MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Paris – Expoziția Une Vie de Timbrée

În pofida agitației pe care toată lumea iubește să o urască, trebuie să recunoaștem cu toții că Săptămâna Modei de la Paris este un prilej bun pentru a descoperi cele mai frumoase vitrine, expoziții și evenimente. În vizita noastră pariziană, după o zi lungă cu plimbări interminabile, ne-am oprit pentru  o cafea pe terasa Café de Flore din Saint-Germain-des-Prés. Am fost plăcut surprinși să descoperim că la câteva mese mai încolo, Diana Dondoe și Andreea Macri, două prezențe distinse și discrete, se bucurau de un rendez-vous la ceas de seară. După o conversație scurtă și jovială, Andreea ne-a sugerat să intrăm în magazinul Louis Vuitton din apropiere, pentru ca exact atunci începea vernisajul unei noi expoziții.

Marie Beltrami Une vie de timbree

Așa am descoperit că magazinul Louis Vuitton nu este de fapt un magazin tipic, ci un spațiu expozițional efemer intitulat Cabinet d’Écriture, în care pe parcursul anului 2013 gigantul de lux omagiază arta scrisului, atât de strâns legată de cea a călătoriei. Acolo veți găsi 12 nuanțe speciale de cerneală propuse de brand-ul Louis Vuitton în călimară de cristal, stilouri îmbrăcate în piele, etui-uri și seturi de foi și plicuri personalizate. Poziționarea nu este deloc întâmplătoare, întrucât malul stâng al Senei și cu precădere cafenelele din Saint Germain sunt celebre pentru că au găzduit, de-a lungul istoriei, scriitori importanți și le-au servit drept inspirație.

Expoziția care a început în luna martie în Le Cabinet d’Écriture Louis Vuitton îi aparține artistei Marie Beltrami și se intitulează ”Une Vie de Timbrée”, sugerând prin jocul isteț de cuvinte atât faptul că timbrele au rolul principal în expoziție, cât și că a fost nevoie de un dram de nebunie (sensul expresiei ”être timbré”) pentru a le aduna la un loc.

expo Une Vie de Timbree Marie Beltrami Louis Vuitton

Ineditul expoziției constă în faptul că artista cu părul roz, cunoscută pentru faptul că pictează, sculptează, fotografiază și face păpuși, a folosit autoportrete ale sale în loc de timbre pe cele peste 300 de plicuri cu scrisori pe care le-a trimis unor destinatari celebri. Când a văzut că poșta chiar livrează aceste scrisori fără timbre valorice, Marie Beltrami s-a hotărât să transforme pasiunea pentru scris într-un proiect, așa că le-a scris atât unor celebrități contemporane (Philippe Starck, Regina Elisabeta a II-a sau Angela Merkel – de la care a primit și răspuns), cât și unor Very Important Dead People precum Jim Morrison sau Marie Antoinette. Pentru că scopul final era ca toate aceste plicuri să îi fie returnate pentru a putea fi strânse într-o expoziție, artista nu a avut nicio problemă în a le primi înapoi de la poștă cu mențiuni de adresă sau destinatar inexistent.

lettres expo Marie Beltrami Une Vie deTimbrée

Printre participanții la vernisaj i-am văzut pe fotografa Ellen von Unwerth, editorul Vogue Hamish Bowles, Margherita Missoni, dar și pe miliardarul excentric James Goldstein.

Pano expo Une Vie de Timbree Marie Beltrami Louis Vuitton

Ne-am bucurat să descoperim o inițiativă romantică într-o atmosferă atât de relaxată, mai ales pentru că și noi credem că scrisorile, cărțile poștale sau invitațiile scrise de mână și trimise prin poștă sau par avion sunt dovezi de rafinament în epoca digitală în care trăim.

Banner Air France

foto invitati: Vogue
Advertisements

One response to “Paris – Expoziția Une Vie de Timbrée

  1. Alexandra 8 April, 2013 at 11:11 am

    Reblogged this on Chic Peonies and commented:
    Postul acesta descrie perfect magia faimosului magazin Louis Vuitton din Paris si merita… TREBUIE citit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: