MAUVERT

fashion & lifestyle blog

O nouă eră (Yves) Saint Laurent

Săptămâna Modei de la Paris (care se încheie astăzi) a fost una plină de tensiune și așteptări ridicate, având în vedere permutările care au avut loc acum câteva luni la unele dintre cele mai mari care de modă pariziene. Prima colecție pret-a-porter semnată de Raf Simons pentru Dior a urmat direcția epurată pe care designerul a imprimat-o și colecției haute couture toamnă-iarnă 2012, ceea ce era oarecum de așteptat. Pulsul întregii suflări a modei a crescut, însă, înaintea prezentării (Yves) Saint Laurent primăvară-vară 2013, prima sub egida lui Hedi Slimane.

Așadar, în sala din Grand Palais a fost o concentrare de nume grele din lumea modei, reunită altă dată într-un număr atât de impresionant doar cu ocazii funeste. Pe lângă Pierre Bergé, partenerul de viață al maestrului Yves, în primul rând așteptau nerăbdători noua interpretare dată stilului inegalabil al lui Saint Laurent, designeri precum Diane von Furstenberg, Vivienne Westwood, Riccardo Tisci (cunoscut pentru faptul că nu merge la prezentările nimănui în afară de ale sale), Marc Jacobs, Alber Elbaz sau Azzedine Alaïa.

După un show de lumini aurii care prevestea sacourile brodate integral cu paiete în aceeași nuanță, Hedi Slimane a trimis pe podium, pe ritmuri senzuale de blues, ținute de inspirație masculină, stilizate în stilul anilor 70 cu pălării de fetru cu boruri largi.

Pălăriile nu au fost singurul detaliu șaptezecist, ci și mânecile lungi și fluide sau rochiile lungi și ample care au apărut spre sfârșitul prezentării. Motivele celebre ale casei Saint Laurent precum capa, sahariana sau tuxedo-ul au fost transpuse cu succes în colecția unitară semnată de Hedi Slimane. Laitmotivul a fost, desigur, costumul bărbătesc, atât de drag lui Yves și în același timp, atât de apropiat de savoir faire-ul lui Slimane, care a realizat doar colecții de menswear până în prezent.

Chiar dacă inspirația colecției a fost clar perioada de aur a rock-ului, anii 70, Hedi Slimane a avut grijă ca ținutele lui să nu cadă în extrema hippy, cu toată dezordinea și neglijența aferente curentului. Accentele de rebeliune au fost dozate cu măsură, pentru că, privite într-un styling mai apropiat de zilele noastre, sau luate separat, piesele în sine sunt făcute pentru garderoba femeii moderne, care investește în haine precum în obiecte de lux.

La fel ca după orice mare show care nu poate fi tratat cu indiferență, criticile au fost atât pozitive, cât și negative. În timp ce Betty Catroux, muza lui Yves Saint Laurent, l-a proclamat pe Hedi Slimane salvatorul casei, alți editori au fost rezervați și au spus că e nevoie de mai mult de o colecție pentru a înțelege direcția pe care vrea să o impună noul designer. Un lucru este sigur: Hedi Slimane nu va fi prea reverent în fața industriei. A revoluționat moda masculină o dată cu celebrele costume super slim fit pe care le-a creat pentru Dior Homme și nu se va teme să zguduie puțin și casa Yves Saint Laurent, prea impregnată de personalitatea și obsesiile Maestrului Yves.

Poate tocmai de aceea, primul pas pe care l-a făcut atunci când a fost numit director de creație al casei a fost un rebranding-ul vizual al acesteia: numele să fie schimbat în Saint Laurent. Chiar dacă a apărut ca un șoc, logica lui Slimane nu este una de condamnat. Bunăoară, nu vorbim despre brand-uri precum Hubert de Givenchy sau Cristobal Balenciaga. Procesul de schimbare va avea loc în timp. De exemplu, pe Grand Palais, în seara prezentării, tronau două mash-uri uriașe care încă purtau sigla YSL. Și chiar dacă Y-ul va dispărea încet-încet din identitatea vizuală a brand-ului, cel puțin în secțiunea de articole vestimentare, fashionistelor le va mai rămâne pentru un timp sigla clasică pe obiectele de marochinărie. Este un fapt cunoscut că acestea, alături de cosmetice și parfumuri, sunt cele care aduc cele mai vânzări brand-urilor de lux, așadar e mai înțelept ca ele să rămână neschimbate. În cazul în care Hedi Slimane va regândi imaginea pentru toate diviziile barnd-ului, celebrele poșete Muse, Cabas Chyc sau Belle de Jour vor deveni obiecte de colecție.

În campania 100 de poșete se află mai multe genți YSL, printre care și modelul Cabas Chyc gri închis, pe care mauVErt îl poartă săptămâna aceasta în avanpremieră. Înscrie codul unic de pe interiorul ambalajului la 1718 și intră în clubul exclusivist al purtătoarelor de poșete de lux. 

 Şi tu te poţi afişa cu această poșetă de colecție dacă te înscrii în concurs!

Dacă eşti una dintre cele 100 de câştigătoare ai ocazia să porţi, pe rând, 12 poşete de lux, printre care şi Cabas Chyc de la Yves Saint Laurent. Vestea cea bună? Ultima poşetă pe care o primeşti rămâne a ta!

Asta înseamnă să câştigi o poşetă şi să porţi mai multe. Pentru că o tentaţie nu vine niciodată singură.

text: Ioana Voicu
Colaje: Claudiu Enescu, foto: beforeyoukillusall.com, style.com, kinder bueno
Advertisements

One response to “O nouă eră (Yves) Saint Laurent

  1. Ultima moda 23 October, 2012 at 1:32 pm

    Acum doi ani am fost si eu acolo. Sper ca fiecare an sa fie ca acela. YSL a impresionat prin stilul extrvagant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: