MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Scurtă istorie a uniformelor pentru stewardese

Stewardesele au fost şi sunt considerate un adevărat etalon de frumuseţe. Dacă la început imaginea lor era legată mai mult de cea a unor asistente sau a unor chelneriţe, în timp uniformele însoţitoarelor de zbor au devenit adevarate piese la moda.

stewardess, airfrance, mauvert, uniforme, vintage

Primele uniforme pentru stewardese au fost concepute să fie durabile, practice şi să inspire încredere pasagerilor. La început stewardesele United Airlines purtau berete şi pelerine verzi, în timp ce alte companii aeriene, precum East Air Lines, îşi îmbrăcau stewardesele în uniforme de asistente medicale. Uniformele pionierilor aviaţiei comerciale arătau foarte military pentru că erau inspirate din uniformele militare. Pălăriile, jachetele şi fustele aveau croiuri simple, drepte, şi erau împodobite cu epoleţi şi butoni metalici.

Ellen Church, prima stewardesa din lume, stewardess, first stewardess, mauvert, fashion uniform, uniforme

Ulterior uniformele au fost concepute în două versiuni, de vară şi de iarnă, ​​diferenţiate prin culori şi materiale, folosite în funcţie de sezon; în general, bleumarin pentru iarnă şi kaki pentru vară. Dar pentru că rolul femeilor în timpul curselor aeriene a căpătat o mare importanţă, companiile de zbor au început să realizeze valoarea de promovare pe care o aveau stewardesele lor. Spre sfârşitul anilor ’30, liniile uniformelor au devenit mult mai feminine, iar cromatica nu se mai limita doar la bleumarin şi kaki. Companiile au mers chiar mai departe şi au apelat la serviciile unor renumiţi designeri pentru a le concepe cele mai frumoase uniforme.

stewardess, uniforme, airfrance, uniforme airfrance, mauvert, moda, fashion uniforms, carven, christian lacroix

Air France Romania va aduce în premiera la Bucureşti colectia de uniforme vintage a companiei, în cadrul unui eveniment dedicat presei. Colecţia prezintă istoria tuturor variantelor de uniforme pentru însoţitori de bord, din anii ’30 până în prezent, şi marchează moda fiecarei decade. Uniformele se vor afla  la Bucureşti doar pentru o zi.

Din colecţie fac parte creaţii ale unor designeri celebri precum: Christian Dior, Balenciaga, Nina Ricci, Carven, sau Christian Lacroix,  motiv pentru care sunt considerate obiecte de patrimoniu ale companiei.

stewardess, uniforme, airfrance, uniforme airfrance, mauvert, moda, fashion uniforms, balenciaga

Urmăriţi MAUVERT pentru a descoperi imagini de la expoziţia “Air France Elegance in the Sky” şi pentru a afla mai multe  despre istoria uniformelor însoţitoarelor de zbor. 

text: Claudiu Enescu

foto: life.com, AIR France

Advertisements

2 responses to “Scurtă istorie a uniformelor pentru stewardese

  1. Ale R. 29 May, 2013 at 9:21 pm

    Cand mergeti, va rog frumos sa faceti multe poze la piesele Christian Dior! Sunt chiar foarte curioasa si nerabdatoare sa vad colectia de uniforme…Sigur sunt de exceptie 🙂

  2. Pingback: Anonymous

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: