MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Dragă domnule Buta,

Da, cred că vă pot numi domn, acum că v-ați amintit că lucraţi pentru o prestigioasă publicație intitulată GENTLEMEN’s Quarterly, unde cu siguranță cineva a scris la un moment dat că atunci când ești bădăran cu o femeie, e galant să oferi niște scuze.

Acum că ați adoptat un ton civilizat, cred că ne putem permite un dialog pe tema imaginii profesionale. Înțeleg că acesta se voia și subiectul postării inițiale, dar dumneavoastră singur ați deviat publicul de la tema discuției. Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat în ‘cei 7 ani de-acasă’, și pe care îmi permit să-l spun mai departe, este acela că în dulcea limbă română, orice lucru poate fi spus în cel puțin trei feluri. Poate că discuția ar fi fost mai fructuoasă și mai constructivă de la bun început, dacă ați fi pus problema altfel.

În continuare sunt de părere că nu e tocmai just felul în care tratați subiectul imaginii profesionale, în postările dumneavoastră de pe facebook. Știu că vă place să fiți incisiv și să vă susțineți afirmațiile cu exemple tari (până la urmă acesta a fost și motivul pentru care v-ați folosit de poza mea), însă dacă vorbiți despre medici care au mizerie sub unghii, despre stripteuze care au păr pe picioare ori despre dentiști care nu au dinți în gură, vă rog să conștientizați că vorbiți despre niște probleme de igienă sanitară, care pot afecta (infecta) în mod direct și starea de sănătate a clientului! Așa că analogia cu poza unui blogger, care poate inspira sau nu, la nivel teoretic și dificil de cuantificat, este una falsă.

Or, discuția era despre cele 30 de secunde în care seducem sau oripilăm pe cineva prin aspectul nostru, nu despre riscul de contaminare fizică.

Personal, consider că aveți dreptate, până într-un anumit punct. Da, trebuie să arăți pe cât de bine posibil ca să inspiri încredere – cred că asta era esența a ceea ce încercați să spuneți. Mai ales în acest domeniu frivol al modei, în care judecăm oamenii după aparențe mai mult decât în oricare altul.

chloe invite.

Ceea ce am încercat să evidențiez și în postarea precedentă e că regulile de stil sunt benefice, dar nu sunt bătute în cuie și nu au aplicabilitate 100%, pentru că fiecare individ este diferit. De exemplu, să luăm două femei au conformație de tip pară, dar una dintre ele este cu 20 de cm mai înaltă și cu 10 kg mai slabă decât cealaltă. Una are gleznele bine evidențiate, cealaltă nu. Una are sâni voluminoși, cealaltă are doar spatele mai lat, dar sânii mici. Cu toate astea, pe ambele le încadrăm în morfologia corporală de tip pară. O ținută sugerată pentru această tipologie corporală ar putea să arate foarte bine pe una dintre ele, dar să nu funcționeze (ca să folosesc un termen care vă place) și pentru cealaltă.

Așadar, chestiunea pantalonilor mei mulați e ceva subiectiv. Poate nu a părut inadecvată pentru toată lumea. Și vă rog să nu porniți de la premisa că publicul privitor este în întregime neavizat și lipsit de repere estetice. Se prea poate ca în lumea reală, oamenii să nu fie atât de fideli ideii de frumusețe de tip fotomodel și deci să nu judece atât de aspru o imagine precum poza mea, care nu înfățișa, totuși, o anomalie corporală extremă.

Dar imaginea profesională nu e doar un avatar. Pentru mine contează enorm și câteva alte aspecte care mă determină să merg pe mâna unui om, indiferent de aria lui de activitate. Cred că e vital ca vestimentația să fie susținută și de un zâmbet sincer și aprobator, de o strângere de mână fermă, de scris și vorbit corect, de disponibilitatea de a asculta și da, de un aspect îngrijit (și aici mă refer mai degrabă la unghii, păr, piele, dinți, ticuri, decât la fustă).

Cu respect.

www.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.com

text: Ioana Voicu
sursă foto: instagram @britishvogue
Advertisements

4 responses to “Dragă domnule Buta,

 1. Mademoiselle 9 March, 2015 at 12:34 pm

  Foarte bine punctat!

 2. Mara R. 9 March, 2015 at 12:49 pm

  Ioana, ai punctat cu foarte multa eleganta aceasta poveste. Prea s-au auto-mitizat unii si altii si si-au creat falsa impresie ca ei taie si spanzura. E nevoie de cate cineva, precum sunteti voi, care sa le mai arunce cateo galeata cu apa rece in freza, sa-i aduca cu picioarele pe pamant. Cu multa clasa… bineinteles!

 3. Lana Miau 9 March, 2015 at 1:20 pm

  Mi se pare absolut inutil sa incerci sa (te) explici unei persoane care din cate am vazut foloseste hate ul ca sa si angajeze publicul de pe pagina sa de facebook.
  Am vazut poza initiala pe care ai postat o si chiar imi placuse foarte tare, era vorba despre colectia Andreei Badala, din cate tin minte, si parea o foarte lejera with a twist poza de instagram. Nimic socant, nimic alarmant.
  De curiozitate m am uitat si pe pagina de facebook al ‘incriminatului’ si a taiat din imagine 2 lucruri esentiale: accesoriile si ideea ca esti capabila sa iti faci un mirror selfie corect. Deci te a ciuntit si te a pus la zid.
  Fata de astfel de oameni nu poti avea nici un fel de respect, ce traiesc din polemici demne de ziare de modenitati.
  Ma inclin pentru bunul simt si rafinamentul care razbate nu numai din textele pe care le scrii, cat si din imaginile pe care le postezi. In loose fitted pants sau nu 🙂

 4. Anonymous 9 March, 2015 at 2:06 pm

  What the fuck is wrong with people ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: