MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Jurnal de calatorie – Budapesta

Călătorului îi stă bine cu drumul. Și cu un cufăr vechi plin cu emblemele locurilor în care a poposit, o agendă cu adrese secrete, câteva cutii de pălării, o coloană sonoră atent gândită și, bineînțeles, compania perfectă. Când și vremea îți spune că ar cam trebui să te urci în mașină și să pleci cât vezi cu ochii, nu mai prea ai de ce să stai pe gânduri.

Trecuserăm de mai multe ori prin Budapesta, dar nici o dată cu răgaz și cu noroc de vreme bună, așa că am decis să-i oferim Parisului Europei de Est câteva zile de primăvară, ca să ne surprindă. Am ajuns în capitala vecinilor de la apus duminică dimineața, după un drum în care ploaia nu ne-a scutit nici măcar o clipă. După regulile misterioase ale naturii, norii s-au risipit după primul tur de recunoaștere al orașului, și nici nu ne-au mai sabotat în următoarele zile.

Primele impresii au fost cele stânjenitoare, legate de bunul simț al ordinii: în centrul orașului, unde ne-am petrecut cea mai mare parte din timp, totul este curat, perfect aliniat, afișajul este discret și atent gândit, iar oamenii sunt liniștiți și neașteptat de amabili. Moștenirea istorică a unui imperiu încă se resimte în detaliile grandioase care înnobilează fiecare stâlp, gură de canal ori căsuță poștală, îngrijite și păstrate cu mândrie de-a lungul anilor.

Arhitectural, Budapesta impresionează la fiecare pas: stilurile diferite se îmbină armonios și dau senzația de unitate, în primul rând pentru că s-a respectat dintotdeauna regula potrivit căreia toate clădirile trebuie să aibă aproximativ aceeași înălțime, și în al doilea rând pentru că restaurarea și conservarea acestora este, în prezent, o reală prioritate. Nici nu știu ce mi-a plăcut mai mult: poarta art nouveau cu păuni a Palatului Gresham, fațada maiestuoasă a gării Keleti, piața centrală cu acoperișul acoperit de țigle din pirogranit colorat , sau intrarea cu statui de elefanți de la Grădina Zoologică.

În privința mâncării, știam că Ungaria este un loc al festinelor greoaie, unde orice dietă pierde din start bătălia. Am încercat fără remușcări mai multe feluri de gulaș, paprikáș și kürtös kalács și am plecat împăcați că în Budapesta se mănâncă bine, uneori cam prea bine, și am compensat totul cu mult mers pe jos.

line

Shopping in Budapest

Nu am stat degeaba nici la capitolul shopping. Plecaserăm deciși să descoperim parfumeria Madison, despre care auziserăm multe povești de la Madeleine și echipa Madison din București. Am avut norocul să o întâlnim acolo pe Alexandra, care ne-a povestit mai multe despre boutique-ul lor de pe Andrassy Ut, artera cu magazine de lux a capitalei maghiare. Situat într-o fostă farmacie, Madison Budapesta poartă amprenta designerului olandez Lilian Driessen, ca și Madison Absolute Beauty din București. Mobilierul din lemn al farmaciei -patrimoniu Unesco- s-a păstrat, dar i-au fost adăugate elemente moderne precum veiozele supradimensionate și rafturile minimaliste în alb și negru din prima încăpere. Selecția de parfumuri și produse de make-up și skincare diferă ușor față de cea din București, un motiv în plus pentru care Madison Budapesta ar trebui să se regăsească pe lista de must-go atunci când vizitați orașul.

CAPSULA este cel mai mare magazin multi-brand din Budapesta. A fost amenajat de un grup de arhitecţi maghiari şi a fost deschis în 2011 pe aceeași arteră importantă, Andrássy út.  Interiorul te lasă cu gura căscată pentru că arată ca o mare sală de expoziţie, decorată doar în alb şi negru, în care hainele sunt în centrul atenţiei. Capsula este un spaţiu modern şi foarte cool unde găseşti cele mai noi colecţii semnate Alexander McQueen, Givenchy, Saint Laurent, Dolce & Gabbana, Paul Smith sau Blumarine. Iar angajaţii magazinului poartă în fiecare sezon uniforme create de tineri designeri maghiari.

Dacă tot am ajuns în Budapesta, ne-am interesat puţin şi despre designerii maghiari şi am desoperit-o pe Sandra Sandor, unul dintre cele mai sonore nume din moda maghiară. Sandra este absolventă a London College of Fashion şi mintea creativă din spatele brand-ului NANUSHKA, poate cel mai celebru brand maghiar care se vinde în boutique-uri din toată lumea, dar şi în flagship store-ul din strada Deak Ferenc 17. Creaţiile Nanushka îmbină tăieturile jucăuşe cu tesături preţioase, eleganţa şi confortul, într-o armonie care contrastează cu agitaţia marilor metropole.

Magazinul din centrul Budapestei a fost decorat de un grup de 6 studenţi la arhitectură, aleşi de Sandra în urma unui concurs a cărui temă a fost  realizarea unui spaţiu diferit, contrastant, dar în acord perfect cu valorile brand-ului: urban nomad. S-au folosit doar materiale naturale precum lemn, bumbac, in sau oţel corodat, iar pereţii îmbrăcaţi în zeci de metri de drapaj de bumbac îţi dau senzaţia că intri într-un cort.

Ne vedem

www.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.com

text & foto: Ioana Voicu, Claudiu Enescu

Advertisements

3 responses to “Jurnal de calatorie – Budapesta

  1. Jazzy Jazz 14 May, 2014 at 3:52 pm

    ador Budapesta, mă simt în largul meu acolo. trebuie să încercaţi şi băile lor termale, când veţi reveni. şi, da, şi noi am mâncat prea bine acolo 😉

    • MAUVERT 14 May, 2014 at 10:35 pm

      Jazzy, de data asta nu am apucat sa ajungem la celebrele bai termale. Cladirile Gellert si Szechenyi aratau intr-un mare fel, dar nu ne-am aventurat :). Te îmbrățișez cu drag, Ioana.

  2. Pingback: Kit-ul de ingrijire care te energizeaza | MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: