MAUVERT

fashion & lifestyle blog

DE CE am devenit subiectul zilei

Azi-dimineaţă dezbăteam, într-un grup restrâns de bloggeri şi jurnalişti din redacţia ELLE, subiectele pe care am vrea să le vedem abordate în presa de modă: despre ce am vrea să citim, dacă există un echilibru între materialele în care se vede amprenta stiliştilor şi cele comerciale  (cele două trebuie să coexiste într-o publicaţie), şi aşa mai departe. Cele mai multe voci au ridicat problema realităţii.

Avem nevoie să vedem repere autentice, de oameni normali, ca mine şi ca tine, pentru că promovarea exagerată a unor tipare de frumuseţe care tind spre perfecţiune creează confuzie. Prea mult photoshop, prea mult machiaj, asociate cu produse exagerat de scumpe (raportate la salariul minim pe economie din România), dau naştere unui hău între cum suntem în realitate şi cum ne-am dori să fim. Eu, de exemplu, am ridicat problema că mi-ar plăcea să descopăr mai multe personaje de vârsta a treia, care îşi poartă anii cu graţie şi care pot fi considerate nişte repere pentru publicul consumator de modă, fie el şi foarte tânăr, cum a fost materialul Les Belles Dames Sans Regrets, realizat de Maurice Munteanu cu ceva timp în urmă.

Nu mi-a trecut prin minte să supun atenţiei subiectul „plus size”, deşi este unul foarte actual şi care lipseşte cu desăvârşire din ilustraţia (nu neaparat textele) presei glossy din România. Ideea mi-a venit, însă, după ce am descoperit mai devreme rumoarea creată în jurul unei poze cu mine, în care am fost blamată că port o pereche de pantaloni care nu-mi maschează formele.

 www.mauvert.com

Consider că ar fi de prost gust şi ne-necesar să mă justific a propos de această poză şi de ţinuta ori silueta mea. În acelaşi timp, cred că după atâţia ani în care informaţia circulă liber, am deprins cu toţii noţiunea de tipologii corporale diferite şi de cum ar trebui să ne îmbrăcăm, în funcţie de ele. Asta, desigur, ca să mascăm anumite defecte şi să punem în evidenţă anumite atu-uri. Nu mă tem, aşadar, că ţinuta mea va anula din mentalul colectiv regulile vestimentare deprinse din manualele de stil.

Personal, m-am săturat să le privesc ca pe nişte defecte şi să îmi reproşez că nu corespund cu modelele din imaginile cu care lucrez în fiecare zi. Ca să nu ne înţelegem greşit, asta nu înseamnă că încurajez în vreun fel neglijarea sănătăţii sau a propriului aspect, şi nici ignorarea sfaturilor de stil care, până la urmă, ne fac viaţa mai uşoară. Dimpotrivă, sunt de părere că aspectul exterior ar trebui să fie o preocupare continuă, pentru că el reflectă starea interioară (de sănătate fizică şi psihică). Şi spun asta din punctul de vedere al cuiva care şi-a provocat organismul la schimbare, cu muncă asiduă, răbdare, şi investiţie financiară, care a cunoscut şi multe alte persoane care se luptă cu propriul corp (şi demonii aferenţi), dar care a participat şi la sesiuni de health coaching şi motivare, astfel încât să nu înnebunească pentru că încă nu arată ca o imagine din revistă.

Pentru mine, asumarea propriei imagini înseamnă şi să folosesc toată informaţia asimilată deja din modă astfel încât să-mi împing look-ul dincolo de a fi doar unul corect, „safe”, care să nu deranjeze. Şi o privesc ca pe o provocare, pentru că se întâmplă să mă mai şi atragă o anumită estetică foarte senzuală. Asta înseamnă că în dulapul meu există tot felul de obiecte „interzise” tipologiei mele (cu talie mică şi şolduri proeminente), cum ar fi fuste creion, rochii transparente sau jogging pants precum cei din mult-discutata imagine. Le-am achiziţionat şi le port conştientă fiind că nu se încadrează toate în recomandările „safe”, dar şi cu încrederea că le pot face să arate bine.

Mi-aş dori foarte mult să se înţeleagă că în viziunea mea, provocarea cea mai mare în presa de modă (print şi online) e să reuşeşti să transmiţi mesajul că oricine are dreptul să fie fashionable. Să arăţi şi să te simţi bine nu ar trebui să fie doar un miraj la care au acces exclusiv acei „lucky few”.

www.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.com

text: Ioana Voicu

Advertisements

One response to “DE CE am devenit subiectul zilei

  1. Ioana 5 March, 2015 at 5:47 pm

    Wow ! M.ai lasat fara cuvinte, Ioana !

    As spune mai multe dar ma limitez la a.ti spune: “WoW! “♥

    Ps: Maurice e un personaj tare simpatic mie !
    Ma bucur ca a aparut in art. asta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: