MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Selfie-ul de dimineata

De ceva vreme mă tot macină un gând pe care nu-l mai pot stăpâni: cum s-a transformat autoportretul, din apanajul artiştilor care se simţeau datori să lase posteriorităţii o mărturie a existenţei lor ca persoane în carne şi oase, într-un mijloc de autosatisfacere în public??

never apologize for selfies

Comparaţia nu mi-a survenit deloc întâmplător, întrucât am remarcat că majoritatea lumii simte nevoia, într-un fel sau altul, să facă apologia selfie-ului, de fiecare dată când apasă butonul Upload. Stânjeneala şi vinovăţia rezistă până la primele ropote de like-uri, pentru ca apoi să se transforme într-o victorie orgasmică a şarmului personal. În spiritul vorbei „cine se scuză, se acuză“, mă întreb ce părere au psihologii despre acest fenomen pe care îl bănuiesc că are puternice conotaţii sexuale?

Sigur că mai sunt şi cei care nu se justifică niciodată. Sunt selfiştii profesionişti, care cunosc prea bine încadrările care îi avantajează şi privirea mijită printre gene care îi stârneşte pe followeri. Sunt cei care lasă gura puţin întredeschisă pentru un plus de mister şi care sunt conştienţi că selfie-ul suprem este cel pe care ţi-l faci singur pentru că, asemenea suicidului, nu poate să-l facă nimeni pentru tine, altfel îşi pierde calitatea de gest reflexiv. Ei ştiu exact cu ce hashtag-uri să se alinte în faţa amfiteatrului din news feed şi care, tot în spiritul paralelei pe care am trasat-o, îşi asumă faptul că un selfie bun, făcut la timpul lui, întrece orice şedinţă foto cu un fotograf care, deşi ţi-ar oferi o perspectivă mai complexă, poate n-ar reuşi niciodată să găsească unghiul perfect.

Dar ce se întâmplă când un selfie trece neobservat? Sau este observat, dar apare ca ridicol în faţa agorei? Înseamnă că e un selfie trist? Şi apoi, nu e o situaţie stranie când indivizii îşi fac selfie-uri în prezenţa altora, deşi ar putea oricând să roage pe altcineva să le facă o poză? De ce buzele sunt mai ţuguiate, sprâncenele mai mirate şi obrajii mai supţi atunci când îţi faci un selfie? De ce unii oameni postează doar selfie-uri? Dar oare sunt suspecţi cei care au profilul virtual curat, fără nici măcar un selfie nevinovat cu căţelul? Oare telefoanele lor sunt pline de selfie-uri pe care nu le postează niciodată? Să fie toată lumea absolvită de culpa narcisismului doar pentru că şi Regina, preşedintele SUA ori Papa(!) au comis câte un selfie, confirmând, astfel, teoria lui James Franco despre celebrity selfie? Oare epoca smartphone-ului şi a camerei din faţă a scos la iveală voyeurismul din noi toţi? Cât de fină e linia dintre aspiraţional (?) şi penibil? Nu a ajuns să vă repugne, la fel ca şi mie, “selfie”, cuvântul în sine?

sursă foto: pinterest.com

text: Ioana Voicu

Ne vedem

www.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: