MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Jurnal de vilegiatură: Mamaia lifestyle, atunci și acum

Nu m-aș fi gândit că o mini-vacanță la Mamaia mai poate fi revelatoare în vreun fel, dar soarta mi-a confirmat încă o dată că să vezi lumea e unul dintre puținele lucruri care te îmbogățește cu adevărat.

Săptămâna trecută am decis să evit mulțimea de turiști de pe plajă și să descopăr latura uitată a „Perlei Mării Negre”. Așadar, ca să îmbin utilul cu plăcutul, m-am trezit la 7 dimineața și am ieșit să alerg pe malul mării. Aerosoli, workout și ocazia de a explora – trei beneficii dintr-o lovitură!

Țineam minte că văzusem mai demult niște case vechi undeva în zona Cazinoului din Mamaia și eram curioasă dacă a mai rămas ceva din ele. Înarmată cu eterna-mi curiozitate pe teren (și cu prietenul google în mână), am descoperit cu stupoare câteva lucruri cărora nu le-am acordat niciodată atenție.

Cazinoul din centru a fost, inițial, gara de lemn unde oprea trenul (!) Constanța-Mamaia si a fost inaugurat la 1906 ca prima construcție de pe plaja virgină dintre Marea Neagră și Lacul Siutghiol. După Primul Război Mondial, Cazinoul a fost modernizat treptat și înlocuit de construcția art deco pe care o vedem astăzi. Aripile laterale adăposteau câteva sute de cabine de schimb pentru bărbați și femei. O parte din ele încă există, pe fațada dinspre mare, care a supraviețuit invaziei magazinelor de kitsch-uri.

În Mamaia există un Palat Regal construit în 1926 la ordinul Reginei Maria, monument istoric de clasa A, devenit azi o ruină care imploră ajutor. Regele-copil Mihai și-a petrecut mai multe vacanțe de vară aici și există chiar fotografii de epoca în care Majestatea Sa și Prințul Phillip, consortul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, se joacă pe plaja cu nisip fin de la Mamaia.

Ruina pe care o vedem astăzi pe mare, în dreptul Cazinoului, a fost o pasarelă ultra-modernă construită în anii 30 pentru divertismentul turiștilor. În capătul dinspre mare se afla un bar, iar pe laterale existau două tobogane cu apă, care ajungeau direct în mare.

Pe lângă lecția amară a istoriei înghițite de formele suspecte de divertisment din prezent, am regăsit și câteva amenajări chiar simpatice, în peisajul atât de eteroclit care s-a conturat în Mamaia anului 2014.

În plus, am descoperit că midiile de Marea Neagră din acest sezon sunt uriașe, deci de neratat, și am mâncat pentru prima oară file de pălămidă proaspăt pescuită din Marea Neagră.

 

Ne vedem

www.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.com

Text: Ioana Voicu
Foto: instagram @mauvert_blog (arhiva personala)
Sursa foto vechi: aici
Advertisements

2 responses to “Jurnal de vilegiatură: Mamaia lifestyle, atunci și acum

  1. Anonymous 24 July, 2014 at 1:58 pm

    Superbe fotografiile! Din cate vad ai avut o vacanta minunata. Si btw, caftanul ala este superb.

  2. Pingback: Unde fugim de-acasa | MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: