MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Mary Katrantzou – Vederi din 2013

După vacanțe de vară interminabile petrecute pe malul mării, septembrie și octombrie sunt lunile în care activitatea din industria modei este reluată în forță. Și ce alt mod mai bun de a o lua de la început decât prin Săptămâna Modei? Toamna designerii își prezintă la New York, Londra, Milano și Paris viziunile pentru vara următoare. Maratonul show-urilor de Londra tocmai s-a terminat, iar ștafeta a fost predată, ca în fiecare sezon, Săptămânii Modei de la Milano.

Unul dintre cei mai așteptați designeri de pe scena londoneză este Mary Katrantzou, care încă de la debutul său din 2009 este considerată un geniu al imprimeurilor. De la coliere supradimensionate, la tablouri impresioniste și interioare baroce, la porțelan pictat sau abajururi de veioze, toate au fost, la un moment dat, transpuse pe rochiile care au devenit obiecte ale dorinței pe întreg mapamondul. Pentru sezonul primăvară-vară 2013, designerul de origine greacă și-a materializat pasiunea pentru cultură și diversitate exploatând colecții de filatelie. Rezultatul: imprimeuri cu timbre supradimensionate din jurul lumii.

 

Colecția a debutat cu ținute pe care forma timbrelor era perfect descifrabilă, pentru ca pe parcurs, doar marginile crenelate ale acestora să păstreze firul roșu. Trecerea imprimeurilor de la concret la abstract este lină, ideea de carte poștală care face înconjurul lumii fiind păstrată prin mici detalii precum ștampile, nume de țări sau prețuri.

 

Un alt detaliu de remarcat în colecția primăvară-vară 2013 al lui Mary Katrantzou este că de data aceasta a renunțat la volumetriile complicate și a mers pe linii simple, curate, traduse prin rochii și topuri în formă de A, jachete tăiate drept sau gulere scrobite.

 

După primele două treimi ale colecției, detaliile filatelice devin greu observabile, iar designerul introduce o nouă temă: cea a bancnotelor internaționale. Fără a fi un statement grosolan, imprimeurile pun în evidență grafica minuțioasă și complexă a unor obiecte pe care le folosim zilnic, dar pe care rareori le studiem îndeaproape: banii. Pentru realizarea efectului de strălucire pe care îl au bancotele pentru a nu fi falsificate, Mary Katrantzou a împodobit liniile fine ale imprimeurilor cu cristale Swarovski colorate.

 

foto: style.com
text: Ioana Voicu
Advertisements

One response to “Mary Katrantzou – Vederi din 2013

  1. Emanuel I. 20 September, 2012 at 7:41 pm

    E un geniu.
    Superba colectie!
    😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: