MAUVERT

fashion & lifestyle blog

The TREND: Baroc

Cea mai apreciată tendinţă pentru sezonul toamnă-iarnă 2012-2013 este, fără doar şi poate, ornamentarea vestimentaţiei în stil baroc. Broderiile şi aplicaţiile aurii au schimbat perspectiva asupra ţinutelor în tonuri închise aferente sezonului rece. Hainele nu mai sunt doar piese funcţionale care să protejeze corpul împotriva frigului, ci adevărate opere de artă pentru garderobele colecţionarilor.

Grandoarea şi exuberanţa arhitecturii, decoraţiunilor şi picturilor italiene din secolul al XVII-lea au fost principala sursă de inspiraţie pentru  designeri, care au trimis pe podium manechine înveşmântate fastuos, ca pentru ceremonii religioase în cele mai impozante catedrale catolice.

Desigur, cei care au promovat această tendinţă au fost chiar designerii italieni, mândri de moştenirea lor culturală şi de bogăţia detaliilor stilului baroc. Cea mai reprezentativă este colecţia Dolce & Gabbana, pentru care atelierele de artizanat au realizat cele mai frumoase broderii cu fir auriu pe organza, mătase, dantelă, dar şi pe capele şi matorurile de lână. Donatella Versace a mizat pe abundenţa de cruci imprimate, în timp ce Frida Gianini, designerul casei Gucci, a redat motivele baroce din aplicaţii de dantelă şi elemente reliefate pe catifea. Mai departe, designerii internaţionali au preluat tendinţa şi au adaptat-o stilurilor lor, aşa cum a făcut şi Olivier Rousteing, designerul casei Balmain, care a împodobit celebrele jachete statement cu împletituri cannage.

Barocul simbolizează bogăţie, exuberanţă, decadenţă şi grandoare, aşa că în acest sezon poţi purta ţesături somptuoase, precum catifeaua, brocartul sau dantela, aplicaţii elaborate, bijuterii glamour şi o abundenţă de detalii aurite. Fără îndoială că nu este deloc uşor să adopţi acest trend, fără să arăţi ca şi cum ai purta un costum de la teatru. Barocul nu este deloc un stil relaxat, insă trebuie să ţi-l însuşeşti simplu şi firesc.

Cea mai stylish combinaţie cromatică pentru trend-ul baroc este negru cu auriu.

Poţi alege o singură piesă vestimentară statement (o jachetă, un blazer, o rochie), decorată cu elemente baroce elaborate, pe care să o combini cu articole vestimentare foarte simple, in tonuri neutre. Spre exmplu, combină o jachetă împodobită cu borderie, perle şi cristale cu o pereche de pantaloni pană, negri şi escarpeni clasici; sau alege o fustă creion din brocard, pe care să o porţi cu o cămaşă vaporoasă din mătase.

Frumuseţea acestui trend nu se limitează numai la haine. Dacă o piesă statement baroc nu este tocmai stilul tău, atunci poţi opta pentru bijuterii superbe cu care să accesorizezi un look minimalist. Colierele, cerceii sau broşele pe care alegi să le porţi trebuie să fie mari, opulente, decorate cu cristale, perle şi elemente de inspiraţie vegtală. Până la urmă trebuie să existe o notă de dramatism în look-ul tău!

Mizează pe calitate! Când vine vorba despre elemente baroc e bine  să optezi pentru tesături, aplicaţii şi imprimeuri de calitate, altfel s-ar putea ca look-ul tău să arate foarte kitsch. Nu poţi fii opulentă purtând plastic auriu!

Investeşte în piese scumpe care se vor păstra grozav în timp sau caută comori vintage, frumos conservate.

 

Am făcut o selecţie de piese reprezentative pentru acest trend, care pot fi cumpărate din magazinele de la noi sau online. În topul nostru de află rochia Raluca Mihălceanu, de pe molecule-f şi ochelarii A-Morir, de la Sunglass Curator.

text: Claudiu Enescu
foto: style.com, dolce&gabbana.com, molecule-f.com, sunglasscourator.com, zara.ro, victoriaonline.ro
Advertisements

2 responses to “The TREND: Baroc

  1. Ultima moda 23 October, 2012 at 2:06 pm

    Unul ditre cele mai acurate si impresionante stiluri , Baroc..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: