MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Vederi din SHOWROOM – Parlor

Când i-am propus Veronicăi Zaharia, designerul brand-ului Parlor, să realizăm un material Vederi din showroom în atelierul ei, am primit în cel mai scurt timp mesajul: „Sunt foarte bucuroasă de vizită. Vă aştept cu piese noi, din colecţia primăvară-vară 2013, şi cu cele mai bune prăjituri”. 

Parlor, fashion designer, showroom, Veronica Zaharia, dresses

Veronica Zaharia în showroom-ul Parlor

PARLOR – camera de oaspeţi

Am ajuns în faţa casei de pe strada Silvestru într-o zi superbă de toamnă. Ştiam că vom fi cuceriţi de Vera şi de showroom încă de când am intrat în curtea foarte frumos amenajată, în care drumul spre atelier este indicat cu săgeţi plasate din loc în loc. Intrarea în casă se face pe un hol alb unde pe un perete străjuieşte numele brandului, Parlor, înconjurat de o lumină alb-albăstruie care dă senzaţia de laborator. Numele provine din limba engleză şi desemnează o încăpere de socializare şi relaxare pentru invitaţi.

 

Atelierul este amplasat într-un apartament – proprietate personală – care se întinde pe parterul, etajul şi mansarda unei vile – un fel de răsplată cu loc suficient pentru cei aproape doi ani în care atelierul Veronicăi a coincis cu apartamentul de 40 mp în care locuia. Îţi poţi da seama foarte repede că spaţiul actual se ridică la aşteptările numelui din amenajarea interioară, care este foarte prietenoasă, deloc sterilă, în perfectă concordanţă cu rochiile vaporoase pe care le creează Vera.

Decoraţiunile sunt un mix & match reuşit între obiecte vechi şi noi, care descriu atât femeia modernă căreia îi sunt adresate creaţiile Parlor, cât şi apetenţa Veronicăi pentru istorie şi poveşti de demult. În prima încăpere, rochiile parcă pregătite pentru o petrecere sunt aliniate pe un stender, lângă busturile de diferite înălţimi şi forme.

Bicicleta Brompton e „parcată” în faţa unei oglinzi, în care se reflectă unul dintre cele mai dragi obiecte de mobilier ale Veronicăi: un dulap metalic cu multe sertare mici, pe care l-a obţinut cu greu dintr-o tipografie care urma să fie demolată.

Parlor, fashion designer, showroom, Brompton, bicycle, armchair

Rumoarea se petrece, însă, la etaj. Acolo se află atelierul propriu-zis, într-o încăpere în care Vera lucrează cu angajatele pentru a pune la punct ultimele detalii ale unei bluze negre cu aplicaţii pe toată partea din faţă.

Parlor, fashion designer, showroom, mirror, old frame 

Parlor, fashion designer, showroom, zebra, zebra print 

Vizavi este biroul, pe a cărui uşă scrie Zebras Only, iar într-o încăpere alăturată, foarte spaţioasă, showroom-ul. Aici se află rochii din colecţia nouă, dar şi comenzi speciale pentru cliente, care sunt invitate să le încerce în cabina de probă, o colivie albă la scară umană. Non-culorile specifice creaţiilor Parlor sunt contrabalansate de rolele de materiale colorate şi de superba canapea verde capitonată.

VERONICA – portret în alb

Vera este o femeie foarte frumoasă, una dintre cele despre care poţi să spui că are clasă doar observându-i gestualitatea nestudiată, mimica firească şi condescendenţa cu care răspunde la orice întrebare.

Parlor, fashion designer, showroom, Veronica Zaharia, dresses, Asos, Balenciaga, Hublot

În ziua în care ne-am întâlnit, Vera nu purta machiaj aproape deloc, avea părul castaniu coafat lejer, iar singurele accesorii pe care le purta erau verigheta, un alt inel şi ceasul Hublot Big Bang Aspen. Albul pristin al rochiei din mătase, dublată într-o parte cu tul şi cu pliseuri la gât (comandată de pe Asos), contrasta cu aerul de flirt al colanţilor negri (uşor transparenţi în partea din faţă, opaci în partea din spate) şi cu duritatea ghetelor biker Balenciaga, decupate pe gleznă.

Ţinuta pe care o purta Vera în ziua respectivă nu este nimic altceva decât o descriere a personalităţii sale: o fire emotivă, sensibilă, căreia îi place ca lucrurile să se desfăşoare într-un cadru relaxat şi intim, care ţine foarte mult la spaţiul privat şi pentru care munca sub presiune este o adevărată corvoadă.

Parlor, fashion designer, showroom, mirrors, cage, frame, home design

Faptul că Verei nu îi place să fie ea personal în lumina reflectoarelor nu înseamnă că e o fire retrasă. În cele aproape trei ore pe care le-am petrecut discutând, am povestit vrute şi nevrute şi am izbucnit frecvent în hohote de râs, pentru că Vera este înzestrată nu doar cu o minte creativă, ci şi cu un irezistibil simţ al umorului. Surpriza cea mai mare a fost când ne-a povestit că unul dintre cele mai mari visuri ale ei e să îşi deschidă un food boutique în Centrul Vechi, unde să vândă diverse sortimente de cartofi prăjiţi, după care a urmat o explicaţie lungă şi de-a dreptul ştiinţifică despre soiurile de cartofi şi despre cum pot fi aceştia gătiţi astfel încât să nu rezulte o mâncare nesănătoasă.

Revenind la modă, pasiunea pe care deprins-o în copilărie în timp ce îl privea pe bunicul său lucrând în atelierul de croitorie şi pe care a nutrit-o pe parcursul vieţii croindu-şi singură cămăşi sau rochii, Vera a ştiut că acesta este domeniul în care vrea să activeze atunci când, la 21 de ani, a avut prilejul unui fitting la o prestigioasă casă de modă din Paris. Acolo a văzut cum se desfăşoară munca într-un atelier din care nu lipsea nimic şi în care fiecare persoană avea un rol precis: acela de a face ca rochia să fie perfect turnată pe corpul ei.

Pentru că după terminarea facultăţii nu a avut posibilităţile financiare de a-şi începe propria afacere, a lucrat în marketing şi vânzări. În cei nouă ani pe care i-a petrecut în MediaPro a învăţat multe despre ce înseamnă un brand, promovarea lui şi felul în care decurg vânzările. În 2009 a renunţat la job şi a luat-o de la zero cu brand-ul Parlor, a cărui primă colecţie a fost lansată în 2010.

Inspiraţia pentru rochiile pe care le creează vine, în primul rând, de la prietenele şi clientele ei, multe dintre ele foste colege din Pro, fiecare cu o personalitate aparte şi cu un mod diferit de a-şi exprima feminitatea. De altfel, Veronica este una dintre puţinele femei pe care o poţi auzi vorbind cu drag şi admiraţie despre frumuseţea, eleganţa şi inteligenţa altor femei. Cu alte cuvinte, atunci când concepe o piesă ori o colecţie nu are în minte faptul că le face pentru sine, ci le dedică femeilor din jur, al căror stil de viaţă îl apreciază.

Când vorbeşte despre hainele pe care le creează, Vera spune că deşi cunoaşte tendinţele fiecărui sezon, încearcă să păstreze mereu o linie clasică, astfel încât o rochie să poată fi purtată mai mulţi ani după ce a fost achiziţionată.

Deşi printre favoriţii ei personali se află Riccardo Tisci, Rick Owens sau Alexander Wang, pentru Parlor păstrează caracterul feminin, diafan şi lejer pe care l-a imprimat brand-ului încă de la început. Aşadar, materialele sale predilecte sunt mătasea, organza, voalul de mătase, cărora le adaugă accente din catifea, piele sau dantelă. Majoritatea ţesăturilor sunt importate din Italia, doar dantela vine din Franţa.

Din 2009 până în prezent, Veronica a reuşit să construiască un brand frumos, îmbinând pasiunea pentru eleganţa feminină cu experienţa în marketing şi vânzări, pe care a acumulat-o până atunci. Rochiile ei au devenit rapid şi firesc alegerea perfectă a multor celebrităţi de la noi. Fie că este vorba despre participarea la evenimente mondene, gale sau emisiuni, Dana Rogoz, Simona Pătruleasa, Loredana, Amalia Enache, Iulia Vântur sau Laura Cosoi se fac de fiecare dată remarcate purtând creaţiile Parlor.

Rochiile Parlor se pot face pe comandă, la showroom-ul din strada Silvestru, nr. 6 sau pot fi achiziţionate on-line pe Molecule-f.

Citiţi mai multe articole din seria “Vederi din SHOWROOM”

text & foto: Ioana Voicu şi Claudiu Enescu
Advertisements

2 responses to “Vederi din SHOWROOM – Parlor

  1. Pingback: Parlez-vous PARLOR? | MAUVERT

  2. Pingback: Modă românească pentru copii cool | MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: