MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Design romanesc la un click distanta: ioanaciolacu.com

E jovială, e talentată şi dedicată, e the cool kid in town! E Ioana Ciolacu, iar de luna aceasta putem să-i cumpărăm colecţiile de pe proaspăt inauguratul shop online, ioanaciolacu.com.

shop online Ioana Ciolacu

De doi ani de zile, numele Ioanei e pe buzele tuturor: a câştigat premiul Designer for Tomorrow în 2013, apoi a conceput o colecţie sub îndrumarea Stellei McCartney, pe care a prezentat-o la Berlin Fashion Week, având ca partener giganticul retailer Peek & Cloppenburg. În plus, a lansat o colecţie-capsulă de tricouri şi jachete de baseball cu imprimeurile ei semnătură, care s-a vândut “ca pâinea caldă” în magazinele Peek & Cloppenburg din Europa, dar şi o linie de streetwear cu preţuri accesibile, intitulată III, dedicată generaţiei “mix & match”.

Pe site se regăsesc atât linia secundară – care face concurenţă serioasă brand-urilor mass-market -, cât şi colecţia de podium pentru sezonul curent. Aş vrea să deschid o paranteză legată de un subiect tabu, în speţă preţurile, pentru că am auzit de multe ori acuze la adresa faptului că designul românesc e mult prea scump, relativ la salariile medii din România. Într-adevăr, să pui mâna pe o piesă semnată de un designer sau un brand românesc care îţi place presupune, de cele mai multe ori, un efort. Dar v-aţi gândit vreodată de ce un obiect creat de un designer român costă atât de mult?

În primul rând, să produci serii mici e mult mai costisitor decât să faci producţie de masă, sau cantităţi industriale, aşa cum fac brand-urile ale căror magazine le găsim în mall-uri. Apoi, e greşit să compari un produs conceput de un designer cu unul pe care îl poţi cumpăra din orice magazin. Desigur, aici trebuie să aveţi mare atenţie. Nu recomand nimănui să cumpere “design românesc” orbeşte, de oriunde şi oricum. Documentaţi-vă despre background-ul designer-ului, vedeţi ce reuşite are, cum a evoluat şi decideţi voi singuri dacă aveţi încredere să faceţi o investiţie în opera omului respectiv.

Aşa cum înţeleg eu lucrurile, preţul produsului propus de designer cuprinde şcolarizarea respectivului, munca lui întru conceperea colecţiei, cea a atelierului/ fabricii pentru execuţie, materialele, realizarea graficii şi a imprimeurilor, promovarea, utilităţile, chiria showroom-ului şi multe altele – costuri care se acoperă din vânzarea unui stoc relativ mic de produse, în comparaţie cu cele ale brand-urilor mari. Şi da, mai plăteşti faptul că face parte dintr-o serie mică şi că nu te vei împiedica de alte 100 de persoane care să poarte fix acelaşi lucru ca şi tine. Gândiţi-vă că, dacă în cazul brand-urilor mari, care îşi realizează producţia în ţări cu mâna de lucru ieftină, costurile de producţie sunt undeva la 10-15% din preţul de raft al produsului, în cazul unui label mic, local, costurile de producţie sunt în jur de 40-50% din preţul final.

Toate se justifică, desigur, dacă produsul finit este realizat impecabil, astfel încât să ne convingă pe noi, clienţii, că îşi merită banii. Ceea ce, din fericire, este cazul Ioanei Ciolacu, pentru că tocmai ce am trecut prin showroom-ul ei zilele trecute şi m-am uitat cu atenţie la câteva rochii. Unele au părţi realizate manual, altele sunt din piele perforată cu laser, altele dintr-un tip de neopren care lasă pielea să respire, altele din mătase naturală, ş.a.m.d.

Aşadar, spor şi înţelepciune la cumpărături! Boutique-ul virtual al Ioanei Ciolacu e un început bun :).

Ioana Ciolacu

 Design romanesc, Ioana Ciolacu, www.mauvert.com

Ne vedem

www.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.com

text : Ioana Voicu

photos: Ioana Ciolacu

Advertisements

One response to “Design romanesc la un click distanta: ioanaciolacu.com

  1. Pingback: Le Rouge, Le Blanc et Le Noir – Andreea Raicu x Stephan Pelger | MAUVERT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: