MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Expoziţia PARIS Haute Couture: istoria modei în 100 de rochii

Dacă v-aţi întrebat unde am dispărut în ultima perioadă, trebuie să ştiţi că absenţa noastră de pe blog s-a datorat călătoriei la Paris pe care am întreprins-o în timpul Săptămânii Modei. Iar dacă ne următiţi pe Facebook sau Instagram aţi aflat deja asta, pentru că am încercat să vă ţinem la curent cu activităţile noastre la Paris.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda

Unul dintre evenimentele importante din timpul Săptămânii Modei, de la Paris, a fost deschiderea expoziţiei PARIS Haute Couture. Pentru prima dată în capitala modei, o expoziţie aduce la un loc o sută de creaţii haute couture ale unora dintre cei mai importanţi creatori de modă din istorie: Worth, Doucet, Poiret, Vionnet, Lanvin, Chanel, Balenciaga sau Grès,  precum şi ale contemporanilor Alaïa, Jean Paul Gaultier, Lacroix, John Galliano şi Riccardo Tisci.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda

Expoziţia PARIS Haute Couture este organizată de Muzeul Galliera, cu sprijinul Swarovski, şi reuneşte creaţii unice din colecţia muzeului – unele dintre ele care nu au mai fost expuse până acum -, precum şi din arhivele caselor de modă sau din colecţii personale.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda

Christian Dior [1952] Balmain [1955] Balenciaga [1960]

Swarovski este un vechi furnizor al marilor couturieri francezi. Colaborarea a început la încă de la 1900, când Worth îşi înobila creaţiile cu sute de cristale strălucitoare. Mai târziu Jeanne Lanvin, Gabrielle Chanel şi Elsa Shiaparelli au reintrodus renumitele cristale în creaţiile lor, iar în anii ’50 Jacques Fath şi Cristobal Balenciaga utilizau cantităţi enorme de cristale pentru a-şi împodobi colecţiile.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda

.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda, worth,

Rochia Charles Frederick Worth [1900] care a aparţinut Contesei Greffuhle

Potrivit curatorului Olivier Saillard, directorul Muzeului Galliera, expoziţia spune o poveste cronologică, începând cu o creaţie a lui Charles Frederick Worth de la începulul secolului XX, care a aparţinut Contesei Elisabeth Greffulhe (muza lui Marcel Proust) şi terminând cu o piesă realizată de Cristóbal Balenciaga în 1968, înainte de a-şi închide atelierul de couture.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda, lanvin

Multe din creaţiile vechi sunt prezentate “în dialog” cu unele contemporane, tocmai pentru a putea observa similitudini, surse de inspiraţie comune sau tehnici asemănătoare de croi şi broderie.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda, worth, christian lacroix

O rochie verde de ceai, creată de Worth în 1895 (cea mai veche piesă din expoziţie), este plasată lângă o creaţie Christian Lacroix din 1991, ambele fiind realizate din catifea Devore, iar rochia Seherezade, realizată de John Galliano pentru colecţia Christian Dior toamnă-iarnă 1998 stă alături de o creaţie similară Paul Poiret, executată cu multe decenii în urmă.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda, dior, john galliano, dior haute couture

Expoziţia cuprinde de asemenea, o serie de schiţe, fotografii şi materiale video care prezintă vizitatorilor tehnici de execuţie a creaţiilor haute couture, precum şi o zonă dedicată costumului feminin şi creaţiilor couture de zi.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda

Zona dedicată costumului feminin vine ca o completare firească a expoziţiei şi încearcă să surprindă evoluţia siluetei şi a croiului în vestimentaţia de zi. Pentru că haute couture nu înseamnă numai spectaculoasele rochii de seară împodobite cu sute de cristale, broderii şi pene, ci şi creaţii extrem de simple, croite matematic, realizate din materiale de înaltă calitate şi executate impecabil. Printre rochiile de zi şi superbele taioare cambrate, simbol al anilor ’40, tronează vestitul costum Chanel, inspirat din vestimentaţia masculină, precum şi “Le Smoking” al lui Yves Saint Laurent.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda, margiela, maison martin margiela, margiela artisanal, margiela haute couture

Revenind la haute-couture, trebuie să ştiţi că acest curent a apărut în Paris, la jumătatea secolului al XIX-lea şi a transformat moda, dintr-o disciplină frivolă, într-o mare artă. Haute couture-ul se bazează pe ablilitatea mâinilor artizanilor – precum croitorii, broderii, plumasierii sau pliserii – care lucrează manual sute de ore pentru a duce mai departe tradiţia şi pentru a creatiile designerilor în adevărate opere de artă.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda

Lanvin “Concerto” [1934-1935]   Yves Saint Laurent [1967]    Balenciaga [1967]    Alaïa “Momie” [1990]

.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda, Ysl, saint laurent, dior, christian dior, lanvin

Yves Saint Laurent [1968]       Christian Dior [1957]        Lanvin [1928]

Pentru noi, această expoziţie a fost o experienţă extraordinară. Am petrecut câteva ore bune admirând fiecare piesă şi descoperind detalii spectaculoase ale unor creaţii pe care le văzusem doar în fotografii. Spre deosebire de hainele pret-a-porter pe care ai ocazia să le admiri îndeaproape purtate sau în magazinele marilor branduri, piesele haute couture sunt mult mai puţin accesibile, iar o astfel de experienţă rarisimă nu trebuie ratată. Dincolo de creaţiile marilor couturieri din istoria modei, cel  mai mult ne-au impresionat piesele vestimentare mult mai recente, ale designerilor noştri preferaţi precum John Galliano sau Riccardo Tisci. Somptuozitatea rochiilor lui Galliano pentru Christian Dior, precum şi stilul noconformist al lui Tisci de a mixa elemente streetwear (fermoare din plastic şi tăieturi preluate din vestimentaţia sport) cu broderii elaborate şi materiale preţioase demonstrează că manufactura tradiţională poate fi utilizată cu succes pentru a crea piese valoroase şi foarte moderne.

PARIS Haute Couture, mauvert, exposition, fashion expozition, moda, haute couture, paris, expozitie de moda, riccardo tisci, givenchy, givenchy couture

Dacă aveţi ocazia să ajungeţi la Paris până în 6 iulie, expoziţia este încă deschisă în fiecare zi de luni până sâmbătă, între orele 10.00 şi 19.00, la Hôtel de Ville (5, rue de Lobau, 75004 Paris). Mai mult decât atât, intrarea este gratuită.

text: Claudiu Enescu
foto: Claudiu Enescu, vogue.co.uk, paris.fr/haute-couture, tumblr.com

airfrance, skyteam, air france, airfrance romania, bilete de avion

Advertisements

One response to “Expoziţia PARIS Haute Couture: istoria modei în 100 de rochii

  1. Aghinitei Maria 15 March, 2013 at 12:14 pm

    O minunatie !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: