MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Săptămâna Modei de la Paris prin obiectivul Andreei Macri

Andreea Macri, fashion director-ul revistei The ONE, trăiește în fiecare sezon o nouă experienţă la Săptămâna Modei de la Paris, la care este nelipsită încă din 2007.

Săptămâna trecută am invitat-o pe Andreea la o cafea într-un bistro cu aer parizian, de data aceasta în București, ca să povestim despre cea mai recentă participare a ei la Paris Fashion Week, despre cum își organizează timpul și care sunt activitățile și personajele ei preferate din timpul celui mai așteptat eveniment din industria modei.

Andreea Macri este unul dintre cei mai creativi oameni din moda românească, căruia îi place să se facă remarcat, înainte de toate, prin munca pe care o depune. Este relaxată, volubilă și are un șarm aparte atunci când povestește într-un mod savuros despre lucrurile care îi plac, în ciuda discreției atât de firești cu care ne-a obișnuit.

Vorbește cu pasiune despre Paris, locul pe care îl găsește mereu fascinant, dar care în timpul Săptămânii Modei, datorită concentrației de designeri, modele, fotografi, fashion editori, style icons și bloggeri, capătă un alt vibe, mult mai evident și spectaculos decât în oricare altă perioadă a anului. Andreea a observat diferențe chiar și între săptămâna dedicată pret-a-porter-ului și cea dedicată haute couture-ului. În timpul săptămânilor couture atmosfera este mult mai relaxată, ai ocazia să vezi alte personaje: clientele caselor de modă, invitați din înalta societate, vedete, prieteni apropiați și muze ale designerilor. De asemenea, acesta este unul dintre puținele momente în care Anna Wintour poate fi văzută intrând la prezentări pe poarta principală, ca orice alt invitat.

Deși ritmul este unul haotic, Andreea se simte foarte bine la Paris pentru că se încarcă de fiecare dată cu informație vizuală nouă, atât de necesară în activitatea ei. De fapt, Parisul are atât de multe de oferit în timpul Săptămânii Modei, încât fiecare e liber să facă ce vrea și cum vrea. Fie că mergi acolo ca să (te) pozezi, să-ți petreci timpul în cafenele sau la muzee observând oamenii ori să participi la prezentări, orice activitate îți poate aduce beneficii. „Asta e democrația”, conchide Andreea.

În plus, oricât de aglomerat ar fi programul celor câteva zile, Andreea spune că la Paris are mereu timp să facă toate lucrurile pe care și le propune. Câteodată nici ea nu știe de unde are atât de multă energie să alerge de la un show la altul. „Nu contează dacă plouă, dacă e soare; uneori nu ai timp să realizezi nici dacă ai răcit.” Sezonul acesta nu a ratat expoziția Chloe de la Palais de Tokyo, nici pe cea a lui Alice Springs (soția lui Helmut Newton) de la Maison Europeene de la Photographie. Încă un lucru pe care nu îl omite niciodată este întâlnirea cu top-modelele românce – Diana Dondoe, Andreea Diaconu, Diana Moldovan și Alexandra Șandor -, care are loc fie la ieșirea de la show-uri, fie seara târziu, într-un cadru foarte relaxat.

 

De 16 ani de când merge la Paris – şi de 5 ani de când merge cu regularitate la Paris Fashion Week – Andreea a învățat foarte bine orașul, pentru că îi place să îl străbată pe jos sau cu autobuzul. Traseul cu autobuzul dintre Place de la Concorde și Saint-Germain rămâne unul dintre preferatele sale, pentru că aici ai ocazia să vezi parizienii autentici, în vârstă. Andreea se bucură de fiecare dată când surprinde o poșetă Hermes vintage, un inel vechi cu diamant sau simte un parfum discret într-un cadru atât de obișnuit.

Oricât de grele și de incomode ar fi, aparatul foto și obiectivul de rezervă nu îi lipsesc niciodată. Fotografiază tot ce i se pare interesant, fie că e vorba despre un style icon înconjurat de bloggeri, un fashion editor grăbit, un model sau un designer la finalul prezentării. În fotografiile ei, Andreea mizează pe spontaneitate și naturalețe, de aceea dacă ar trebui să aleagă între a fotografia un personaj cu o ținută foarte elaborată, pregătită de acasă și un fotomodel grăbit, care iese de la un show în cei mai comozi pantofi sport și se urcă pe motor pentru a fugi la un alt show, cu siguranță va fotografia modelul.

Cu toate astea, există câteva persoane pe care așteaptă cu interes să le revadă: Giovanna Battaglia – pentru atitudinea foarte degajată -, fotografii Mario Testino, Patrick Demarchalier și Mario Sorrenti și editorul Vogue, Grace Coddington – pentru felul frumos în care îmbătrânește.

 

Inevitabil, am ajuns să discutăm cu Andreea despre colecțiile care i-au plăcut din sezonul primăvară-vară 2013 și despre atmosfera de la show-uri. Noile creații Dries van Noten, Lanvin și Valentino sunt pe gustul ei. I-a plăcut și noua colecție a lui Hedi Slimane pentru Saint Laurent, însă îl admiră pe Stefano Pilati și stilul său, pentru că nu dezvăluie totul de la început și acordă importanță detaliilor subtile.

 

Dar mai mult decât prezentările în sine, ceea ce se întâmplă în backstage este într-adevăr fascinant. Cel mai mult i-a plăcut atmosfera din backstage la Louis Vuitton și la Dries van Noten.

Am mai aflat și că Andreea a avut dintotdeauna o curiozitate aparte pentru making-of-uri, iar pasiunea ei pentru hainele scumpe există în măsura în care îi place să afle sursele de inspirație, conceptul și procesul creativ din spatele acestora. Cu toate astea, Andreea a încheiat râzând: nu aş face nimic pentru o geantă sau o haină scumpă, dar aș face orice pentru multe bilete de avion.

text: Ioana Voicu & Claudiu Enescu
foto: Andreea Macri
Advertisements

6 responses to “Săptămâna Modei de la Paris prin obiectivul Andreei Macri

 1. Marius Hancu 31 October, 2012 at 5:41 pm

  Felicitari!
  Mi s-a parut ca o recunosc pe
  Anna Wintour, prietena lui Federer (asta conteaza pentru mine:-))

 2. Cristina 31 October, 2012 at 7:35 pm

  Felicitari,Andreea! Ceea ce faci e admirabil.Satisfactii in continuare si cat mai multe bilete de avion!
  Cristina Dinu

 3. Dorina 1 November, 2012 at 9:27 am

  Foarte interesant articolul! Imi place sa descopar fashion editorii ca oameni, dincolo de edtorialele lor.
  Marius: M-a amuzat comentariul tau cu Wintour 🙂 Si eu ma bucur de cate ori o vad in tribune alaturi de Mirka 🙂

 4. Pingback: Cele mai stilate apariţii la PARIS Fashion Week [#1] | MAUVERT

 5. Pingback: Paris – Expoziția Une Vie de Timbrée | MAUVERT

 6. Pingback: Ambasadorii Hygge – celebrate good times | MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: