kir-ul Royal, în care vinul alb este înlocuit cu şampanie sau vin spumant.

Pentru vară preferatul nostru este Fresh Kir, realizat din ¾ vin spumant Schlumberger Golden Dry şi ¼ nectar de coacăze negre beckers bester. Savoarea coacăzelor negre presate direct se îmbină perfect cu vinul spumant Schlumberger, rezultând un cocktail parfumat şi uşor dulceag.

Ţie cum îţi place să bei şampania sau vinul spumant?

*  Consumaţi Schlumberger responsabil! 

text: Ioana Voicu & Claudiu Enescu
Foto: Claudiu Enescu
Advertisements

3 responses to “Savoarea şi tradiţia Schlumberger

  1. Dana M. 24 July, 2012 at 9:11 am

    Schlumberger este sampania mea preferata. Ne-ati dat niste sugestii super. Abia astept sa prepar cocktailurile astea la urmatoarea petrecere cu prietenii.

  2. Pingback: Concurs: Celebrează vara cu Schlumberger! « mauVErt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: