MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Expoziția Casele de Vis ale Reginei Maria – Balcic, la Muzeul Național Peleș

Pentru că tot am vorbit zilele trecute despre Monarhie și pentru că deja trebuie să ne pregătim pentru Noaptea Muzeelor, vă recomandăm pentru acest weekend o expoziție de neratat la Muzeul Național Peleș.

casele de vis ale reginei maria, balcic, regina maria balcic, cuibul nistit balcic, regina maria cuibul linistit, expozitie balcic la catelul peles, castelul peles sinaia, muzeul nationa peles

Seria de expoziții Casele de vis ale Reginei Maria a început anul trecut cu castelul Bran și continuă anul acesta cu punerea în lumină a Cuibului Liniștit, castelul de la Balcic unde Regina Inimilor si-a petrecut o bună parte din timp în anii ’30. Expoziția temporară dedicată castelului de la Balcic are vernisajul astăzi, 18 mai 2013, cu ocazia Nopții Muzeelor, și durează până în luna septembrie a acestui an.

Dacă nu ați reușit să vizitați castelul situat pe malul mării Negre, pe teritoriul care în prezent aparține Bulgariei, la Peleș aveți ocazia să admirați fotografii de arhivă de la castel și din grădinile impresionante care îl înconjoară. Special pentru această expoziție vor fi redate fragmente din interioarele castelului, prin aducerea în fața publicului a unor obiecte care au decorat încăperile Cuibului Liniștit în perioada în care Cadrilaterul aparținea României.

regina maria, regina maria a romaniei, familia regala, queen mary, queen marie, royal, mauvert, castelul peles, regina maria balchik

Cunoscută pentru pasiunea sa pentru decorațiunile interioare, dar și pentru mix-urile eclectice de stiluri pe care le-a realizat personal în toate reședințele pe care și-a pus amprenta, Regina Maria și-a desăvârșit creația în castelul de la Balcic. Cu o arhitectură care face dealurile de cretă din Blacic să pară desprinse de pe malurile occidentale ale Mării Mediterane, castelul are aspectul unei vile, ce îmbină armonios stilul otoman (datorită minaretului) cu cel maur.

regina maria, regina maria a romaniei, familia regala, queen mary, queen marie, royal, mauvert, castelul peles, regina maria balchik

Perioada interbelică a fost momentul de înflorire maximă a Balcicului, care datorită Reginei Maria a devenit locul în care își petrecea verile toată boema artistică din Regatul României. Descrierile somptuoase ale Cellei Serghi din romanul Pânza de Paianjen pictează cea mai frumoasă acuarelă a acestui oraș cu un inconfundabil farmec oriental.

Expoziția se vizitează în perioada 18 mai – 18 august 2013, astfel: miercuri 11:00 – 17:00 joi – duminica 9:15 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:15).

text: Ioana Voicu
afiș & video: http://www.peles.ro
foto: http://regina-maria-a-romaniei.blogspot.ro

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: