MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Interviu: Matthew Zorpas, un veritabil gentleman britanic

Matthew Zorpas este unul dintre cele mai cool personaje din peisajul cultural şi al street-style-ului londonez. Este originar din Cipru, dar de cinci ani trăieşte la Londra, unde activează ca PR, blogger şi lector al Instituto Maragoni.  Prin felul în care poartă hainele, de cele mai multe ori creaţii ale tinerilor designeri londonezi, Matthew a devenit în scurt timp un style-icon vânat de camerele fotografilor de modă, iar în 2010 a primit din partea Esquire UK titlul de al doilea cel mai bine îmbrăcat bărbat din Marea Britanie. A  fost intervievat şi fotografiat pentru publicaţii precum Vogue, Esquire, GQ, Times sau Evening Standard, iar din iulie anul acesta îl puteţi urmări pe blogul lui, The GENTLEMAN blogger.

Jessica Klingelfuss, matthew Zorpas, the gentleman blogger, style icon, fashion blogger, men style

L-am descoperit pe Matthew Zorpas cu ceva timp în urmă, în timp ce vizionam fotografii de street-style din timpul unui Fashion Week londonez. L-am contactat şi am fost surpins de cât de deschis şi de prietenos a fost cu mine. După câteva discuţii pe care le-am purtat cu el, m-am gândit să-l intervievez şi pentru voi. Ne-am dat rendez-vous pe Skype, iar ce a ieşit puteţi citi mai jos.

MODĂ

Eşti invitat frecvent la prezentările şi evenimentele de modă, din Londra. Cum ai căpătat acest statut?

În ultimii cinci ani am fost corespondent la Londra pentru “Un nouveau Ideal”. Blogul lui Filep Motwary a fost “biletul” meu de intare la show-uri. Fireşte că mai târziu, m-a ajutat şi titulatura pe care am primit-o de la Esquire.

Cum a început pasiunea ta pentru modă şi care au fost primele tale conexiuni cu acest domeniu în perioada când locuiai în Cipru?

Pasiunea mea pentru modă a început din anii adolescenţei. Încă îmi amintesc uniforma şcolară pe care mi-o făcusem la croitor şi primul smoking pe care l-am purtat la absolvire. Cu toate acestea, pasiunea pentru modă a început să evolueze semnificativ imediat ce m-am mutat la Londra. În Cipru eram limitat la haine simple şi comerciale, care cu siguranţă nu erau pentru mine. Londra îmi oferă spaţiul în care pot să-mi expun experimentele stilistice, fără nicio critică.

Jennifer Palmer Inglis, matthew Zorpas, the gentleman blogger, style icon Jennifer Palmer Inglis, matthew Zorpas, the gentleman blogger, style icon

Jessica Klingelfuss, matthew zorpas, the gentleman blogger, mauvert, fashion blogger, style icon

Cum îţi descrii stilul vestimentar?

Nu pot spune despre mine că am un anumit stil clar definit (classic, modern, chic etc.). Îmi place să personalizez, să adaptez şi să experimentez în ceea ce priveşte stilul meu. Sunt interesat de tinerii designeri; de obicei devin o pânză albă pe care ei îşi expun creaţiile.

Ce te inspiră în momentul în care îţi construieşti ţinutele?

Nişte pagini pe care le-am decupat din câteva numere L’Uomo Vogue, din anii ’90.

Cât de importante crezi că sunt accesoriile într-o ţinută?

Consider că accesoriile dau o tuşă foarte personală ţinutei, chiar dacă, de cele mai multe ori, stau ascunse sub mâneca unei cămăşi sau sub un palton. Am o slăbiciune pentru butoni şi pălării deoarece desăvârşesc orice ţinută.

clock, palarie, hat, belt, matthew zorpas, style icon, fashion blogger, men accessories

De unde îţi cumperi accesoriile?

De regulă răscolesc prin dulapul tatălui meu, altfel prin magazinele de pe Savile Row, din Londra.

grooming, Matthew Zorpas, street style, style icon, fashion blogger, the gentleman blogger

Apari foarte des fotografiat pe blogurile de streetstyle. Cum crezi că influenţează aceste platforme on-line stilul vestimentar al tinerilor?

Platformele on-line au devenit foarte atractive şi au stârnit imaginaţia publicului. Să sperăm că vor continua să facă asta. La fel ca mulţi alţii, demult nu mai cumpăr reviste tipărite. Interesul meu nu este să cumpăr 200 de pagini de publicitate şi alte 200 de pagini de conţinut, sponsorizate de marile branduri. Platformele on-line nu fac încă profit. Ele transmit un stil unic, contemporan şi alternativ.

Matthew Zorpas, street style, style icon, fashion blogger, the gentleman blogger

GROOMING

Cum te menţii în formă?

Am norocul – sau ghinionul – de a fi slab fără să urmez vreo dietă. Cu toate astea, merg la sală de două ori pe săptămână.

Ce nu-ţi lipseşte niciodată din trusa de îngrijire?

Aparatul de ras electric.

grooming, Matthew Zorpas, street style, style icon, fashion blogger, the gentleman blogger

Care sunt produsele de grooming preferate?

De patru ani folosesc gama YSL Homme, de care sunt foarte mulţumit.

LIFESTYLE

Cum arată spaţiul în care locuieşti?

În prezent locuiesc într-un apartament amenajat într-un fost depozit din estul Londrei. Este un spaţiu foarte modern, cu tavane înalte, ferestre mari şi canapele din piele – confortabil şi spaţios, în acelaşi timp.

Stilul tău se reflectă şi în felul în care ţi-ai decorat apartamentul?

Cred că sunt mult mai reţinut în ceea ce priveşte decoraţiunile interioare. Bineînteles că apartamentul meu reflectă o parte din stilul pe care mi l-am format, dar nu este la fel de îndrăzneţ ca alegerile vestimentare pe care le fac.

Jessica Klingelfuss, Matthew Zorpas, street style, style icon, fashion blogger, the gentleman blogger Jessica Klingelfuss, Matthew Zorpas, street style, style icon, fashion blogger, the gentleman blogger

Îţi place să călătoreşti?

Sunt înnebunit după călătorii şi am călătorit foarte mult până acum: din Africa de Sud în Las Vegas, de la Maroc la Lacul Como, din Barcelona în Egipt. Îmi place să simt şi să “gust” fiecare destinaţie. Ador salata grecească din Paros, mirodeniile din Maroc, liniştea lacului Como, romantismul Parisian, plajele din Miami, soarele din Madrid…

Matthew Zorpas, Shanghai, fashion blogger, style blogger, style icon, the gentleman blogger

Matthew Zorpas, Shanghai, fashion blogger, style blogger, style icon, the gentleman blogger

Ce cărţi citeşti?

Nu sunt un iubitor de beletristică. În general citesc cărţi de sociologie.

Care este cartea care te-a impresionat cel mai mult? De ce?

Mi-a plăcut maniera în care Bernhard Schlink a tratat importanţa responsabilităţii, limitările personale şi barierele impuse de societate în “Der Vorleser” (Cititorul). Tema romanului nu este una atât de populară încă.

Matthew Zorpas, Duchamp, style icon, fashion blogger, the gentleman blogger, mauvert, men style

Mai citeşti publicaţii de modă, în print?

În ultima perioadă urmăresc Fiasco, Sketchbook şi Schön, deşi de cele mai multe ori găsesc blogurile de modă, mai cool decât revistele.

În final, spune-mi un lucru care nu e legat de modă şi la care te pricepi foarte bine.

Cu siguranţă acela nu este gătitul. Am făcut doi ani de armată în Cipru şi îmi place să cred că sunt bun la trasul cu arma. Nu că aş intenţiona vreodată să fac asta!

Jessica Klingelfuss, matthew Zorpas, the gentleman blogger, style icon, fashion blogger, men style

Interviu de Claudiu Enescu. Interviul a fost publicat în THE BIG BLACK BOOK (Esquire), ediţia vară 2012.
foto: Jessica Klingelfuss, Jennifer Palmer Inglis, thegentlemanblogger.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: