MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Costumul feminin în istoria modei

Marile schimbări ale societăţii de la începutul secolului XX au generat adoptarea unor noi stiluri de viaţă şi a unor noi stiluri vestimentare. Femeiele începuseră să se implice treptat în educaţie şi în afaceri aşa că aveau nevoie de haine mult mai practice, prin care să impună seriozitate şi profesionalism. Marii designeri francezi le-au eliberat pe femei de povara corsetului şi de artificiile vestimentare mai mult estetice decât practice şi au introdus în garderoba feminină elemente preluate din vestimentaţia bărbaţilor.

După primul Război Mondial, Coco Chanel devine una dintre cele mai proeminente figuri ale modei, iar direcţiile impuse de ea revoluţionează vestimentaţia feminină de pănâ atunci. Influența ei extraordinară asupra modului de a se îmbrăca al femeilor evocă o nouă abordare modernistă asupra modei. Învăluită în mister și romantism, Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel rămâne una dintre cele mai fascinante femei din istoria modei.

Chanel, coco chane, chanel suit, costumul Chanel, mademoiselle chanel, coco chanel 1928, mauvert, costumul feminin

Mademoiselle Chanel purtând un costum din jerseu, în 1928, la Biarritz

Anii ’20 sunt dominaţi de simplitatea noului costum creat de Mademoiselle Chanel şi de stilul androgin care pătrundea lent în vestimentaţie. Costumul era un ansamblu vestimentar compus din două sau trei piese şi păstra o imagine feminină, deşi era mult mai practic şi mai confortabil. Noua “uniformă” cu jachetă/sacou şi fustă a devenit rapid alegerea preferată a femeilor, atât a celor care munceau, cât şi a celor care erau casnice. Prin eleganţa lui, costumul a primit imediat statutul de preferat pentru evenimentele de după-amiază sau seară, precum şi pentru călătorii. În 1923, vorbind despre succesul creaţiilor ei, într-un interviu acordat revistei Harper’s Bazaar, Coco Chanel spunea că simplitatea este cheia eleganţei adevărate.

Chanel, coco chane, chanel suit, costumul Chanel, mademoiselle chanel, mauvert, costumul feminin, Marie-Hélène Arnaud, sante forlano, vogue 1958, vogue Chanel, coco chane, chanel suit, costumul Chanel, mademoiselle chanel, mauvert, costumul feminin, Suzy Parker, richard avedon, vogue 1959, vogue

Costumul a continuat să devină un element tot mai indispensabil pentru femei, în următorii ani. Mai mult decât constângerile aduse de marea criză a anilor ’30, cel de-al doilea Război Mondial a forţat femeile să muncească şi să renunţe la evenimentele de seară. Toate îşi doareau să afişeze o imagine serioasă, deşi resursele financiare şi timpul le erau mult mai limitate. După război, costumul a continuat să fie cea mai bună alegere vestimentară pentru oraş, iar în timp a devenit un articol vestimentar indispensabil în garderoba feminină. Schimbările viitoare au fost la nivelul siluetei, al materialelor sau al proporţiilor.

Christian Dior 1954 | Coco Chanel 1956 | Jacques Fath 1955

Christian Dior 1954 | Coco Chanel 1956 | Jacques Fath 1955

1959 | 1965 | 1987

1959 | 1965 | 1987

În afară de costumul creat de Coco Chanel, o altă importantă inovaţie a anilor ’30 a fost introducerea pantalonilor în vestimentaţia feminină. Această schimbare a stârnit noi controverse. Pantalonii erau simbolul puterii şi al masculinităţii, şi reprezentau totodată diferenţierea clară între sexe. Era un important semnal că femeile deveneau tot mai competitive cu bărbaţii şi că îşi doreau să fie percepute ca independente şi egale ale acestora. Şi cum orice trend devenea popular de îndată ce era adoptat de marile staruri, prima femeie care a apărut în public purtând pantaloni la dungă a fost actriţa Marlene Dietrich.

Marlene Dietrich, mauvert, costumul feminin, femei elegante, anii 30, pantaloni femei

Marlene Dietrich

Ea a adoptat rapid costumul şi elemente ale vestimentaţiei masculine, în filme şi în apariţiile ei publice. Frumuseţea şi senzualitatea ei răvăşitoare contrastau cu rigoarea şi seriozitatea impuse de costumul masculin, aşa că era deopotrivă adorată de bărbaţi şi femei. Alături de Marlene Dietrich, Katharine Hepburn a fost o altă frumuseţe impunătoare care a promovat acest trend.

Catherine Hepburn

Catherine Hepburn

Cu toate astea, pantalonii au fost acceptaţi cu drepturi depline în garderoba doamnelor, mult mai târziu, în ani ’60-’70, atunci când au apărut pentru prima dată şi pe podiumul prezentărilor de modă. Yves Saint Laurent este couturierul care a introdus celebrul „Le Smoking” în garderoba feminină, în 1967.

YSL, Yves Saint Laurent, le smoking, tuxedo, smoking femei, mauvert, costumul feminin, femei elegante, anii 60, pantaloni femei

Yves Saint Laurent – “Le Smoking”

Costumul şi taiorul au devenit uniforma zilnică a femeilor, iar în anii ’80 aceste articole vestimentare au atins apogeul, fiind recunoscute ca „power suit”. Venirea lui Margaret Thatcher la conducerea guvernului britanic, în 1979, şi egalitatea între sexe deja implementată, a adus din nou femeile în atenţia lumii.

Margaret Thatcher - anii `80

Margaret Thatcher – anii `80

Tot mai implicate în afaceri şi politică, femeile au adoptat look-uri tot mai conservatoare, iar designerii vremii s-au aliniat noilor direcţii impuse de societate. Jachetele erau extrem de masculine, deloc cambrate cu umeri exageraţi şi confereau femeilor o imagine puternică. Giorgio Armani, Donna Karan şi Calvin Klein au fost cei mai importanţi promotori ai noii imagini feminine.

mauvert, costumul feminin, femei elegante, anii 80, pantaloni femei, power dressing, power suit, Donna Karan, Calvin Klein, Giorgio Armani

Mai multe despre power dressing şi imaginea celor mai puternice femei ale lumii puteţi citi AICI.

text: Claudiu Enescu
foto: LIFE, Vogue, pleasurephoto.wordpress.com
Advertisements

4 responses to “Costumul feminin în istoria modei

  1. zipcodefashion 21 February, 2013 at 10:04 am

    Un articol foarte bine structurat si informativ. Mi-ar placea sa vad si o continuare. Costumul feminin la inceputul noului mileniu

  2. Pingback: Vederi din SHOWROOM – Alexandru Ciucu | MAUVERT

  3. Pingback: Expoziţia PARIS Haute Couture: istoria modei în 100 de rochii | MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: